NIEUWS

Trolleys

Ulco Schuurmans | 15 januari 2015

Een trolley is op de keper beschouwd een soort verrijdbaar neefje van de backpack. Het grote voordeel is uiteraard dat er minder gesleept en gesjouwd hoeft te worden als de terreincondities het rijden met de wieltjes mogelijk maken.
Trolleys zijn er net als bij de backpacks in alle maten en soorten. De kleinere modellen zijn, behalve bij echte compacte uitrustingen, vaak net te krap. Let er op dat de hengsels op comfortabele trekhoogte kunnen worden uitgeschoven en ook weer gemakkelijk inklappen. Let verder op de grootte en kwaliteit van de wieltjes.
Een trolley is zoals gezegd ontworpen voor praktisch transport, een redelijk tot goede tough of rugged bescherming van de apparatuur, toelaatbaarheid in vliegtuigen plus andere transportvormen en het toch comfortabel bereikbaar zijn van de inhoud. Soms laat de stabiliteit te wensen over. Bijvoorbeeld het omvallen als er een zwaarder object uit de trolley gehaald wordt. Robuuste trolleys vindt u onder andere bij Think Tank en Lowepro.

Schalenkoffers
De tough kunststof schalenkoffer heeft in de praktijk een enigszins andere toepassing dan de hiervoor besproken tassen en koffers. Zij worden naast opbergkoffer, vooral ingezet in situaties waar de klappen, stoten en schokken plus onderdompeling vallen. Een aantal exemplaren is zelfs bestand tegen molest, val van grote hoogte en kogelinslagen. Het prijskaartje van een dergelijk super-tough model is dan echter navenant hoog.
De koffers zijn met een groot indeelbaar compartiment en hoogstens een zijvak in de deksel heel overzichtelijk. Het indelen gaat via uitgesneden foam of verplaatsbare gecapitonneerde compartimentgeleiders. De indeling wordt op maat voor het camerasysteem gekozen. Dit lijkt op de uitrukkoffers bij technische diensten en hulpverleners. Een aantal modellen beschikt over drukventielen om onde /overdruk te voorkomen.
Een ander punt van aandacht vormt de wijze van vergrendeling: snel te openen en toch solide vergrendeld bij transport. Als nevenfunctie zijn koffers bruikbaar als zitje en om op te gaan staan voor een hoger gelegen opstelling bij de opname. Een belangrijk merk met een groot aantal schalenkoffers precies op maat (ook op bestelling gemaakt) is SKB.
De flightcase is robuust ontworpen voor transport naar de studio of evenement in een auto, bus, vliegtuig of trein. De optimale bescherming staat voorop en niet het even snel onderweg er iets uitpakken. Het aluminium frame en vaak met hout versterkte compartimenten maken deze op maat gemaakte koffer relatief zwaar. Een aparte doch uiterst handige toepassing is de flightcase met ingebouwde studio voor video en audio. Aansluiten maar en er kan gedraaid worden. Bekende merken van schalenkoffers en flightcases zijn onder andere:  Bilora, Explorer, Casebuilder (op maat gemaakt), Mantona, Walimex (budget), B&W, SKB  en  Marudai (bulletproof).

Onderwaterhuizen en regenhoezen
Voor echte onderwateropnamen of een bezoek aan canyons en watervallen valt het onderwaterhuis niet te verslaan. Niet goedkoop doch wel superveilig en betrouwbaar. Let er bij de aanschaf altijd op dat de camera perfect past en afsluit, van buitenaf nog goed te bedienen valt, de functies zichtbaar zijn en u kunt zien wat de camera opneemt. Behalve waterdicht is een tough onderwaterhuis ook stofdicht en beschermt het tot op zekere hoogte tegen valschade.
Voor minder diep en alleen plensbuien is doorgaans een onderwaterzak/hoes, sleeve of raincover  (= regenhoes) afdoende. De onderwaterzak is tevens stofdicht. Raincovers een sleeves omhullen de camera en vaak ook de statiefkop, handen en/of arm. Voor tijdelijk en wegwerp gebruik zijn er doorzichtige mouwen die over de camera zelf en hand/arm gaan. Behalve tegen water beschermt een aantal van deze regenhoezen ook tegen chemicaliën. Lees de gebruiksaanwijzing er op na. Bekende merken zijn Kata, Stealth Gear en Ewa Marine. Kijk ook eens op www.onderwaterhuis.nl.

