REVIEWArcam

Arcam Solo en de Klasse G-technologie - Solo Movie


Jamie Biesemans | 03 maart 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Arcam
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 februari 2016

Solo Movie
De meerwaarde van klasse G-versterking komt goed tot uiting bij de demonstratie waarbij er trapsgewijs van de A29 naar de A39 en dan A49 wordt gesprongen. Zelfs de ‘kleine’ A29 komt krachtig en to-the-point uit de hoek. En hoe zit het met de Solo Movie?

Arcam heeft al lange tijd een Solo Music en een Solo Movie. In beide gevallen ging het om een alles-in-één-apparaat dat enkel nog speakers nodig had om muziek te produceren. Daarbij lag bij de Solo Movie de nadruk op het verbeteren van de geluidsbeleving bij het kijken naar een film of beeld door middel van een 2.1 of 5.1 weergave. Maar ook muziek weergeven bleef belangrijk.

Ook bij de nieuwe versie, die substantieel verbeterd is en een ander design heeft dan zijn voorgangers, is dit het geval. De nieuwe Solo Movie heeft bijvoorbeeld HMDI-aansluitingen met 4K pass through, streaming mogelijkheden voor zowel muziek als video en kan bediend worden met een nieuwe App. Er komt overigens ook een nieuwe Solo Music, een maand later dan de Solo Movie, en ook de Solo Music kan HDMI inputs switchen, audio streamen en stuurt maximaal 2 luidsprekers en een subwoofer aan. Zowel de nieuwe Solo Movie als de Music zijn voorzien van een klasse G versterker.Alles-in-één
“We hebben onze kennis van onze high-end AV-receivers en klasse G-technologie gebruikt om een alles-in-één-apparaat te creëren. Daarbij hebben we gekeken naar de muzikale prestaties, gewoonweg omdat we geen echte referentie hebben voor het geluid van een auto die verandert in een robot, maar wel heel goed weten hoe een piano of een viool moet klinken. Dus bij het tunen van de Solo Movie hebben vooral geluisterd naar muziek”, legt Davidson uit.

Als we een demo krijgen van het fijne gitaargetokkel in ‘Belfast (Cats and Dogs)’ van Katie Melua, op een set Sonus Faber Chameleon Tower-speakers, dan horen we inderdaad een muzikaliteit die je niet verwacht bij een toestel dat je ook zou kunnen omschrijven als een zeer slanke AV-receiver. Dat ook het hardere werk geen uitdaging is voor de Solo Movie, blijkt als Davidson een bonkende track met een stevig aantal BPM’s speelt van DJ Darth Vader, een techno-DJ die hij ontmoette tijdens een presentatie in Moskou: “Het is altijd de vrees bij een presentatie dat iemand zijn favoriete maar oh zo afschuwelijke muziek bovenhaalt. Maar deze kerel gaf me deze ongelooflijke techno, en hij bleek het zelf gemaakt te hebben!” Even staan we in een Moskouse nachtclub, zo lijkt het wel, of op een set van een Timur Bekmambetov-film.Om aan te tonen dat de nieuwe Solo Movie zijn mannetje kan staan  bij het afspelen van een typische Hollywood-kaskraker, kijken we naar een fragment van ‘Knight and Day’, een film van 2010 met Tom Cruise en Cameron Diaz in de hoofdrollen. Een “studip movie”, lacht de Arcam-manager, “maar deze actiescene zit qua geluid goed in elkaar.” De Sonus faber Chameleon Towers blijven van dienst, aangevuld door een set boekenplankspeakers achteraan en een centerspeaker uit dezelfde kleurrijke familie. Ondanks dat de Chameleons niet heel gevoelige luidsprekers zijn, weet de Solo Movie ze toch met veel smaak aan te drijven. De kogels vliegen in het rond en je zou niet meteen zeggen dat deze surroundervaring geleverd wordt door een alles-in-één-toestel in plaats van een volbloed AV-receiver die dubbel zo groot is.

“Soms zeg ik wel eens: ‘Hollywood is easy’. Maar dat is wat kort door de bocht van me”, geeft Davidson toe. “Want filmstudio’s creëren steeds vaker soundtracks met meerdere lagen die niet zo evident zijn om weer te geven. Dat moeten we dus ook kunnen. Maar het startpunt is dus die muzikale referentie, waarvan we weten hoe het moet klinken, onderbouwd door een stabiele klasse G versterking.”

We hebben de aankondiging van de Arcam Solo Movie nog niet geplaatst, of de eerste presentatie mag al in de agenda: bij Van Duppen Audio op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari. Een hele reeks nieuwe Arcam AV-producten zal gedemonstreerd worden in combinatie met Sonus Faber luidsprekersystemen. 


EDITORS' CHOICE