Was ik al zeer te spreken over de Micro`s, ze zijn nog wat lekkerder te maken. De immer aanwezige subwoofer is ingeregeld op de Micro`s en dat voegt een paar octaven toe in de diepte. Met pop en jazz en uiteraard als wij een film kijken met gebruikmaking van de audio set, zijn de zwaardere klappen soms welkom. Laag hoort te grommen en zich over de vloer te verspreiden. Dat haal je niet uit zo`n kleine kast, daar is extra voor nodig. Bovendien heeft mijn kamer een paar nare eigenschappen in het laag waardoor luidsprekers snel de neiging tot bonken krijgen. Dat is met de JMlab`s oplosbaar door de poorten wat op te vullen met schuimplastic of door met de subwoofer aan de slag te gaan.
Maar het kan ook nog anders. Want u heeft de Lavardin IS versterker nog niet gehoord op een JMlab Micro Utopia. Ik heb het ding een avond in huis gehad, dus val mij niet aan op een definitief oordeel, maar ik heb ruim twee uur met open mond zitten luisteren. Ik heb zelden kans gezien om zoveel favoriete cd`s in sneltreinvaart de revue te laten passeren. Niks niet sub woofer nodig. Niks niet schuimplastic. Gewoon recht-toe-recht-aan met een Ocos kabel aansluiten en je weet niet wat je overkomt. Snel, vol detail, volkomen natuurlijk, fantastische stage, af in een woord. Of ik nou een toevalstreffer heb met de zo samengestelde set of dat het altijd zo gaat, ik weet het niet, maar dit was een hemels samenzijn van twee Franse merken. De test van de Lavardin houdt u tegoed van Philip van Deijk. Kijken of hij dat terug kan vinden op andere speakers in een andere opstelling.
Tot slot
De prijs van de Micro Utopia is Fl. 9916,- (4500,- Euro) per paar en de bijbehorende stands (aanbevolen!) verwisselen voor Fl. 1212,- (550,- Euro) van eigenaar. Dat is een totaal bedrag wat voor velen wellicht een utopie blijft. Je vraagt je ook als recensent steeds weer af, geeft het gebodene voldoende waar voor zijn geld. Nu ik ben niet de persoon om u een mening op te dringen, maar als ik af ga of mijn ervaringen, denk ik dat JMlab u geen poot uitdraait. Integendeel, u ontvangt thuis een paar speakers die met gemak mee draaien met de groten der aarde op dit gebied. Rijk aan detail, een lage vervorming, levendig, geen tot nauwelijks resonanties of kleuring en een zeer eerlijk beeld van wat wordt aangeboden vanuit de elektronica. Stel ze zorgvuldig op, geef ze een bijbehorende top keten als frontend en u geniet van muziek.
In het verleden waren veel Franse speakers nogal eens "luidruchtig". Een geprononceerd middengebied geeft een levendige indruk, maar kan op den duur gaan storen. JMlab was ook zo`n merk, maar onder invloed van een groeiende export, die vraagt om een minder nadrukkelijke aanwezigheid, is ook Jacques Mahul het wat "rustiger" aan gaan doen. Dat merk je goed als ik mijn eigen JMlab`s naast de Micro Utopia zet. De Utopia is evenwichtiger en laat je langer luisteren. Genieten zo u wilt. Zullen we dan maar denken dat die aanpassing voor een verenigd Europa is gedaan? Of bent u er net als ik van overtuigd dat via moeizame research, creatief denken en een dynamisch team er een evolutie plaatsvindt die ons als consument steeds betere producten gaat bieden. En dat die geld kosten, ach een koopje dat niet bevalt ergert u lang, een kostbaarder aankoop die jaren plezier geeft, laat u op den duur de aankoopprijs vergeten en dan blijft het genieten. Ik zou maar eens gaan luisteren naar een utopie die aardig wordt benaderd.
Gebruikte apparatuur Pro-ject Perspective platenspeler |