ARTIKEL

Particulieren

Leon Weterings | 04 januari 2012

Bijna alles komt volgens de medewerker acquisitie van particulieren. En die moeten het gratis af willen staan. Betalen doet Beeld en Geluid niet. "Daar hebben we het budget ook niet voor", vertelt Hans. "En mensen vergeten wel eens dat wij ook kosten maken. Onder meer voor opslag maar ook voor het registreren van spullen."

Soms is het volgens Alice wel eens jammer dat er geen budget voor aanschaf is. "Laatst kreeg ik een hele mooie Teleavia aangeboden. Een bijzonder design ook. Maar ze vroegen er geld voor. Dat ging dus niet door."

Als er dan toch iets gekocht wordt, hoeft het overigens niet meer te werken. "Dat gaan we ook niet uitproberen", vertelt Hans. "Veel te link ook. Stel dat het in de fik vliegt? Als het bij ons binnen komt, gaat de stekker het stopcontact nooit meer in."

De collectie bevat zeker een aantal topstukken volgens Hans en Alice. Vooral de collecties van zenderpioniers Corver en Idzerda worden door hen genoemd. "De eerste consumentenradio hoort daarbij, maar ook een aantal zelfbouwzenders en –antennes. Voor het grote publiek zijn dat dingen die misschien minder aantrekkingskracht hebben, maar liefhebbers weten dat zeker op waarde te schatten."

Zowel Alice als Hans werken met veel plezier bij Beeld en Geluid. Hans: "Ik vind het leuk om met zo’n omvangrijke collectie te werken. Het is een uitdaging om te zorgen dat het beheer en onderhoud ervan zo te doen dat mensen er over pakweg honder jaar nog kennis van kunnen nemen."

Bezoek de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en lees meer over Jan Corver of Steringa Idzerda op de Beeld en Geluid Wiki.


EDITORS' CHOICE