REVIEWMOON

Luisteren Audio Physic

Werner Ero | 01 april 2015 | MOON

Om tot een goed en eerlijk oordeel te kunnen komen heb ik zowel de Audio Physic Avantera Plus als Moon Evolution 740P en 860A, zowel met elkaar als afzonderlijk beluisterd. Al bij de eerste klanken valt daarbij meteen op dat alle drie de producten eigenlijk uit hetzelfde hout zijn gesneden. Gehoormatig wil dat vooral zeggen dat het naast de bijzonder homogene en evenwichtige klankopbouw, muziek ook daadwerkelijk op bijna levensechte wijze voor je staat. Mede door het hoge oplossende vermogen is daarbij enorm veel moois te ervaren. Wanneer het hi-res bestand van het schitterende tango album Será una Noche – La Segunda (MA Recordings M062A) wordt afgespeeld op de Aurender X100S muziekserver, verdwijnen op slag de dimensies van de luisterruimte om plaats te maken voor de weidse akoestiek van het Gandara klooster in Argentinië.
Zoals bij de meeste van zijn opnamen is producer Todd Garfinkle ook dit keer weer tot het uiterste gegaan en is een muzikaal gebeuren van adembenemende schoonheid ontstaan. Maar uiteraard draait het vooral om de zes virtuoze muzikanten die op gepassioneerde wijze instrumenten als bandoneon, cello, verschillende gitaren, klarinetsoorten en percussie hanteren. Het eindresultaat is een absoluut wervelende akoestische show die naast een heerlijk muzikaal gebeuren, ook heel goed toont hoe ver we inmiddels qua realiteitsweergave met audioapparatuur zijn gevorderd! Want dit optreden staat weergegeven middels de Avantera Plus werkelijk als een huis. Enorme dynamieksprongen worden daarbij net zo moeiteloos verwerkt als een heerlijke onderhuidse kracht, kleur en grandeur. Het mooie daarbij is dat het lijkt of deze luidsprekers zich ook nu nog maar amper hoeven in te spannen.Ook erg indrukkend is de uitstekende focussering en fasereinheid van deze weergevers. Zelfs de kleinste verschuiving in het stereobeeld van de duidelijk op hun kruk of stoel bewegende muzikanten wordt gedetecteerd, waardoor het uiteindelijk wel heel dicht bij een live optreden in de buurt komt! Interessant is ook de bovengemiddeld goede integratie van de zijwaarts geplaatste woofers. Een principe waar ik doorgaans niet zo dol op ben omdat ik in veel gevallen toch een bepaalde mate aan desintegratie met de rest van het spectrum en onvoorspelbare reacties bij bepaalde laagfrequenties in de kamer waarneem. Maar doordat Audio Physic bij de eersten behoort die al in een heel vroeg stadium bewust voor dit principe koos, heeft het merk een enorme ervaring bij de implementatie hiervan opgedaan. Bij de Avantera blijkt dan ook het laag prima met de rest van frequentiebereik samen te vallen en is slechts in een sporadisch geval waarneembaar dat het laag toch wat anders reageert en de ruimte aanspreekt dan bij een compleet naar voren afstralend systeem.
Dat hier uiteraard ook de nodige voordelen tegenover staan blijkt meteen als ik de cd van het nog immers prachtige Requiem van John Rutter (Reference Recordings RR57) in het compartiment van het North Star 192 MKII cd loopwerk leg en op play druk. Naast prachtige mannen- en vrouwenstemmen, staat dit album ook zeer bekend om de natuurgetrouwe registratie van het kerkorgel in de reusachtige Meyerson Symphony Center in Dallas U.S. Wanneer nummers als ‘Praise Ye the Lord, Lord, make me an instrument of thy peace’ en natuurlijk het beroemde en prachtige ‘Pie Jesu’ bijna letterlijk uit de luidsprekers glijden, is meteen duidelijk dat de Avantera Plus ook in de diepste regionen geen wanklank is te ontlokken. Integendeel zelfs, want door het grote aantal gecontroleerd afstralende woofers, ontstaan een heel egale drukopbouw in de luisterruimte. Enkel de allerlaagste tonen worden daarbij iets verzwakt weergegeven, hoewel ze wel nog steeds als zodanig waarneembaar zijn. Grote klasse van een toch nog steeds woonkamervriendelijk formaat luidspreker.Luisteren Moon
