ARTIKEL

HomePlug en specificaties


Redactie HiFi.nl | 08 januari 2012

Simple Audio opteerde voor de recente technieken van Powerline Communications (PLC) voor de distributie van de muziek, omdat het wifi netwerk van het gemiddelde huishouden al genoeg te verwerken heeft. Wanneer je de netwerkkabel vanaf de router op de apart te bestellen HomePlug aansluit, is je muziek direct overal via het stroomnetwerk beschikbaar. De streaming wordt dus niet gehinderd door downloads, online games of andere internetactiviteiten die op hetzelfde moment (via wifi) plaats vinden.

De applicatie van de HomePlug creëert een betrouwbaar nieuw netwerk om muziek binnenshuis te verspreiden, in staat om grote(re) hoeveelheden data veilig (via makkelijk te selecteren encryptie) te verzenden. De door Simple Audio gebruikte versie is de HomePlug Powerline Alliance, inmiddels vrijwel de standaard in powerline communicatie. Als de Roomplayer nabij je router staat, kun je deze aansluiten middel de meegeleverde ethernetkabel. Wanneer de router verder weg staat, kun je de Simple Audio HomePlug gebruiken om de router aan het stroomnet te koppelen. Omdat alle Roomplayers de PLC technologie ingebouwd hebben, is een verbinding met het stopcontact voldoende om de muziek naar de roomplayer te streamen.

Specificaties
De Roomplayer I heeft een ingebouwde stereo versterker, de Roomplayer II heeft een line-out voor gebruik op een bestaande audio set (de Roomplayer II is feitelijk de I zonder versterker). Bovendien zijn beide modellen voorzien van digitale uitgangen, een analoge ingang en een subwoofer aansluiting. Bediening is mogelijk met een app voor de iPhone, iPad en iPod touch. Digitale muziek kan gevonden en weergegeven worden vanaf iedere willekeurige bron; je hebt alleen een Roomplayer met gratis desktop controller, een breedband internet verbinding, een stopcontact en een paar speakers nodig.

Met de fraaie slogan “All your digital music in High Definition – Beautifully Simple”, het uiterlijk en bovenstaande functionaliteit van de Roomplayer is de vergelijking met – bijvoorbeeld – Sonos snel gemaakt. De verschillen zijn echter aanzienlijk, en wat we eerder al meldden over de Roomplayer – het feit dat de communicatie via de netspanning in huis loopt, en alleen de besturing via het wifi netwerk loopt – als voornaamste verschil noemen, is de Roomplayer tekort doen. Dat kan het beste gedemonstreerd worden door een keer naar het kastje te luisteren.

Luisterruimte
In de luisterruimte bij Audiac staat een Roomplayer I met geïntegreerde versterker aangesloten op een Ayre versterker en twee Wilson Audio luidsprekers. We nemen plaats op een comfortabele bank om de eerste indrukken van het kastje op te nemen, dat qua uiterlijk het midden houdt tussen een modern modem en een wat groot uitgevallen Apple TV. De app voor de besturing is gedownload om het gebruikersgemak te kunnen testen, waarna de klanken van het via de eigen iPhone geselecteerde Crash Into Me van Dave Matthews de ruimte vullen.

En hoe. De weergavekwaliteit is erg bijzonder, wat de Roomplayer met stip voor heeft op vergelijkbare producten in het segment. Er zit erg veel detail en diepte in het zoals gebruikelijk bij de Dave Matthews Band met veel instrumenten uitgevoerde nummer, en de zuiverheid is buitengewoon. Het loont natuurlijk om het kastje aan te sluiten op twee flinke luidsprekers van Wilson Audio met een bijna vierduizend euro sterke Ayre er tussen, maar deze laatste blijkt – als zeer geslaagde proef op de som – niet aangesloten te zijn.

Wanneer dat tussenstation later wel aan de set toegevoegd wordt, blijkt logischerwijs de verrijking van een versterker van dit kaliber, en wordt er wel degelijk een subtiliteit aan de sound toegevoegd. Het punt dat hier echter meegenomen kan worden is het feit dat de Roomplayer van zichzelf al bijzondere versterking in huis heeft, en ook zonder externe hulp indruk maakt.

EDITORS' CHOICE