REVIEWYamaha

Pagina 3: conclusie

Afgeronde klank

We waren onder de indruk van hoe goed de WXA-50 de Dali Rubicon 6’en weet aan te sturen. Nochtans zijn dat speakers die toch aardig wat hoger zitten qua prijsklasse en meer vragen om goed aan te sturen. Bij normale luistervolumes hadden we niet de indruk dat de Yamaha-versterker in de problemen kwam. Het klonk misschien niet zo volmaakt als bijvoorbeeld de combinatie van de Dali’s met een NAD C390DD, maar vergeleken met de Sonos Connect was de WXA-50 veel minder hard van klank. Je hebt veel minder het gevoel naar een compromisversterker te luisteren.

Ook goed klonk het als we een externe bron digitaal aansloten. De Yamaha’s gebruiken de ESS9006-chip, een duurdere chip die in het verleden in de Avantage-premiumlijn van Yamaha werd gebruikt. Het is moeilijk te zeggen of net dat onderdeel sterk bepalend is, maar het draagt er vast aan bij. Het viel ons ook op dat het MusicCast-platform heel robuust is bij het streamen van een externe bron, zoals een cd-speler, naar een ander MusicCast-toestel. Ook blijft de stream heel synchroon, wat niet altijd de norm is. Een minpuntje hier is dat je niet vanuit een andere zone een externe bron rechtstreeks kunt selecteren. Wil je een cd uitsluitend beluisteren op de WXC-50 (of bijvoorbeeld een MusicCast-speaker) en de cd-speler hangt op de WXA-50, dan moet je beide zones koppelen en dan het volume op de versterker dempen. Dat is omslachtig, zeker vergeleken met Sonos waar je in een zone wel direct een bron die aangesloten is op een andere zone direct kunt selecteren. Hopelijk iets dat Yamaha met een software-update kan oplossen, als is het ook niet echt een dealbreaker. Het hangt er allemaal vanaf hoe belangrijk je het vindt om een externe bron aan te sluiten (wat zeker niet altijd wordt gedaan bij multiroom-systemen) én dat je die naar een andere zone wil streamen.

Conclusie

Zowel de WXA-50 als de WXC-50 zijn bijzonder flexibele toestellen die je in heel wat situaties kunt gebruiken, zowel thuis maar ook in instap CI-situaties. Ze verruimen enorm de mogelijkheden die je hebt met MusicCast, waardoor ze ook heel het Yamaha MusicCast-platform versterken. Je zou bijvoorbeeld met de WXA-50 speakers in de tuin kunnen aansturen, om maar iets te zeggen (zolang de versterker maar binnen staat, uiteraard), of luidsprekers ingebouwd in het plafond van een keuken. Zaken als het geringe verbruik en bescheiden warmte-ontwikkeling, de IR-remotefuncties en de volledige app-besturing maken beide toestellen heel interessant als je iets zoekt dat je volledig onzichtbaar wil integreren in een interieur. Ze zijn ook compact genoeg dat je ze wel in het zicht kunt laten staan, zonder dat ze woonkamer domineren, zoals je kunt zien op de foto hiernaast.

De WXA-50 is voor zijn prijsklasse een steengoede versterker die probleemloos de meeste speakers aanstuurt. Bij wat goedkopere luidsprekers moet je zeker in de geavanceerde instellingen duiken, want met wat tweaken kun je iets meer leven uit die speakers krijgen. Interessant is ook de optie om kleinere luidsprekers te laten ondersteunen met een actieve subwoofer, wat kan via de sub-uitgang. Spreken we over multiroomversterkers, dan is deze Yamaha duidelijk één van de beste keuzes.

Als je eerder een manier zoekt om je bestaande hifi-set uit te breiden met ongeveer elke streamingoptie denkbaar, dan zit je goed met de WXC-50. Qua ingangen en uitgangen bezit dit toestel alles wat je kunt bedenken, en de klankkwaliteit via de analoge uitgang is meer dan een klein beetje ok.

MERK

EDITORS' CHOICE