REVIEWNAD

Luisteren

René Smit | 01 mei 2015 | NAD

Nadat de set geïnstalleerd is, heb ik het geluk een hele zondagmiddag het huis voor mezelf te hebben en kan dus uitgebreid luisteren. Alle componenten zijn al regelmatig voor demo’s ingezet en volledig ingespeeld waardoor ze direct optimaal presteren. De Bluesound en NAD app’s heb ik al op mijn tablet gedownload maar vragen wel enige gewenning tijdens het gebruik. De app die ik normaal gesproken gebruik om mijn Olive 04HD muziekserver te bedienen, is veel eenvoudiger van opzet en beschikt over beduidend minder mogelijkheden. Het duurt dan ook even voordat ik de boel op de juiste wijze kan bedienen. Zoals gezegd is de Node voorzien van een Tidal- en Qubuzz-account wat zorgt voor een schier oneindige hoeveelheid muziek in uitstekende kwaliteit. Met de Dali Zensor 1 wordt een zeer levendig en entertainend geluid geproduceerd. De laagweergave is strak en gaat verrassend diep voor een speaker van dit formaat. De funfactor is bijzonder hoog en met een grote grijns op het gezicht en een voet die meetapt op de maat van de muziek, vermaak ik me kostelijk.Allerhande tracks passeren de revue, van jaren 80 disco tot hedendaagse nummers van onder andere Agnes Obel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de streaming diensten hebben het beschikbaar. Wanneer ik luister naar A Case Of You in de live uitvoering van Diana Krall ben ik onder de indruk van de geboden kwaliteit. De stem van Diana weet mij zeer te beroeren, qua emotieoverdracht scoort de set hier behoorlijk wat punten. Het geluid komt los van de speakers en de vleugel klinkt krachtig en vol. De kleine geluiden in de zaal, zoals het hoesten van het publiek, klinken wat minder gedetailleerd en lijken wat verder naar de achtergrond te zijn verdreven. Een oneerlijk vergelijk wanneer je bedenkt dat alleen mijn Devialet 200 versterker al een veelvoud kost van de hele NAD/Bluesound/Dali combinatie. De set is in staat mooie opnames te laten schitteren maar zorgt er tevens voor dat mindere opnames nog wel beluisterbaar blijven.

Naast muziek werd er ook naar het geluid van televisieprogramma’s geluisterd. Juist door het compacte formaat is deze set een uitstekend alternatief voor een soundbar, een stuk veelzijdiger en makkelijker op te waarderen of uit te breiden. Bij het bekijken van de populaire RTL4 serie Divorce word ik altijd weer verrast door de muziek die de scenes perfect ondersteunt of aanvult. De NAD/Dali combi weet hier wel raad mee en zorgt ervoor dat ik het volume nog wat opvoer tijdens de liedjes. Hier komt wel een minpuntje van de NAD D7050 aan het licht. De meegeleverde afstandsbediening is door zijn minuscule formaat niet alleen gemakkelijk kwijt te raken, maar de Powerdac reageert ook erg traag. Slechts wanneer je de Ab heel goed recht op de versterker richt, is er een reactie te verwachten. Erg onhandig bij het qua volume sterk wisselende tv-geluid. Het gebruik van de volumeregelaar van de app is qua reactie beter maar nog steeds wat ongenuanceerd. Hier kan NAD nog wat verbeteren!

Aan de klank doet dit ongemak natuurlijk geen afbreuk. De verstaanbaarheid van stemmen is vele malen beter dan via de ingebouwde speakers van de Panasonic televisie. Naast de verstaanbaarheid is de sterk verbeterde laagweergave een pluspunt. Dit maakt het bekijken van speelfilms een stuk aantrekkelijker en realistischer. Om het gebruik van de D7050 in combinatie met een televisie nog gebruiksvriendelijker te maken, introduceerde NAD tijdens de recensie-periode nog een upgrade: TV-Connect. De update maakt het mogelijk de D7050 automatisch in te  schakelen zodra de TV aangezet wordt. En u kunt het volume regelen met de AB van het televisietoestel. Zo wordt er achter de schermen bij NAD voortdurend gewerkt aan uitbreidingen en verbeteringen om de apparatuur naar een hoger plan te tillen, zonder dat de eigenaar hiervoor kosten hoeft te maken.

MERK

EDITORS' CHOICE