Mooie remote
De Sounddeck bedien je via de Raumfeld-app (iOS en Android), die vooral op een tablet echt goed tot zijn recht komt. In de app krijg je aan de bovenkant van het scherm een handig overzicht van bronnen met rechts een kolom waarin je geselecteerde muziek bedient en het volume regelt. De grootste ruimte op het scherm is echter gereserveerd voor het tonen van het muziekaanbod bij de geselecteerde bron.
Maar als je op de zetel naar tv zit te kijken, is een app niet altijd heel handig. De batterij van de smartphone is leeg, hij hangt in de keuken aan de lader… en net dan wil je snel het geluid wat stiller zetten. Daarom is het wel handig dat Raumfeld een afstandsbediening meelevert. Het is een klein ding dat allesbehalve goedkoop overkomt. De remote is gemaakt uit één stuk aluminium, ligt heel solide in de hand en is gewoon heel goed gemaakt. Een afstandsbediening lijkt maar een detail, maar het is een heel tastbare aspect van het product dat je vast en zeker meer zal aanraken dan de Sounddeck zelf. Voor een tevreden gevoel van ownership moet een afstandsbediening gewoonweg mooi afgewerkt zijn – en dat is hier zeker het geval.
Het is wel zo dat als je de Sounddeck via HDMI aansluit op je televisie, je gewoon met je tv-afstandsbediening het volume kunt regelen. De Raumfeld-remote biedt echter wat meer mogelijkheden. Zo heb je vier numerieke toetsen die bij het beluisteren van muziek werken als presets (om bijvoorbeeld je favoriet radiostation meteen te laten spelen) en bij het bekijken van de tv bruikbaar zijn om te schakelen tussen geluidsmodi. De remote is ook de gemakkelijkste manier om te schakelen tussen de verschillende ingangen van de Sounddeck – iets dat via de Raumfeld-app niet kan. Dat is het ene gebrek aan de app: hij ondersteunt niet alle functies van de Sounddeck.
Overigens is bij de Sounddeck iets mogelijk wat tijdens de test van de Soundbar (nog) niet kon: het streamen van HDMI-audio naar andere zones. Zo kun je die voetbalmatch blijven volgen terwijl je even naar de keuken holt voor een biertje.
Frank for president
Raumfeld is bij dit toestel allesbehalve karig geweest met het uitdelen van drivers: de Sounddeck heeft er zes, waarvan vier naar voren zijn gericht en twee aan de zijkanten te vinden zijn. Het zijn identieke breedbanddrivers, die voor het laag stoer worden bijgestaan door twee 30-mm woofers aan de onderkant. Omdat de Sounddeck op kleine pootjes staat, kunnen de lage frequenties toch nog goed ontsnappen. De motor voor dit alles is een 280-watt klasse D-versterker die met voeding en al in de behuizing verwerkt is.
Om de Sounddeck te testen op gebied van tv-geluid, haalde ik de schijf van ‘The Avengers: Age of Ultron’ boven en de Netflix-stream van ‘House of Cards’. Het saga van volksvertegenwoordiger en later president Frank Underwood is verrassend genoeg goed testmateriaal voor een tv-audio-oplossing, omdat het bol staat van dialogen maar dat er ook een rol is weggelegd voor subtiele maar sfeerbepalende synthesizermuziek. Het bewijst wederom dat je altijd iets hebt aan betere tv-audio, ook als je niet houdt van actiefilms en tv-reeksen waar om de haverklap iets ‘boem’ doet.
Bij het bekijken van de video’s schipperde ik wat tussen de Arena- en Theater-modus, want het was moeilijk kiezen tussen de twee. Theater lijkt meer geluid via de zijdelingse speakers uit te sturen, samen met nog wat meer vermogen via de subwoofers onderaan. Het is allemaal kamerafhankelijk natuurlijk, maar ik zou zeker naast het kiezen van een Wellenfeld-modus ook in de equalizer duiken (via de Raumfeld-app) om naar wens wat bij te regelen.
De presentatie van de Sounddeck in spectaculaire scenes, zoals het epische gevecht tussen de Hulk en Iron Man, is behoorlijk spectaculair. Gebouwen storten in en de nodige superheldenvuistslagen worden met veel punch uitgedeeld. Ik blijf me altijd verbazen hoe imposant relatief compacte soundbases zoals deze uit de hoek komen.