Hi-Fi

Hi-Fi

Hier en daar was er op ISE 2016 eveneens klassieke hifi te bewonderen. Bij ELAC was CEO Gunter Kürten present om de nieuwe Discovery-lijn te presenteren, ook aan een aantal lezers van FWD en HiFi.nl die ISE met ons mochten bezoeken. Je leest in de komende dagen meer over hun ervaringen.

Bij Arcam viel er een mooie primeur te spotten: een demonstratie van de Arcam AVR850 met een Dolby Atmos-opstelling gebouwd uit KEF Reference-speakers. Met een totaalprijskaartje van bijna 80.000 euro zeker geen alledaagse opstelling, maar ook interessant omdat de demo de impact aantoonde van de Dirac-kamercorrectiesoftware waarmee de highend AV-receiver werd voorzien. De demonstratie, die begeleid werd door Johan Coorg van KEF en Andy Moore van Arcam, toonde tijdens het afspelen van de Dolby Atmos-demo ‘Thunderstorm’ de meerwaarde van de Dirac-software, al speelde de naastliggende luide demonstratie van Steinway Lyngdorf soms wel stoorzender.

Het Franse Elipson verraste door op de beurs twee nieuwe lijnen draaitafels voor te stellen, Alpha en Omega. Van beide zijn er verschillende modellen, incluis met Bluetooth, en het wordt nooit echt heel uur. Zoals je zou verwachten van uitvinder van de Planet-luidsprekers, hebben de Alpha en Omega een trendy vormgeving.

Wie ‘imposant’ zocht, kwam aan zijn trekken bij Monitor Audio. Even naast de bijna twee meter hoge PL500 II gaan staan deed zelfs de grootste mens zich klein voelen. Voor het Britse merk is de nieuwe Platinum-lijn, die formeel op CES werd voorgesteld, een belangrijk introductie. Je gaat de luidsprekers dus in de komende maanden wel vaker zien en horen opduiken op luistershows bij dealers.

Nog hifi-hoogtepunten op ISE? De nakende introductie van MQA bij Bluesound is zeker iets waar we naar uitkijken. Iets verder op dezelfde stand signaleerden we ook een aantal nieuwe NAD-toestellen uit de Master-reeks, waaronder de M32, een geïntegreerde versterker, en de M50.2, een opvolger van de M50-muziekstreamer met ingebouwde cd-ripper die in zijn nieuwe gedaante zal beschikken over ingebouwde opslag. Het is dus eigenlijk een combinatie van de M50 en M52 Digital Music Vault, met een BluOS-module toegevoegd. Voor de install-markt komen er de CI 580 en CI 720. De CI 580 bevat vier Bluesound-compatibele preamps, terwijl de CI 720 tot zes Bluesound-compatibele versterkers kan bevatten.

Mag het nat worden?

Een ander groeiend marktsegment is ‘marine audio’, lees audio en speakers voor gebruik op boten. High-end hifi-merken zien daar ook de vraag voor meer kwaliteit. Zowel Bowers & Wilkins als KEF toonden op ISE nieuwe producten op dat vlak die – niet verrassend – waterdicht en zoutbestendig zijn.

Ook leuk bij Bowers waren de opvallende ‘wraps’ voor hun buitenspeakers. Binnenkort zal je als klant een wrap met een zelfgekozen design voor bepaalde luidsprekers kunnen bestellen bij Bowers, hoorden we daar op de stand van de Britten. De aanwezige voorbeelden zagen er in elk geval mooi uit.

MERK

EDITORS' CHOICE