Na het wervelende optreden van de Avantera, blijken ook beide Moon Evolution componenten al bij de eerste klanken hier zeker niet voor onder te doen. Vooral de ogenschijnlijk relatief eenvoudig aandoende 740P voorversterker blijkt zijn statement al zelfs binnen enkele maten neer te kunnen zetten. Wauw, wat een geweldig goede voorversterker is dit! Wat bij deze eerste indruk al meteen zo opvalt is namelijk een werkelijk extreme afwezigheid van elektronische artefacten en een detail presentatie die dermate verfijnd, 3D ruimtelijk en verdiept van klank is, dat het kippenvel mij al binnen één nummer letterlijk op armen en rug komt te staan! Dat de gelijkloop van de zo mooi geïmplementeerde volumeregelaar dik in orde is, blijkt als het klankpanorama bij hoger of lager volume voor 100% in tact blijft. Hier dus geen naar voren tredende muzikanten bij een luider volume of een diffuus dichtslibbende presentatie bij zeer zachte niveaus. Het centrumbeeld lijkt zeker in combinatie met de nauwkeurige Avantera, als in steen gebeiteld zo stabiel en de tonaliteit wordt zowel ‘snel’ als klankkleurrijk gepresenteerd. Hoe goed deze voortrap werkelijk is blijkt meteen bij het gloednieuwe album van het piepkleine Amerikaanse label Soundkeeper Recordings. In Winds of Change van de New Yorkse groep Work of Art, draait het om zogenaamde ‘feel good music’ met invloeden van country, reggae, pop en rock door elkaar heen. De muziek wordt dynamisch en puntig gespeeld en op een mindere set kan het geheel soms wat hard en zelfs wat ongenuanceerd overkomen. Niet bij deze 740P in combinatie met de 860A in ieder geval! Want zelden kwam de muzikale boodschap zo oprecht en zonder opsmuk binnen. De drums met hun ritmisch ondersteunende rol, de verschillende zangers met ieder hun eigen intonatie en klankkleuren en de diverse snaarinstrumenten die zowel de begeleiding als de verschillende solo’s op zich nemen. Wanneer ik de 860A eindversterker apart uit dit totaal geheel haal, dan kom ik snel op termen als robuust, rond, krachtig en melodieus de boventoon voeren. Het behoeft na het lezen van bovenstaande muzikale indrukken denk ik maar weinig verbeelding dat deze twee Moon componenten letterlijk voor elkaar gemaakt zijn. Samen met de Avantera Plus ontstaat een heel wijd open venster om op werkelijk topniveau een enorme diversiteit aan muziek te kunnen beluisteren. Want of het nu heftige rock, popmuziek, trance, jazz of zwaar klassiek is, deze set draait er zijn hand niet voor om en blijft ten alle tijden een ware rots in de muziekbranding.Conclusie
Twee bekende merken met producten uit hun top lijn die beiden eenzelfde soort weg bewandelen. Hierbij nu eens geen smaak of waan van de dag, maar een zo natuurlijk en ongedwongen mogelijke weergave die vanaf het eerste moment veel respect afdwingt. Naast het in mijn ogen schitterende uiterlijk, zijn het toch vooral de buitengewoon goede  gehoormatige kwaliteiten die veel indruk op mij hebben gemaakt. Want wat voor muziek je ook draait, het enthousiasme spat er aan alle kanten vanaf. Mooi reëel qua schaalgrootte, een heerlijk onderhuidse kracht zonder ooit te bombastisch te worden en vooral een muzikale boodschap die beter overeind blijft dan veel andere top high-end systemen. Goedkoop zijn ze uiteraard niet en dat kan ook niet meer in deze hoge kwaliteitsklasse. Maar als ik naar de constructie, uitvoeringen en gehoormatige prestaties op een eerlijke manier kijk, dan zal niemand kunnen ontkennen dat hier enorm veel waar voor het dure geld word geboden. Als de spreekwoordelijke kers op de taart lijken deze producten tenslotte gebouwd om probleemloos tientallen jaren mee te kunnen. Jaren waarin u vervolgens niet meer de behoefte zult hebben om steeds opnieuw weer om u heen te kijken, om de simpele reden dat u weet het beste voor uw geld te hebben gekocht.

Prijzen
Audio Physic Avantera Plus € 14.250,- (zwart essen, kersen, eiken of walnoot) € 15.850,- (Ebben, hoogglans wit of zwart)
Moon Evolution 740P voorversterker € 7.900,-
Moon Evolution 860A eindversterker € 11.500,-
www.moremusic.nl


EDITORS' CHOICE