REVIEWDenon

Denon AVR-X2200W: conclusie


Jamie Biesemans | 24 maart 2016 | Denon

Muzikaal

Want ja, de muzikale prestaties van een AV-receiver zijn belangrijk. Films komen nu eenmaal met een soundtrack en de kansen zijn groot dat je vroeg of laat via de receiver toch puur en alleen naar muziek zal luisteren. Met Bluetooth, Airplay en DLNA aan boord heb je aardig wat manieren om digitale muziekbestanden af te spelen, iets dat ook kan via de USB-poort vooraan.

Een van de geneugtes van een AV-receiver goed opstellen, is dat ik de kans krijg om te luisteren naar de klassieke opnames in 5.1, die onder meer via Qobuz worden aangeboden. Helaas, deze keer kwam het er niet van. De 5.0 bestanden van Robert Schumanns Symfonieën 1-4, uitgevoerd door het Berliner Philharmoniker, weigeren af te spelen, evenals de 5.1-versie van ‘Absolute Jest’ van John Adams. Ligt het aan de ALAC-verpakking? Neen, FLAC werkt ook niet. Dan gaat er een lampje branden: veel NAS’en gebruiken DLNA-serversoftware die problemen hebben met surroundformaten. De bestanden op een USB-stick zwieren en rechtstreeks aansluiten zou moeten lukken. Helaas, ook dat blijkt geen optie.

Dan maar regulier materiaal in stereo, afgespeeld door de ingebouwde mediaspeler. Die reageert lekker vlot terwijl ik navigeer op het testnetwerk (dat met bijna veertig devices niet bepaald typisch mag genoemd worden). Hi-resmateriaal speelt probleemloos af, zelfs de 32-bit / 96 kHz versie van ‘Dawn to Dusk’ en ‘Twilight to Starlight’ van de Smashing Pumpkins of de ‘Rachmaninov Variations’ van Trifonov en collega’s in dezelfde kwaliteit. Handig aan de Denon-remote is dat je met een druk op de Music-knop snel kunt wisselen tussen geluidsmodi. Puristen zweren vast bij ‘stereo’, maar ik vond met name bij Rachmaninov dat Dolby Surround een valabele keuze was, ruimtelijk zonder te artificieel te klinken. Ook fijn is gapless afspelen, althans bij FLAC’s en WAV’s.

Conclusie

Persoonlijk vind ik het heel knap dat Denon zoveel aandacht heeft besteed aan de setupassistent bij de AVR-X2200W. Het maakt het instellen van de receiver heel eenvoudig, zelfs voor mensen die het nog nooit gedaan hebben. De eigenlijke interface van de receiver is wat basic, maar toch uitgebreider dan bij sommige concurrenten. Het is zeker geen argument om deze Denon links te laten liggen. Want de enorme flexibiliteit en vele mogelijkheden van de X2200W maken deze receiver een referentie in zijn prijsklasse. Het is een toestel dat heel goed geschikt is voor een thuiscinema in een woonkamer, en is hij ook toekomstgericht met zijn dubbele ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X.

MERK

EDITORS' CHOICE