REVIEWDALI

Recensie: DALI FAZON MIKRO met SUB E-9 F surroundset

Eric de Boer | 23 juni 2015 | DALI
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 mei 2015

SAMENVATTING

Al met al is de combinatie van meerdere DALI FAZON MIKRO speakers en de SUB E-9 F geslaagd. DALI maakt het zich met de –gezien de kwaliteit logische- prijsklasse, want er zijn veel concurrerende merken die wat betreft autoriteit in het geluid net een streepje voor hebben op deze serie. Wie houdt van lange filmavonden, een niet vermoeiende weergave en een detailrijk geluid (ook bij muziek), zou deze weergevers toch eens moeten beluisteren. Zeker wanneer het uiterlijk en de afwerking ook van belang zijn voor de keuze!

PLUSPUNTEN

  • Fraaie afwerking
  • Naadloze aansluiting van de subwoofer op de speakers
  • Vriendelijk, niet vermoeiend geluid

MINPUNTEN

  • Niet de meest krachtige weergevers voor home cinema doeleinden
  • Afregelen van subwoofer luistert nauwkeurig
  • Veel concurrentie in deze prijsklasse

Meerkanaals geluid klinkt nog steeds het beste wanneer een volwaardige surroundset in de kijk- en luisterruimte wordt geplaatst. Dat weten fabrikanten ook. En hoewel soundbars en speakerbases eenvoudiger te plaatsen zijn, gaat er niets boven een met zorg geplaatste meerkanaals opstelling. Wanneer uiterlijk een rol speelt, kom je als consument snel uit bij een systeem met satellietspeakers, aangevuld met een subwoofer voor de laagondersteuning. DALI vulde daarom hun FAZON serie aan met de kleine MIKRO speakers.

De in 2013 geïntroduceerde DALI FAZON MIKRO satellietspeakers passen geheel in de stijl van de serie. En dat is belangrijk, want wie zoekt naar een surroundsysteem met satellietspeakers heeft vaak ook eisen aan het uiterlijk. De kleinste FAZON weergevers beantwoorden in ieder geval aan de vraag naar stijl. De speakers zijn compact, worden geleverd in hoogglans wit of zwart en bezitten chromen accenten. DALI heeft voor de FAZON MIKRO speakers compacte bijpassende stands beschikbaar. Wie de speakers wil ophangen, hoeft daar geen aparte beugels voor aan te schaffen, want in de verpakking van iedere DALI FAZON MIKRO zit alles wat nodig is voor een vrijwel naadloze aansluiting op de wand.

Signatuur
DALI heeft voor de FAZON MIKRO goed gekeken naar materialen. Wanneer ik de speakers uitpak, valt me meteen het flinke gewicht van de weergever op. Logisch, want in plaats van kunststof heeft DALI gekozen voor een aluminium behuizing voor de compacte speaker. Met een hoogte van nog geen 20 centimeter, een breedte van ruim 11 centimeter en een gewicht van 1,5 kilo duidt het kleine speakertje in ieder geval op een kwaliteitsproduct. Zo voelt de hij ook aan; de afwerking tot in de kleine details erg fraai. Iedere FAZON MIKRO heeft een afneembare grille die erg goed op de speaker aansluit (de FAZON MIKRO Vokal center speaker heeft als enige verschil de plaats van het logo van de Deense luidsprekerfabrikant). Binnenkort brengt DALI nog zeven optionele gekleurde frontjes uit, waardoor de speakers nog beter aansluiten op het interieur.

Achter die grille bevinden zich de twee drivers, die meteen het signatuur van het merk weergeven. De roodbruine 4 inch mid/bas driver is natuurlijk voorzien van het merkeigen hout met papiervezel materiaal, voor extra stijfheid met een laag gewicht. Daarboven prijkt een 20 mm soft dome tweeter, die net wat dieper in de kunststof baffle is weggewerkt voor een betere timing. Het interne filter zorgt ervoor dat de tweeter alle tonen vanaf 2560 Hz weergeven. De gesloten speaker heeft achterop twee vergulde klemaansluitingen voor speakerkabels, die eenvoudig in het gebruik zijn.

De door DALI opgegeven gevoeligheid ligt op 84 dB, de maximale geluidsdruk is 101 dB en de weerstand van de FAZON MIKRO is 6 Ohm. Dat betekent dat er wel wat kracht nodig is om de speaker goed onder controle te kunnen houden, maar gelukkig zijn de meeste home cinema receivers van tegenwoordig uitgerust met aardig wat vermogen. Het frequentiebereik van de kleine FAZON MIKRO’s loop van 95 Hz omhoog tot 25 kHz. Een goede subwoofer is dus wel nodig om het geheel niet te lichtvoetig te laten klinken. Zeker bij gebruik in een home cinema opstelling.

MERK

EDITORS' CHOICE