ISE 2016: Van inbouw naar laser

Integrated Systems Europe lokte dit jaar alweer een recordaantal bezoekers naar de RAI in Amsterdam. Begrijpelijk, want er was bijzonder veel te bewonderen op vlak van display-technologie, thuisautomatisatie en zelfs hifi.

In theorie is Integrated Systems Europe een beurs uitsluitend voor zakelijke gebruikers en minder relevant voor consumenten. Ongetwijfeld was de meerderheid van de 65.686 bezoekers die begin februari hun weg vonden naar de RAI daar voor professionele redenen. Is ISE dan helemaal oninteressant voor de gemiddelde HiFi.nl-lezer met een sterke interesse voor AV? Dat nu ook niet, want veel van de producten die op de beurs te zien zijn mikken uiteindelijk op consumenten. Wat er op professioneel displayvlak wordt getoond bijvoorbeeld, houdt nauw verband met de trends bij televisies en home cinema-projectoren. Er zijn aardig wat bekende hifi-namen aanwezig op ISE. Arcam, Bowers & Wilkins, Bluesound, Dali, ELAC, KEF, Monitor Audio, Steinway Lyngdorf… het lijstje is verre van volledig. Wat ze tonen in de RAI is echter heel selectief en doorgaans gericht op integratie en inbouw. Maar niet altijd.


Inbouwen neemt toe

Speakerfabrikanten tonen op ISE voornamelijk inbouwproducten. Luidsprekers verwerken in muren en plafonds is veel meer de regel in de Verenigde Staten, omdat er in dat land een sterke traditie is om voor audio- en videonoden aan te kloppen bij een AV-installateur. Amerikaanse woningen zijn vaker bovendien beter geschikt voor inbouwprojecten. De inbouwtrend wordt echter ook in Europa steeds belangrijker. Er zijn nog regionale verschillen: zo is inbouw heel wat populairder in het bouw- en renovatielustige België, terwijl het in Nederland wat trager groeit. Duitsland kent ook een toenemende interesse in het wegwerken van hifi. Het toenemende belang van inbouwspeakers wordt beaamd op ongeveer elke stand van een speakerfabrikant die we bezoeken. Zowel Ronald Wagemaker van AND Benelux (Bluesound, Dali, NAD, PSB), Bas van Oosten van Bowers & Wilkins als Joost van den Bosch van KEF Nederland beamen de trend. Hun merken presenteerden op ISE verschillende speakers die netjes in een muur kunnen worden verwerkt.

MERK

EDITORS' CHOICE