Avantgarde bij Beter Beeld & Geluid: passie, techniek & beleving

Een dag nadat ik bij Beter Beeld & Geluid in Zevenbergen genoten heb van de Harbeth Monitor 40.2 in combinatie met Lindemann electronica, bevind ik me op verzoek van mijn hoofdredacteur weer bij Beter Beeld & Geluid. Ditmaal in de Hilversumse vestiging, waar ik ben voor een interview met Garmt van der Zel (mede eigenaar van Beter Beeld & Geluid) en Olaf Oosterlee (ten tijde van schrijven nog distributeur van Avantgarde Acoustics).

Hoewel Beter Beeld & Geluid alweer sinds november 2004 bestaat en ik de winkel van Jan Verlegh in Zevenbergen met enige regelmaat bezoek, is dit de eerste maal dat ik in de Hilversumse vestiging ben. Garmt en Bjorn zijn meer dan 11 jaar geleden het bedrijf begonnen vanuit een gezamenlijke passie voor muziek en film. Tijdens de korte rondleiding die later zou volgen, praat Garmt steeds met veel enthousiasme over hun filosofie en de laatste ontwikkelingen op het gebied van Hifi en Home Cinema. Het plezier waarmee Garmt nog steeds door het bedrijf loopt is aanstekelijk en onverminderd sinds de start. Inhoudelijk is BB&G echter duidelijk verder geprofessionaliseerd.

Passie en kennis

Passie en kennis zijn nog steeds twee belangrijke pijlers, maar ook een conceptuele aanpak speelt een belangrijke rol. Garmt vertelt: “Wij denken altijd in systemen, niet in losse componenten. Synergie is het sleutelwoord. Verder vinden wij een zekere mate van continuïteit cruciaal: een aantal merken, zoals Linn, Meridian en Wilson Benesch zijn al lang bij ons en zullen dat ook blijven. We houden het vertrouwde productenpakket, maar voegen daar merken aan toe als deze werkelijk iets toevoegen. En dan niet alleen op het gebied van geluidskwaliteit, maar ook wat betreft design en eigenheid. De totaalbeleving moet kloppen.

“Garmt: “Mooi dat je juist die term aanhaalt, want High End ligt wel in het verlengde van wat wij bedoelen met Beleving. We willen een stap verder gaan dan we tot voor kort gingen en zijn daarom bezig om ons producten-pakket aan de bovenkant verder te verbreden. Klanten die hier al wat langer komen, weten dat wij ons al jaren op High End niveau profileren. Dit geldt echter niet voor de Nederlandse consument in het algemeen. Dat komt mede door het beeld dat o.a. gegeven wordt door onze website. Die wordt daarom binnenkort sterk aangepast, zodat hetgeen wij in de winkel presenteren, ook daadwerkelijk online tot uiting komt. Het verkopen van High End audio is echter nooit zomaar een ‘beslissing’; je moet er als winkel klaar voor zijn. Het is het resultaat van de wil om steeds verder te komen in muziekweergave en de wil om de vele jaren van ervaring toe te passen.”

Jan: “Kun je voorbeelden noemen van de High End producten die jullie op stereo-gebied op dit moment voeren?” Garmt: “Op luidspreker-gebied hebben we al langere tijd Wilson Benesch in ons pakket en dit merk maakt op dit moment grote stappen in kwalitatieve zin. Harbeth haalt de meest fantastische reviews binnen voor modellen als de SHL 5 Plus en de M40.2. Verder was je zelf aanwezig bij de introductie-show van Manger in Zevenbergen. Manger is één van de voorbeelden van High End merken met een grote mate van innovatie en eigenheid. Datzelfde geldt ook voor een merk als Vivid Audio. Misschien heb je de kleine Vivid Audio 1.5 zien staan bij binnenkomt in de ontvangstruimte. Ook dit merk zal een belangrijk onderdeel van ons productenpakket gaan worden. Nu staat er alleen nog een kleine 1.5, maar we verwachten ieder moment de op één na grootste Giya van dit merk. Wat betreft electronica hebben wij al jaren Mark Levinson in onze winkel de absolute topproducten van CH Precision. Linn Klimax blijft ons ook verbazen, alsmede de heel betaalbare producten van Lindemann.”

Luisterruimtes en akoestiek

Garmt besluit mij een rondleiding te geven door de zaak, die begint in de ontvangstruimte waar we ons dan bevinden. Hier domineert een grote tafel het midden van de ruimte en staan rondom langs de wanden de nodige luidsprekers opgesteld. Garmt legt uit dat mede eigenaar/oprichter Bjorn Mateijsen en hij er bewust voor kiezen om in de beide luisterruimtes voor stereo systemen liefst niet meer dan één luidsprekerset aanwezig te laten zijn. Daarmee wordt voorkomen dat eventuele andere aanwezige luidsprekers de weergave van de op dat moment voor een demo gebruikte set negatief zouden kunnen beïnvloeden. Het blijkt een van de vele voorbeelden van de aandacht voor details die het bedrijf kenmerkt.

De rondleiding voert mij vervolgens naar de zeer indrukwekkende ‘Referentie Home Cinema’. Ongevraagd geeft Garmt meer informatie: “De ruimte is een geïsoleerde ‘kamer in een kamer’, compleet met zwevende vloer en een perfecte akoestiek. Hier staan permanent parallel twee systemen opgesteld. Het ene systeem maakt gebruik van Revel weergevers en het andere – duurdere – systeem gebruikt luidsprekers en electronica van JBL Synthesis. Tezamen met de klant ontwerpen en bouwen wij de volledige home cinema, inclusief beeld en akoestiek. Er zijn nog maar heel weinig specialisten die zo ver gaan in home cinema beleving.” 

EDITORS' CHOICE