ARTIKEL

Triple Threath


Redactie HiFi.nl | 08 januari 2012

Het aanbod van muziek en de verschillende manieren waarop het wordt aangeboden, is even uitgebreid als divers. Simple Audio heeft een manier gevonden om een einde te maken aan de zoektocht naar een eenduidige manier om al het aanbod te combineren, en weer te kunnen geven. Een voorbeeld is de eigen muziekbibliotheek, waarmee heel gemakkelijk alle beschikbare collecties digitale muziek te beheren zijn.

Het merk heeft daarmee niet alleen een apparaat gemaakt waar meerdere zones mee aangemaakt kunnen worden – onverstoord door betonnen vloeren, plafonds en andere signaalobstructies dankzij het spanningsnetwerk – maar waar ook iedere gebruiker zijn eigen afdeling aan kan maken. Zodoende kun je overzichtelijk door de eigen verzameling bladeren, maar ook de collecties, WE7 playlist en internetvoorkeuze zenders van andere gebruikers aanwenden om af te spelen. Bovendien verschijnen albums en playlists die tijdelijk niet beschikbaar zijn omdat de bron (bijvoorbeeld de computer van je huisgenoot) niet aangesloten is niet in het overzicht, zodat je geen keuzes krijgt die niet afgespeeld kunnen worden.

Alle bestaande collecties – vanaf je computer, iPod, USB, et cetera – kunnen in de Simple Audio applicatie geïmporteerd worden. De Roomplayer kan vrijwel alles weergeven; MP3, AAC, WAV, AIFF, Flac, Apple Losless… Voor de snelle weergave kun je ook je iDevice aan de voorkant inpluggen, of via de line inputs aan de achterzijde voor de ‘vastere’ verbindingen zoals je televisie. Daarnaast is streaming via het relatief nieuwe WE7 van Peter Gabriel onderdeel van de desktop controller, om ook via een digitale muziekservice op zoek te gaan naar tracks, artiesten en albums.

De applicaties van WE7 en de desktop controller sluiten aan op twee van de drie belangrijke punten van de Roomplayer die al in de inleiding aangehaald werden, te weten het gebruikersgemak en het totaalplaatje dat de speler biedt dankzij de overzichtelijke bundeling van beschikbare muziekcollecties. De hoogwaardige weergave waar de muziek vervolgens mee afgespeeld wordt, is het derde punt dat het plaatje netjes compleet maakt. De desktop controller die je kunt gebruiken als thuisbasis, naast additionele mogelijkheden zoals iPhone en iPad, zorgt er tevens voor dat je software up to date blijft, wanneer er vanuit Simple Audio upgrades en andere verbeteringen beschikbaar zijn.

Het systeem is vervolgens gemakkelijk uit te breiden, bijvoorbeeld voor grote huizen of grote gezinnen met een uiteenlopende muzieksmaak. Je kunt in ieder gewenst vertrek een Roomplayer met luidsprekers inpluggen, en de zone aan de thuisbasis die desktop controller heet toevoegen. Zowel dat hoofdstation als de individuele besturing zal de toegevoegde zone direct herkennen.

Meer luisterindrukken
Nog onder de indruk van de weergave in de grote luisterruimte, met en zonder Ayre versterking, had Simple Audio nog een verrassing in petto. Of eigenlijk nog een proef op de som, ditmaal door een tweede Roomplayer in een andere zone (een kleiner vertrek dat aan de grote ruimte grenst) aan het werk te zetten. Hier zijn het namelijk geen riante luidsprekers van Wilson Audio die voor de muziek mogen zorgen, maar relatief eenvoudige W560 in-wall speakers van Revel, die voor driehonderd euro per stuk in je muur geplaatst kunnen worden. En jawel, ook hier maakt het kastje indruk.

Het formaat van de luidsprekers schijnt niet uit te maken voor het volle, heldere geluid dat de Roomplayer wegzet. Voor volledig effect worden, net als in de eerdere vergelijking met en zonder externe versterking, enkele nummers herhaald om de verschillen aan te tonen. Gezien de verschillende sets zijn die er wel degelijk, maar is ook de belangrijkste overeenkomst te ontdekken: de structureel grootse weergave.

EDITORS' CHOICE