REVIEWMOON

Evolution 740P

Werner Ero | 01 april 2015 | MOON

Het Canadese elektronicamerk Moon is al vele jaren een graag geziene gast in mijn luisterruimte. Was het in het najaar van 2010 al vol in de roos met de prachtige Evolution 700i geïntegreerde versterker en 750D DAC/CD-speler. In januari 2014 werd ik opnieuw aangenaam verrast door de veel voordeliger maar verder beslist niet minder interessante Neo 340i D2PX geïntegreerde versterker/DAC en D260 cd-speler. Maar mede door de prestigieuze kwaliteiten van deze Audio Physic Avantera Plus en het immer uitmuntende huwelijk tussen deze twee merken, was het dit keer wel zaak om nog hoger in de Moon boom naar een perfect bijpassende partner te zoeken. Al snel werd deze gevonden in de vorm van het duo 740P voor- en 860A eindversterker uit de inmiddels beroemde Evolution serie.
Wat deze twee producten met name zo interessant maakt, is dat ze beiden rechtstreeks van de Moon topmodellen zijn afgeleid maar wel over een veel vriendelijker prijskaartje beschikken. Zo is de geheel op afstand bedienbare 740P voorversterker (47,6 cm breed, 10,1 cm hoog en 41,9 cm diep) een echt gebalanceerd dual mono concept, waarbij een overbemeten voedingscircuit bestaande twee ringkerntransformatoren en een uitgebreide DC voltage regulatie met uitgebreide choke filtering, voor een buitengewoon stabiele en storingsvrije basis zorgen. Het prachtige M-eVol2 volumeregelcircuit zorgt niet alleen voor een verliesvrije regeling zonder signaaldegradatie op welke volumestand dan ook, maar deelt ook het volume op in maar liefst 530 individuele stapjes van 0,5 of zelfs 0,1 dB!Dat is nog eens echt nauwkeurig het volumeniveau instellen. Naast het feit dat iedere ingang ook volledig voor een home theater opstelling configureerbaar is, zijn alle printplaten in de 740P 4-laags met pure koperbanen uitgevoerd. Hierdoor ontstaat niet alleen een veel kortere signaalweg, maar ontstaat ook een grotere gehoormatige accuratesse en een volgens de fabrikant, drastisch verbeterde signaal/ruis verhouding. Naast het nauwkeurig matchen van alle in deze voorversterker gebruikte componenten, is tenslotte ook de behuizing bewust ontworpen om naast een fraai uiterlijk en een solide constructie met een gewicht van maar liefst 16 kg, ook ongewenste trillingen tot een minimum te beperken. Zelfs aan de buitenzijde is meteen weer die ver doorgevoerde perfectie die inmiddels zo typerend is geworden voor Moon producten, zichtbaar. Naast een volledig zilverkleurige of zwarte uitvoering, is het vooral de tweekleurige keuze die bij mij goede sier maakt. Naast de opvallend solide en gewelfde behuizing, valt ook meteen de enorm grote maar wel fijnmazige rode dot matrix display op.
Naast het feit dat hij dimbaar is, mag best eens wat extra aandacht worden gevraagd voor het feit dat eigenlijk alle Moon displays bij de best afleesbare van de audiobranche behoren! Ook deze 740P voorversterker vormt daar geen uitzondering op en wat een genot om eindelijk ook vanaf de andere kant van je kamer de volumestand en gekozen ingang eens echt goed af te kunnen lezen! Aan de rechterzijde wordt het forse display vergezeld van een grote en soepel draaiende volumeregelaar, terwijl op het front ook een negental ronde drukknoppen met een precies drukpunt te vinden zijn voor bediening van zaken als standby, mute, display, balans, ingang en de overige menu instellingen. Aan de achterzijde vinden we tenslotte naast twee paar gebalanceerde en drie paar single ended ingangen, ook één paar gebalanceerde en twee paar single ended uitgangen (vast en variabel). Als laatste is nog zeker vermeldenswaard dat naast een zeer fraaie en overzichtelijke metalen afstandsbediening, ook nog de mooie optie aan boord is om door middel van een Evolution 820S upgrade voeding, het prestatieniveau naar een nog hoger plan te brengen.Evolution 860A
Bij een mooie voorversterker hoort natuurlijk ook een fraaie eindversterker en dat wordt in deze situatie perfect ingevuld door de stereo Evolution 860A. Net als alle andere Evolution modellen bezit ook deze 860A de zo kenmerkende Moon vormgeving. Naast maten als 47,6 cm breed, 19 cm hoogte en 44,4 cm diepte, laat het gewicht met een trotse 40 kg meteen al zien dat we hier niet met schakelende voedingen te maken hebben. Wanneer het zwaar uitgevoerde boven paneel wordt verwijderd, zijn in dit binnenste meteen de twee forse 0,5 kVA ringkerntransformatoren zichtbaar. Wat ook meteen opvalt zijn de vier enorm grote blauwe elco’s, die over een indrukwekkende gezamenlijke capaciteit van 121.200 microfarad beschikken. Om voldoende vermogen te kunnen genereren staan 12 bipolaire transistoren per kanaal klaar om een vermogen van 2 x 200 Watt aan 8 Ohm en 400 watt aan 4 Ohm aan de luidsprekerklemmen af te leveren. Hoewel de Moon 860A tot 5 Watt volledig in klasse A ingesteld staat, wordt het overige vermogen in klasse A/B afgegeven. Naast het feit dat hierdoor het stroomverbruik en warmteontwikkeling binnen de perken kunnen worden gehouden, wordt ook de levensduur op niet onbelangrijke wijze fors verlengt.
Net als bij de 740P voorversterker, wordt ook in deze stereo eindversterker weer veel werk gemaakt van het o zo belangrijke matchen van alle componenten. Een dempingsfactor van 800 zorgt daarbij voor de nodige controle, een hogere accuratesse door een verbeterde signaaldoorgiftesnelheid en een geraffineerde tonale balans. Door de zo kort mogelijke condensatorvrije signaalweg, ontstaat een nog snellere transientweergave en daardoor een natuurgetrouwer geluid. Visueel is aan de voorzijde alleen maar één kleine drukknop zichtbaar om het ‘monster’ uit zijn standby stand te halen. Naast een enkel paar echte WBT premium luidsprekeraansluitingen, een aan/uit schakelaar en netstroomaansluiting, zijn aan de achterzijde verder nog naast enkele Moon 12 volt triggers om het apparaat op afstand in en uit te kunnen schakelen, vooral de bekende gebalanceerde en single ended ingangen te vinden. Alles uitgevoerd met een zeer goede kwaliteit aansluitmateriaal, waardoor het hele product van A tot Z een werkelijk onberispelijke indruk maakt.


EDITORS' CHOICE