NIEUWS

Een gezond binnenmilieu

Ulco Schuurmans | 05 maart 2016

Een gezond binnenmilieu
Het binnenmilieu vormt vanouds een aandachtspunt in het smarthome en de domotica. Niet alleen op het vlak van energie en behaaglijkheid maar ook steeds meer op het gebied van E-Health.

Niemand wil toch een sick home! Bewaak daarom de luchtvochtigheid, ventilatie, het fijnstof, pollen en de broodnodige ventilatie. Hiervoor zijn tal van goede systemen verkrijgbaar. De gezondheidswinst bij een goed functionerend systeem valt aanmerkelijk te noemen.

Een e-consultje
Het ‘beeldbellen’ in consultvorm heeft een flinke vlucht genomen. Niet alleen het raadplegen van de huisarts en POH (rond de 30%) of de Thuiszorg (60%) maar ook de diëtiste, bewegingscoach, psycholoog, sportschool, stresscoach noem maar op en het kan allemaal online. Uiteraard vanuit het comfortabele smarthome, dat bespaart reistijd en geld. Een tablet of Smart TV met bijbehorende app en camera vormen de toegangspoort.

Extra meetgegevens kan je aan de consultant doorgeven via wearables en slimme meetsensoren.

VR en 360 graden gezondheid
Een geheel nieuwe en verrassende tak van E-Health in het smarthome is de opkomst van Virtual Reality en 360 graden beeld. Bekend zijn de toepassingen via een smartphone gestoken in een kartonnen of plastic VR-brilletje. Rollercoasters, dinosaurussen in prehistorische werelden en enerverende games geven levensechte sensaties. Je zit er gewoon midden in en de actie komt van alle kanten.

Vertaal deze gameachtige omgeving eens naar gezondheid rondom in beeld en het beleven van het eigen lichaam en/of gedrag. Realistisch inzicht in wat vet, te zout of te zoet eten nadelig en bewegen plus gezonde voeding met het eigen lichaam doet bevordert gezond gedrag. Verslavingen aan alcohol, roken en drugs zijn effectief met VR thuis aan te pakken. Idem een flink aantal kleinere psychische problemen. Een stap verder gaat nog het toepassen van dergelijke technieken in de thuisbioscoop.

E-Health en het smarthome vormen prima partners bij het bevorderen en bewaken van de eigen gezondheid. Dit zowel preventief als curatief bij de gezondheid, leefstijl en welzijn. Veel extra is daar vaak niet voor nodig. De domotica ligt er al en de bijkomende wearables, sensoren en apps kosten weinig of niets. Gewoon doen dus…

EDITORS' CHOICE