NIEUWS

John Peel Archive

Menno Bonnema | 07 april 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 02 april 2016

3. Site: John Peel Archive

Zo nu en dan ontdek je van die dingen op het internet waarvan je echt vrolijk wordt. Als muziekliefhebber mag ik niet klagen wat het aanbod betreft, maar dit pareltje overstijgt toch het grote aanbod aan muziekinformatie op het werldwijde net. Ik heb het over de onlangs gelanceerde site Johnpeelarchive.com. Moet ik John Peel nog aan iemand voorstellen? De man was bij zijn leven al een muzieklegende, niet als muzikant natuurlijk, maar als radio-dj en muziekliefhebber in hart en nieren. De Peel-sessions werden een begrip bij ieder zich zelf serieus nemende artiest en muziekluisteraar.

Peel is al weer 12 jaar niet meer onder ons, maar als radio-dj heeft hij door een 35-jarige loopbaan bij de BBC een onuitwisbare indruk achtergelaten. Midden jaren tachtig heeft de Britse dj zelfs nog een tijdje voor de VPRO op de Nederlandse radio gewerkt. Als voorvechter van ‘alternatieve’ muziek verrichte hij voor talloze beginnende bandjes en artiesten  belangrijk pioneerswerk. John Peel vormde de lakmoesproef voor een sort keurmerk voor alternatieve muziek. Bands en artiesten stuurden demo-tapes naar hem toe om zijn mening over het opgestuurde te horen. Was die positief, dan lag er een mogelijk glanzende carriers in het verschiet. Omgekeerd was een negatief oordeel vaak een teken aan de wand dat betreffende muzikant(en) op het verkeerde spoor zat(en). Had je eenmaal de zegen van Peel gekregen, dan mocht je ook langskomen om een livessessie voor zijn radioprogramma te komen doen. Veel van die sessies zijn later ook op vinyl of cd uitgegbracht.

Nu is er dan een overzicht gemaakt van alle bewaard gebleven sessies die bij John Peel hebben plaatsgevonden. En dat zijn er veel, kan ik je alvast waarschuwen. De website ziet er erg fraai uit met een heldere indeling: naast de sessies, die via Spotify te beluisteren zijn, is er een mooi overzicht van Peels eigen vinylcollectie (meer dan 100.000 platen en cd’s), video- en (natuurlijk) radio-opnames.De platenkast krijg je ook echt in beeld en kun je langslopen en aanklikken (op de hoed). Er verschijnt dan beeld, informative en geluid over betreffende artiest of band.

Aan de site wordt nog volop gewerkt, maar voor de rechtgeaarde muziekliefhebber van de betere alternatieve muziek is een bezoek aan de site nu al een heerlijk –nostalgisch- verblijf  in een muzikale snoepwinkel. Het is genieten van A tot Z, van A Certain Ratio tot Ziggy Marley, om maar een willekeurige greep uit diezelfde ‘winkel’ te nemen. Johnpeelarchive.com.


EDITORS' CHOICE