ARTIKEL

De objectencollectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Leon Weterings | 04 januari 2012

Achter de schermen kijken bij TopPop of oefenen voor nieuwslezer? Het kan bij Beeld en Geluid in Hilversum, waar bezoekers de wereld van de media zelf kunnen ervaren.

Maar er is meer. Beeld en Geluid bezit ook een grote collectie objecten. Waaronder veel oude apparatuur. Liefhebbers kunnen zich bijvoorbeeld vergapen aan een kindergrammofoon uit 1928, een cassettejukebox of een heuse platenslikker.

Alice van der Wiel beheert de objectencollectie. Zij heeft de ongeveer 20.000 voorwerpen onder haar hoede. Daar zit van alles tussen. Dus ook die platenslikker. Alice lacht. "Jazeker. Dat is een apparaat dat platen inslikt. Net zoiets als een cd-speler in je auto. Na afloop komt de plaat automatisch weer naar buiten."

Moertjes en boutjes
De variatie in de collectie objecten is groot volgens de conservator. "Dat gaat van de allereerste radio gemaakt van een sigarenkistje tot een flatscreen. Maar de objectencollectie bevat niet alleen audioapparatuur. Ook decorstukken uit televisieprogramma’s of de poppen uit de Fabeltjeskrant horen tot de collectie."

Veel van de apparatuur ligt in de dertien depots onderin het gebouw van Beeld en Geluid. Een klein deel staat in de vitrines op de bovenste verdieping, de zogenoemde medialounge.

Op de dag dat HiFi.nl Beeld en Geluid bezoekt, lopen er vooral veel middelbare scholieren in de zogenoemde Experience rond (het deel waarin de bezoeker zelf met media aan de slag kan – red.). De oudere bezoekers zijn ook geïnteresseerd in de spullen in de medialounge. Zittend op de bankjes bij de vitrines halen ze herinneringen op aan vroeger. De belangstelling voor audioapparatuur leeft volgens manager acquisitie Hans van der Windt vooral onder mannen.

"Voornamelijk van boven de vijftig. Veel van de spullen die hier staan, komen van het Omroepmuseum. Daar stonden veel spullen uitgestald. De mensen die dat museum kenden, komen nu hier en denken dat ook hier veel te zien is. Soms is dat wel een teleurstelling als ze merken dat dit niet zo is.“ Alice: “Maar de echte fans komen toch wel aan hun informatie. Het is een klein wereldje van liefhebbers en die weten elkaar wel te vinden."


EDITORS' CHOICE