Nieuwe modellen met XD

Nieuwe modellen met XD

Terwijl ik van mijn door Bjorn uitmuntend gezette cappuccino geniet, besluit ik te vragen wat de ‘XD-technologie’ nu precies inhoudt bij Avantgarde Acoustic en welke modellen er in de nieuwe lijn leverbaar zijn.

Olaf antwoordt: “Om met de eerste vraag te beginnen; XD staat voor ‘Extended Definition’ en dat is dus wat je direct hoort: een betere definitie, met name in het laag. Waarmee ook de homogeniteit nog verder verbeterd is. Wat de lijn betreft; eigenlijk moet ik die in tweeën delen. Enerzijds is er een lijn modellen met het uiterlijk zoals de consument die al jaren van Avantgarde Acoustic kent en daarnaast is er het instapmodel de ZERO 1 XD – een luidspreker die bedoeld is voor een totaal andere doelgroep. De bekende Avantgarde Acoustic modellen worden gekocht door muziekliefhebbers met een mooie hifi of liever nog High End installatie bestaande uit losse componenten waarbij de eigenaren niet zelden audio als hobby hebben. Met de ZERO 1 XD richten we ons op de muziekliefhebber die het liefst zo weinig mogelijk audio componenten in huis wil halen en zich niet bezig wil houden met het zoeken naar de juiste bekabeling, versterker etc. Die met de ZERO 1 XD voor 13.900 euro een combinatie van design luidspreker, digitale processor (DSP), digitaal/ analoog converter (DAC) en eindversterker koopt, waar hij alleen nog maar een bron aan toe hoeft te voegen om van muziek te kunnen genieten.”

Ik stel de vraag hoe het zit met de houdbaarheid van de verschillende nieuwe technologieën en Olaf verduidelijkt dit direct: “Avantgarde Acoustic is geen merk dat elk jaar een nieuwe versie van een bestaande speaker uitbrengt. Dat betekent overigens niet dat er achter de schermen niet continu gewerkt wordt in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Zelfs wanneer daarbij geconcludeerd wordt dat er winst kan worden behaald door een onderdeel te vervangen of te verbeteren, dan wordt nog niet direct besloten om de speaker in een nieuwe versie uit te brengen. Inmiddels zijn er echter meerdere verbeteringen denkbaar en acht het ontwerpteam de tijd gekomen om al die veranderingen in eenmaal door te voeren. Daarnaast was al langer duidelijk dat de Avantgarde Acoustic klant die bij een dealer de instapmodellen UNO FINO en UNO beluistert, uiteindelijk bij aanschaf toch altijd voor een duurder model kiest. Met deze constatering in het achterhoofd is dus niet alleen besloten om de modellen aan te passen, maar om daarnaast ook de lijn opnieuw te structuren waarbij het aantal modellen is teruggebracht. En om door te gaan op die houdbaarheid: aan het eind van het jaar is de software zo ver doorontwikkeld dat alle XD-modellen – dus ook de ZERO 1 XD – middels room correction optimaal kunnen worden ingesteld op de luisterruimte waarin zij geplaatst zijn. Hiervoor krijgt de Avantgarde Acoustic-dealer de beschikking over een kalibratie-set waarmee hij de klank bij de klant thuis kan optimaliseren. Op die manier weten wij zeker dat het gebeurt op de juiste wijze en omdat de subwoofers software-gestuurd zijn, kunnen deze dus ook op ieder moment worden opgewaardeerd om verbeteringen en vernieuwing te implementeren.

Voor updates of bij een mogelijke verhuizing van de set kan de klant uiteraard weer contact opnemen met zijn dealer die binnen het kader van de after sales service e.e.a. zal regelen.”

Ik antwoord dat mij dit als muziek in de oren klinkt en vraag gelijk of Olaf me meer kan vertellen over de nieuwe XD-lijn. Olaf: “In de UNO-serie vervangt de UNO XD de oude UNO FINO en UNO G2 en in de DUO-serie wordt het aantal modellen teruggebracht van vijf naar drie; de kleinere DUO-modellen zijn niet langer leverbaar en van de DUO XD, de MEZZO XD en de PRIMO XD zal de laatste alleen op speciaal verzoek leverbaar zijn. De TRIOseries zal voortaan bestaan uit de modellen TRIO XD en TRIO CLASSICO XD.

Het UNO XD-model erft de vorm van de kast van de UNO FINO, maar dan met 2x 10”- in plaats van 8”-drivers. Een nieuwe OMEGA midrange dome en tweeter, een nieuw ‘CPC’-wisselfilter, 1000 Watt klasse D-versterking voor de woofers, DSP-aansturing en een 5-bands parametrische EQ maken dit tot vrijwel een compleet nieuw ontwerp dat qua performance dicht tegen de oude DUO aanschuurt. De XD-upgrades voor de DUO-serie omvatten dezelfde innovaties als in de UNO-serie, maar de subwoofer is uitgerust met 2x 12”-drivers.

Bij de TRIO serie behelst XD naast het bovenstaande ook een nieuwe low-midrange driver en voor wat betreft de subwoofer kan gekozen worden uit de SUB231XD, de SHORT BASSHORN XD en de BASSHORN XD. Allen met 2x 12”-drivers, 1000 klasse D-versterker, DSP-aansturing en een 5-bands parametrische EQ.”

“Kun je aangeven wat er veranderd is aan de dome van de midrange driver, Olaf?” Olaf: “Deze is vervaardigd uit een nieuw materiaal dat stijver is dan dat van zijn voorganger. Het enige nadeel van het materiaal is dat het onder invloed van licht verkleurt. In het ontwerp speelt dat echter geen rol omdat het membraan door de hoorn niet aan daglicht wordt blootgesteld.”

Luisteren

Wat mij betreft zijn hiermee de belangrijkste dingen gezegd en ik stel dan ook voor om tot slot nog even naar een Avantgarde Acoustic set te luisteren, mede omdat deze, zoals ik hierboven al aangaf, in de aangrenzende luisterruimte aanwezig is. Ik laat mij op de bank zakken en geef me over aan de muziek die Garmt door de luidsprekers laat klinken. Een fraaie mix van jazz en elektronische muziek, ik had niets anders verwacht van deze muziekliefhebber die mij met zijn keuzes steeds opnieuw op aangename wijze weet te verrassen. Uiteindelijk verlaat ik het pand dus toch een stuk later dan ik aanvankelijk gepland had. Vind ik dat erg? Nee, integendeel. Garmt en Bjorn, bedankt voor de gastvrije ontvangst. Ik kom graag nog eens langs en datzelfde kan ik zonder voorbehoud ook aanraden aan de lezer.

EDITORS' CHOICE