REVIEWMarantz

Review Marantz PM-14S1 en SA-14S1 Special Edition

Max Delissen | 06 januari 2016 | Marantz

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een apparaat van Marantz te logeren had. Dat was destijds de geweldige NA-11 S1 netwerkspeler annex d/a converter, die grote indruk op me maakte. En nu stonden er, tot mijn vreugde, de nieuwe Special Edition versies van de 14-serie, die in het huidige gamma van Marantz direct onder de 11-serie is gepositioneerd. Elke Special Edition serie van Marantz, in de typenummers kortweg aangeduid met SE en fysiek herkenbaar aan het naamplaatje op het front van het apparaat, bevat upgrades en modificaties die uit het meesterbrein van Ken Ishiwata ontspruiten. Een SE versie biedt van oudsher een flinke meerwaarde in klank en constructie ten opzichte van de ‘gewone’ serie, maar kost door het gebruik van betere componenten en luxere materialen ook wat meer. Dat is dus ook zo bij de 14SE, de apparaten kosten zo’n 500 euro per stuk meer dan hun voorgangers. Omdat ik geen direct vergelijk kan maken is het niet mogelijk om vast te stellen in welke mate de meerprijs zich terugbetaalt in een betere performance, dus beoordeel ik beide apparaten op hun eigen merites.

Ik ben al lang liefhebber van Marantz producten. Ik heb diverse cd-spelers en versterkers van het merk gehad en heb altijd met veel plezier naar de relaxte, wat voorname weergave geluisterd waar Marantz bekend om staat. Ook over de bouwkwaliteit heb ik nooit te klagen gehad. Ik ben dus wel wat gewend, maar toch had ik het gevoel dat ik met een heuse uitpakparty bezig was toen ik de (in dit geval champagnegouden, maar ze zijn ook in zwart leverbaar) PM-14S1 SE en SA-14S1 SE uit hun doos-in-doos tilde - en daarbij zowat door mijn rug ging. Het ‘gebouwd-als-een-tank’ cliché probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, maar in dit geval kan ik me niet inhouden. De apparaten leggen beide een fors gewicht in de schaal. De versterker weegt iets meer dan 19 kilo en de (sa)cd-speler bijna 15,5 kilo. Nu zegt gewicht op zich nog helemaal niets over de prestaties, maar bij een goed ontwerp kan het wel degelijk bijdragen aan een betere weergave. Bij de PM-14S1 SE zit het hoge gewicht hem met name in de grotere ringkern-transformator, en in de fantastisch gebouwde kast. De bovenplaat, die bij de gewone PM-14S1 toch ook al vrij stevig was, is vervangen door een gedempt exemplaar dat ongeveer een halve centimeter dik is en dat voor de helft bestaat uit massief koper. Dezelfde bovenplaat vind je op de SA-14S1 SE. De kasten maken sowieso een massieve indruk. De afwerkingsgraad is torenhoog, er zit nergens ook maar het geringste kiertje tussen de panelen en als je probeert de kast te torderen kom je van een kouwe kermis thuis. De constructie is superstijf. De voeten onder de kasten zijn mooi taps van vorm, alsof er dikke plakken aluminium uit een massieve kegel zijn gesneden. Je zet echt wat neer als je ze in je meubel plaatst.

Marantz SA-14S1 SE
De SA-14S1 SE (sa)cd-speler kan, zoals de naam doet vermoeden, zowel gewone cd’s als sacd’s afspelen, maar hij lust ook gebrande cd’s met mp3 en wma bestanden. Het loopwerk is voorzien van een stil en krachtig lademechanisme, waarbij het deel dat na een druk op de Eject knop soeverein naar buiten schuift is voorzien van een dempende, enigszins zacht aanvoelende zwarte coating. Aan de achterzijde vind je onder andere de behoorlijk ver uit elkaar geplaatste RCA chassisdelen voor de analoge uitgang. Verder een coaxiale en Toslink (optische) digitale uitgang, RCA chassisdelen voor het doorlussen van een externe afstandsbediening en drie digitale ingangen, te weten Tos-link (optisch), coaxiaal en (galvanisch geïsoleerde) a-synchrone USB. Die drie digitale ingangen maken de SA-14S1 SE een interessante optie voor iemand die naast muziek van (sa)cd ook een streamer wil gebruiken, of bijvoorbeeld het digitale signaal van een smart-tv, settop-box of game-console wil gebruiken om zijn entertainment-ervaring van een beter klinkende soundtrack te voorzien. De DAC in de SA-14S1 SE is rechtstreeks afgeleid van die in de NA-11S1, en klinkt dan ook geweldig. Aan de voorkant zitten de gebruikelijke bedieningsknoppen voor het afspelen van schijfjes, en onder het display en het lademechanisme vind je de aan/uit knop, de regelbare hoofdtelefoonuitgang (die van een uitstekende eigen versterker is voorzien), een USB-A poort waar je een externe harde schijf of USB-stick op aan kunt sluiten en een kleine drukknop om de gewenste ingang te kiezen. Bij de versterker en de (sa)cd-speler wordt een identieke afstandsbediening meegeleverd die beide apparaten kan bedienen, dus als je ze als set koopt kan één van die toverstafjes als reserve in de doos blijven. Op de afstandsbediening zitten ook knoppen waarmee je tussen de twee ingebouwde filters van de SA-14S1 SE kunt wisselen. De verschillen zijn klein, maar ik gaf na wat langer luisteren de voorkeur aan filterinstelling 2, waarbij een wat analoge weergave ontstaat. Volgens Marantz is filter 1 eigenlijk geschikter voor grote (lees: Hi-Res) muziekbestanden, maar het is niet zo dat filter 2 de weergave daarvan onmogelijk maakt. Het blijft hoe dan ook een smaakkwestie en ik zou er, als je je keuze eenmaal bepaald hebt, niet teveel meer mee gaan experimenteren. Dat leidt namelijk maar af van de muziek. De knoppen voor DC filtering en Noise-Shaping werken niet bij de SA-14S1 SE, die zijn voor de grotere broer SA-11S3 bedoeld.

MERK

EDITORS' CHOICE