REVIEWDALI

The missing link

Eric de Boer | 23 juni 2015 | DALI
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 mei 2015

Ik kreeg van de importeur niet de subwoofer uit de FAZON serie, maar de vrij nieuwe DALI SUB E-9 F. Eveneens in wit uitgevoerd (er is ook een zwarte en een walnoot finish verkrijgbaar), biedt deze subwoofer met z’n geringe afmetingen en stijlvolle uiterlijk een prima aanvulling op de FAZON MIKRO set. Deze subwoofer is afgeleid van de SUB E-12 F, maar heeft een 9 inch driver die prominent in het zicht aanwezig is. Een grille wordt niet meegeleverd, maar is wel los te bestellen. Door een kleinere driver toe te passen lukte het de ontwerpers van DALI om een flinke besparing in het formaat door te voeren, waardoor de subwoofer aantrekkelijker zou worden voor de consument.

De DALI SUB E-9 F bezit dezelfde 170 Watt klasse D versterker als zijn grotere broer, die de 9 inch uit aluminium vervaardigde driver aanstuurt. Deze driver is opgebouwd met een flinke magneet en een vierlaags lange slag spreekspoel, en dankzij de basreflexpoort aan de onderkant van de subwoofer is plaatsing eenvoudig. Achterop de subwoofer bevinden zich de aansluiting voor netspanning, LFE en gefilterd stereo signaal. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 37 Hz omhoog naar 200 Hz en de maximale geluidsdruk is 111 dB. Onderop de subwoofer zitten vier conische rubberen voetjes.

Natuurlijk zijn volume, afkapfrequentie en fase instelbaar, allemaal via knoppen achterop de subwoofer. Indien gewenst kan de SUB E-9 F met de hand worden ingeschakeld, maar de automatische signaaldetectie werkt het meest eenvoudig. Via een mooi weggewerkte LED voorop de subwoofer weet de gebruiker of er signaal doorkomt, of dat de subwoofer in stand-by staat.

Aansluiten en opstellen
De DALI FAZON MIKRO satellietspeakers kunnen niet alleen aan de wand worden gehangen of op de kleine meegeleverde rubber voetjes geplaatst worden. DALI heeft ook bijpassende stands beschikbaar. Importeur AND Benelux leverde een set mee. De FAZON MIKRO’s kunnen eenvoudig op de stands gemonteerd worden en naar wens kan een dunnere speakerkabel door de buis van de speakerstandaard worden geleid voor een fraaier optisch resultaat.

De FAZON MIKRO Vokal is voorzien van een voetje die hem ondanks de bolle vorm van de speaker netjes naar de luisterplek richt. De SUB E-9 F verbind ik met een ProfiGold subwooferkabel met een Marantz SR5008 receiver. De luidsprekerkabels voor de surroundspeakers zijn van hetzelfde merk en de frontkanalen krijgen signaal aangeleverd via InAkustik bekabeling. De voornaamste bronnen die ik gebruikte voor deze recensie bestaan uit een Marantz UD5007 Blu-ray speler, een Denon DVD-2900 multispeler, een Samsung SMT-C7140 PVR en mijn Panasonic Plasma televisie. De rest van de gebruikte hardware staan onderaan deze recensie.

Het opstellen van alle DALI speakers is vanwege hun brede afstraalgedrag eenvoudig. DALI presteert optimaal wanneer de speakers niet ingedraaid, dus parallel aan de achterwand, zijn opgesteld. Ook de surroundspeakers werken zo het beste, bleek al snel. Het gewicht van de FAZON MIKRO’s zorgt voor een stabiele plaatsing, de stands onder de frontspeakers vergroten die beleving. Via de receiver wordt de afkapfrequentie ingesteld op 100 Hz, waardoor de rest van de aanwezige lage tonen door de subwoofer worden weergegeven.

De DALI SUB E-9 F vergt wel wat aandacht qua plaatsing en afstelling. De compacte subwoofer biedt duidelijk veel kracht, maar gaf in mijn luisterruimte net iets teveel druk vanuit de baspoort. Een subwoofer moet binnen een dergelijke opstelling aanwezig zijn, maar niet zozeer plaatsbaar of overheersend. Het kostte me een flinke week om de subwoofer zo te tweaken dat deze goed aansloot bij de FAZONs. Geen ramp, gewoon af en toe wat spelen met instellingen achterop de subwoofer en pas daarna de aanpassingen in het menu van de receiver maken.

MERK

EDITORS' CHOICE