ARTIKELTeufel

Raumfeld Sounddeck: Muziek en film

Jamie Biesemans | 16 maart 2016 | Teufel

Wat is Raumfeld?

Iedereen doet tegenwoordig wel aan multiroom-streaming. Als je graag muziek wil beluisteren in verschillende kamers van je huis, centraal bediend vanuit één app en met de mogelijkheid om vanaf veel bronnen in elke ruimte iets anders te beluisteren, dan heb je keuze te over. Raumfeld is echter geen nieuwlichter die vorig jaar plots multiroom ontdekte omdat ze zagen dat Sonos er zoveel succes mee had. Het Duitse bedrijf, een spinoff van Teufel, is al sinds 2008 met multiroom bezig.

Dat Raumfeld geen beginners zijn, merk je goed aan het aanbod van multiroom-compatibele producten. Het assortiment is behoorlijk groot en in sommige gevallen gaat het zelfs om tweede generatietoestellen die verbeteringen zijn van eerder modellen. Even opvallend aan Raumfeld is dat ze heel wat speakers aanbieden die echt ogen als hifi – en ook zo presteren. De Stereo M en L bijvoorbeeld, zijn premium-stereosets van twee aparte luidsprekers zoals je bij de concurrentie niet tegenkomt. Echte speakers, zou je kunnen stellen.

Omdat Raumfeld vanuit die Teufel-wortels eerder op hifi gericht was, duurde het lang vooraleer de Duitsers dachten aan oplossingen voor tv-geluid. Vorig jaar verscheen dan toch de Soundbar, een fraaie en forse soundbar met een krachtige subwoofer die toch plat genoeg was om onder je zetel te schuiven. De Sounddeck is een alternatief voor de Soundbar, met een heel gelijkaardige styling en interessant voor mensen die wat minder ruimte hebben.

Met de update die tegen de zomer Google Cast toevoegt, kun je op een Raumfeld-speaker heel wat meer streamingdiensten beluisteren, naast Spotify, Napster en Tidal die nu al ingebakken zijn. Internetradio is daarnaast ook een populaire optie. Raumfeld-speakers spelen bovendien vlot je eigen bestanden af, incluis hi-resbestanden. En aangezien dit een multiroom-systeem is, kun je via de Raumfeld-app muziek laten spelen in verschillende kamers tegelijkertijd of bijvoorbeeld in de keuken een ander liedje beluisteren terwijl je partner in de badkamer het nieuwsbericht via internetradio meepikt.

Muziek en film

Je levert op veel manieren audio aan bij de Sounddeck. De eerste stap is het apparaat aansluiten op een tv. Daarbij kun je kiezen uit HDMI of een digitale optische kabel. HDMI draagt onze voorkeur weg, maar omdat de Sounddeck sowieso enkel PCM-stereo verwerkt maakt het qua geluidskwaliteit niet zo’n verschil uit. Bij HDMI heb je wel het voordeel dat je het volume met je tv-remote kunt bedienen.

De sounddeck bezit verder een analoge ingang (handig voor een cd-speler) en een USB-poort waar je een stick of harde schijf met eigen bestanden op kunt aansluiten. Dat laatste is handig en werkt prima, ook als je wil streamen naar andere zones. Ook een analoog aangesloten bron kun je in een andere ruimte laten horen, maar niet audio van je tv. Daar komt nog een update voor, zegt Raumfeld.

Sluit je de Sounddeck aan op het netwerk, dan komen er nog een heel aantal mogelijkheden bij. Het koppelen aan het netwerk is heel eenvoudig: oftewel steek je een netwerkkabel in of anders volg je een simpel stappenplan in de Raumfeld-app om de Sounddeck te verbinden met je WiFi-netwerk. Raumfeld heeft veel werk geleverd om net die configuratie visueel en tekstueel goed te ondersteunen, echt een vooruitgang ten opzichte van vroeger.

Ik vond het ook bijzonder eenvoudig om via de Raumfeld-app eigen bestanden toe te voegen. Je kunt allerlei bestandstypes afspelen (MP3, WAV, Flac, Ogg Vorbis, ASF, WMA *, M4A met AAC of Apple Lossless, en Opus), of die nu op je mobiel toestel staan, op USB-opslag of een netwerkschijf. 

MERK

EDITORS' CHOICE