Avantgarde Acoustic

We lopen nog even door de andere luisterruimtes waar Garmt wijst op de akoestische voorzieningen die daar zijn aangebracht: “Met hulp van Mutrox wordt ook deze ruimte momenteel akoestisch geoptimaliseerd”. Ik stel mezelf hardop de vraag of daarmee de luisterruimte klankmatig niet te ver af zal wijken van de gemiddelde Nederlandse huiskamer waar de set uiteindelijk zal moeten komen te staan. Garmt licht dit verder toe: “Dat denk ik niet. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. De meeste klanten vinden het moeilijk om de prestaties van de set en de invloed van de kamer los van elkaar te zien. In een goede akoestiek kun je laten horen waar een set echt toe in staat is. Wanneer dezelfde set vervolgens niet naar tevredenheid presteert in de thuissituatie dan kan de klant er altijd voor kiezen om met onze hulp aan zijn akoestiek te gaan werken.”

In de luisterruimte waar momenteel gewerkt wordt aan de akoestische verbeteringen, staat op dat moment een mooie set Wilson Benesch Endeavour weergevers opgesteld. De tijd om er naar te luisteren ontbreekt, maar in visuele zin is de set in ieder geval prachtig. Datzelfde geldt voor de volledige Avantgarde set die in de kleinere luisterruimte staat opgesteld. Zowel de geïntegreerde versterker – direct afgeleid van de voor/eind combinatie die ik ooit ter recensie in huis had – als de luidsprekers zijn van Avantgarde Acoustic en net als altijd word ik ook nu weer overvallen door de gedachte hoe fraai deze producten er uit zien. Zowel qua design als qua bouwkwaliteit en afwerking.

Avantgarde Acoustic

Inmiddels heeft Olaf Oosterlee, ten tijde van schrijven nog van Avantgarde Acoustic distributeur X-Fi, zich bij ons gevoegd voor het interview en vraag ik aan beide heren hoe de luidsprekers van dit Duitse, in hoorngevers gespecialiseerde, merk wat hen betreft in dit plaatje passen.

Garmt: “Eén van de redenen waarom wij dit interview wilden doen, is om in de eerste plaats meer ruchtbaarheid te geven aan het feit dat wij als Beter Beeld & Geluid bezig zijn om ons pakket aan de bovenzijde op High End niveau uit te breiden, maar in de tweede plaats zeker ook om een echt High End merk als Avantgarde Acoustic de aandacht te geven die het verdient. Even een vraag: hoeveel mensen denk je dat Avantgarde zouden noemen wanneer je hen vraagt om tien High End merken op een rijtje te zetten?”

Deze vraag overvalt me een beetje , maar ik moet vervolgens bekennen dat Avantgarde waarschijnlijk niet bij die eerste tien zit, terwijl ik direct met Garmt eens ben dat dit merk zeker in de hoogste regionen van de High End thuis hoort.

“Dat willen wij veranderen,” vervolgt Garmt. “Zeker nu het merk met de nieuwe XD-modellen komt, is de laatste belemmering weggenomen die mensen mogelijk nog ervaren bij de UNO en DUO.” Garmt ziet waarschijnlijk de frons op mijn voorhoofd bij het woord ‘belemmering’ en vervolgt zijn betoog: “Ik zal dat uitleggen... Het hoog en midden bij een hoorn luidspreker zijn zo snel dat het laag daarbij vaak achter blijft. En dat is nu juist zo mooi ondervangen in de laatste XD-serie. Verder is het grotendeels onbekend dat hoornluidsprekers uitgesproken immuun zijn voor een harde akoestiek of sub-optimale plaatsing door hun gerichte afstraling en dat ze door hun werkingsprincipe ook 10x zo vervormingsvrij spelen als conventionele luidsprekers. Feitelijk staan de mid- en hoog-drivers van een Avantgarde vrijwel stil: de hoorn doet al het werk. Dit geeft een ontzettende snelheid, dynamiek en gemak. En vergeet het vooroordeel van de gekleurde weergave: een Avantgarde speelt juist uitermate neutraal. Ik ben van mening dat bij dit merk design, geluidskwaliteit, muzikaliteit en totaalbeleving perfect samenkomen.”

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »