REVIEWDALI

Het resultaat

Eric de Boer | 23 juni 2015 | DALI
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 mei 2015

Na een flinke periode van inspelen, waarbij zoals eerder vermeld de ideale instellingen voor de DALI subwoofer werd geoptimaliseerd, werd het tijd voor de uiteindelijke luisterervaring. Meestal ga ik daar apart voor zitten, maar omdat mijn echtgenote en ik graag naar films en series kijken, heb ik ook tussendoor aantekeningen gemaakt.

Het eerste dat opvalt aan de combinatie van de DALI FAZON MIKRO speakers met de SUB E-9 F is de naadloze aansluiting van het laag op de overige tonen. Na eenmaal goed te zijn ingesteld en ingespeeld, valt de subwoofer weg uit de losse optelsom dat het totaalgeluid vormt. Veel meer dan bij andere sets die ik onlangs in huis had (zoals de Teufel Concept E-450 Digital) worden hoog, midden en laag een geheel. De serie Vikings liet horen dat de lage mannenstemmen van de hoofdrolspelers met meer overtuiging werden weergegeven dan de combinatie van een kleine centerspeaker met een subwoofer ter ondersteuning zou doen vermoeden. Vaak hebben kleinere weergevers moeite om vol te klinken, terwijl de combinatie met een subwoofer ter aanvulling van bassen niet geheel vlekkeloos verloopt. Er ontstaat dan een onnatuurlijk gat in de weergave, waarvan er bij deze DALI combinatie geheel geen sprake is.

Geluidseffecten bij actiescènes klinken eveneens natuurlijk, hoewel minder overtuigend. Niet dat de DALI FAZON MIKRO’s laid-back zijn wat betreft weergave, maar de speakers hebben af en toe de neiging om sterke dynamische klanken op een fluwelen kussen aan de luisteraar aan te bieden. Dat heeft zowel een voor- als een nadeel. Liefhebbers van actie zullen net wat meer kracht willen horen om de optimale beleving van een film of serie te kunnen ervaren. Anderzijds is de DALI FAZON MIKRO wel enorm vriendelijk om te beluisteren, ook voor een langere tijd. Dat voorkomt luistermoeheid en laat meer ruimte voor kleine details.

Diezelfde eigenschappen geeft de DALI speakerset goed weer bij de film Paranormal Activity 3, waarbij het geluid een grote rol speelt om de spannende effecten op het beeld luister bij te zetten. De directe benadering van het meeste stemgeluid in deze film is vrij vloeiend en waarheidsgetrouw (er wordt deels geschoten middels een videocamera vanuit kijkersperspectief). Echo’s van stemmen in een ruimte, fluisterende kinderstemmen, plotsklapse basgeluiden en dieptewerking zijn netjes in het geluid aanwezig. De grote actie- en schrikmomenten worden door de FAZON MIKRO’s eveneens vrij natuurlijk weergegeven, maar missen af en toe net dat beetje aan kracht om de echt verwende filmliefhebber te overtuigen. De gemiddelde kijker zal het echter niet direct opvallen zonder een directe vergelijking tussen meerdere systemen.

Die vriendelijkheid in het geluid van de DALI FAZON MIKRO‚Äôs zorgt echter wel voor een mate van verfijning, die de weergave van muziek erg prettig maakt. Onlangs bracht Katatonia het live-album Sanctitude uit, waarbij ook een stereo dvd zit met daarop het hele akoestische concert dat de band ter ere van hun tour voor het Dethroned & Uncrowned album gaf. De locatie was de Londense Union Chapel, het concert een intiem aanvoelend en muzikaal hoogstaande bron van genot. Over de DALI luidsprekers komen alle elementen van het concert mooi aan bod, de vocalen incluis. In stereo weet de set niet alleen een fraaie stage te cre√ęren, maar ook diepte. De akoestiek van de kapel is bijna tastbaar en details klinken rijk. Fraai, zowel de muziek als de weergave.

Hetzelfde ervaar ik wanneer ik de sacd Grace van Jeff Buckley afspeel. De enorme dynamiek die het schijfje herbergt wordt weliswaar iets getemperd (de eerste harde gitaarpluk op Hallelujah klinkt normaal net wat feller), maar zelf op een hoge volume geven de FAZON MIKRO’s geen krimp. En de set blijft muzikaal, ongeacht het soort materiaal dat wordt afgespeeld. De kleine speakers zijn zelfs in staat om wat natuurlijke warmte aan het geluid mee te geven en de plaatsing is meer dan prima.

MERK

EDITORS' CHOICE