REVIEWMarantz

Luisteren

Max Delissen | 06 januari 2016 | Marantz

De PM-14S1 SE en SA-14S1 SE namen in mijn grote set plaats. Ze waren al ingespeeld toen ik ze kreeg, dus het luisteren kon al op de eerste avond nadat ik ze had opgesteld beginnen. Het geluid van de set had een buitengewoon prettige combinatie van kracht en souplesse, met de overduidelijke klanksignatuur van Ken Ishiwata. Hij heeft - net als ik overigens - een hekel aan geluid dat uitsluitend op ultieme resolutie is getuned. Hij vindt een mooi diep, breed en hoog stereobeeld en een correct tijd- en fasegedrag veel belangrijker, en daar heeft hij wat mij betreft volkomen gelijk in. Die zaken zijn namelijk van directe invloed op de muzikaliteit van de weergave, omdat ze bepalend zijn voor de coherentie van het samenspel van de muzikanten en de mate waarin je je kunt voorstellen dat ze voor je in de ruimte staan. De grotere trafo en voedingsbuffer zorgen voor een stevige dynamische reserve, wat goed uitpakt voor de geweldig opgenomen live dubbel-cd Sco-Mule van de band Gov’t Mule en gastgitarist John Scofield. Als je van gruwelijk swingende jazzrock houdt is dat sowieso een aanrader, en de weergave via de 14 SE set deed me al bij het openingsnummer Hottentot verrassend snel naar de luchtgitaar en de luchtsynthesizer grijpen.

De enigszins ruwe klank van een groot, versterkt live-concert werd prima weergegeven, er was meer dan genoeg diepte en breedte op het podium te ‘zien’ en ook op het onvermijdelijk hoge volume waarop dit dient te worden afgespeeld bleef de weergave stabiel en had ik niet het gevoel dat de versterker op zijn tenen moet lopen. Van enige scherpte was ondanks de spectaculaire opname geen sprake, hoewel dat zeker ook een verdienste was van de uitstekende productie van Warren Haynes en Stefani Scamardo. De SA-14S1 SE liet via zijn optische- of USB ingang (respectievelijk de Bluesound Node 2 en de Mac mini) niet echt een wezenlijk ander geluid horen dan wanneer ik de betreffende cd in de lade plaatste. De klank van de DAC voerde de boventoon en leek eventuele verschillen tussen de diverse bronmodaliteiten te nivelleren. Ook als ik DSD materiaal draaide (de converter in de SA-14S1 SE kan DSD bestanden tot dubbele resolutie verwerken) was de weergave muzikaal en rijk. Hi-Res PCM werd overigens eveneens op schitterende wijze weergegeven. Mijn 24/96 download van Arve Henriksen’s album Cartography op ECM had alle diepte, detaillering en klankstructuur die ik verwachtte.
Weergave van sacd dan. De fraaie Americana van singer-songwriter Wouter Planteydt op het album Jotter’s Whiffle (Turtle Records) klonk heerlijk warm en intiem, met een uitstekende detaillering maar zonder de wat ‘witte’ klank die ik helaas nog te vaak in apparatuur én opnames waarneem. De stem en gitaar van Planteydt werden meesterlijk weergegeven, elke stembuiging en elke greep op de gitaarhals werd op een natuurlijke manier gepresenteerd en het was alsof de zanger mij persoonlijk toezong. De ultieme schoonheid van Talk Talk’s meesterwerk Spirit Of Eden kwam eveneens goed uit de verf in de SA-14S1 SE. De intense en gelaagde opname bevat enorm veel informatie over plaatsing, timing en muzikale interactie en heeft een prachtige klank en een grote dynamiek. Dit is één van mijn favoriete albums aller tijden en was in deze speler goed voor drie kwartier ademloos luisteren.

De weergave van vinyl tenslotte. De rijke vintage sound (niet te verwarren met ‘wollig en zonder stereobeeld’) van mijn analoge setup had aan de PM-14S1 SE niets te klagen. Hoewel het ADC ZLM element zich doorgaans net wat lekkerder voelt met een afsluitweerstand van rond de 280Ω was de klank prachtig. Toevallig had ik twee verschillende persingen (een Amerikaanse en een Engelse) van het album Cordon Bleu van de legendarische Nederlandse progressieve jazzrockband Solution klaargezet voor een kwaliteitsvergelijk, en het verschil was niet alleen eenvoudig te horen (de Amerikaanse klonk dynamischer maar ook feller, de Engelse wat beleefder en warmer) maar de kwaliteit van de ingebouwde phonotrap was zodanig dat het ook nog eens een uiterst genoeglijke luistersessie werd. Ik weet dat Ken Ishiwata een groot liefhebber is van analoge weergave, en dat liet zich merken. In deze versterker is de phonotrap geen commerciële ‘afterthought’ maar een integraal onderdeel van de hoogwaardige schakeling.

Onder de streep
Voor de adviesprijs van 2500 euro -1 per apparaat haal je met de 14S1 SE serie van Marantz een bijzonder fijne en erg goed op elkaar afgestemde set in huis, maar de apparaten zullen ook solo hun muzikale mannetje staan. De klank is muzikaal en neutraal, met de juiste hoeveelheid warmte, en er is veel kracht en dynamiek voorhanden en er gelden - binnen de grenzen van een redelijke verhouding qua kosten - wat mij betreft weinig tot geen beperkingen ten aanzien van de luidsprekers die je er op aan kunt sluiten. De aanwezigheid van een uitstekende MM/MC phonotrap is zeker een pluspunt van de versterker, en de optie om de (sa)cd-speler ook met externe digitale bronnen te gebruiken is weliswaar geen uitzondering meer vandaag de dag, maar niettemin werkt het perfect en levert het een (opnieuw) zeer muzikale, krachtige en dynamische, maar als dat nodig is ook uitermate fijnzinnige weergave op. Ik snap in elk geval nog steeds waarom ik al jaren een liefhebber ben van het merk.

Prijzen
Marantz PM-14S1 Special Edition € 2.499,-
Marantz SA-14S1 Special Edition € 2.499,-
www.marantz.nl

MERK

EDITORS' CHOICE