Bodybekleding
Een beperkte bescherming tegen krassen, stoten en vallen geeft de zogenaamde bodybedekking of cover. Deze vorm van semi-tough bekleding bekleedt het camerahuis zelf en is pasklaar voor een aantal gangbare cameramodellen leverbaar.
Een cover brengt als het ware een extra huidje aan over de al aanwezige eigen bekleding van de camerabody. De normale bedieningsfuncties, de ruimte voor de geheugenkaart, het accucompartiment en de flitser blijven gewoon bereikbaar. Voor de videofilmende spiegelreflexen van Canon en Nikon kunt u bijvoorbeeld terecht bij de Easycover sliconen covers.

Conclusie
Tough geeft bedrijfszekerheid en bescherming. De keuze tussen een tough cameramodel of transportbescherming hangt grotendeels van het gebruik af. Voorzichtigheid is en blijft echter de moeder van de porseleinkast. Zeker aan te bevelen voor de wintersport.

Tough voor drone vluchten
Camera’s opgehangen aan drones voor luchtopnamen lopen extra risico. Zeker bij botsingen met bomen, crashes en regen of rondvliegend stof. Er is keuze uit camera’s die al in de drone zitten en typen die er aan bevestigd worden. Die met de drone meegeleverde camera’s voor video en foto zijn behoorlijk solide. Alleen valt het aantal opnamemogelijkheden en regelmatig ook de kwaliteit tegen.
Een externe tough actioncamera doet het in deze vaak een stuk beter. U bevestigt deze camera met een speciale houder onder de drone die op pootjes staat. Actioncamera’s zoals de GoPro Hero kunnen in het eigen skelethuis al heel wat hebben. Een andere optie is om de camera tough in een blok schuim (foam) te plaatsen.

Montagetudio in een koffer of flightcase
Monteren in het veld of met een draagbare studio vraagt om beschermende maatregelen bij het transport. Voor het transport van de veld-montagestudio kunt u een complete set in een eigen transportkoffer (flightcase of schalenmodel) aanschaffen. Een veel gebruikte term voor dit type veldstudio’s is portbale production unit (pdu). Zo’n pdu bevat minimaal een mixer voor video en audio, een LCD-monitorenpanel en een vorm van camerabesturing. Desgewenst aangevuld met een opnamerecorder. Lekker compleet voor de eigen live videoshow. Handige en niet al te dure tough portable studiosets vindt u onder andere bij Datavideo.

Zelf tough uitproberen
De fabrikant kan wel zeggen: Tough. Meten is weten. U kunt zelf een aantal eenvoudige proefjes doen met de camerabody of tassen en koffers:
- Waterdicht: Onder de sprinkler in de tuin.
- Stofdicht: Blazer met een zakje gruis of huisstof inzetten
- Stootvast: Bij tassen van enige hoogte gevuld met glaswerk te laten vallen;
- Vervorming: Er op gaan staan.
- Koude/warmte: Thermometer in de tas.
- Bulletproof: Wij geloofden het ook niet maar op de schietbaan ging geweerkaliber .223 er niet doorheen.

SKB koffers
Het merk SKB levert allerlei typen schalenkoffers voor foto, video, geluidsystemen, statieven en verlichting. Al op maat geleverd voor gangbare cameramodellen of precies pas gemaakt per order. De kunststof schalenkoffers zelf zijn vrijwel onverwoestbaar, het PE-foam binnenin dempt de binnendringende schokken en u krijgt levenslange garantie. Openen gaat snel met slechts één vinger. De bekendste serie voor foto en video is de i series.
Een nuttige vondst is het model 3i-18135SNSC Laptop Case met suncsreen. In deze tough schalenkoffer past uw notebook NLE-studio met extra accu’s of netvoeding onder de computer. Een met klittenband bevestigde zwarte tent vangt invallend zonlicht op en beschermt ook tegen lichte regen. De schalen koffer zelf kan gebruikt worden door op werkhoogte op een statief te monteren.

B&W outdoor case type 10
De B&W outdoor case type 10 is geschikt voor de meest extreme omstandigheden. De case is getest onder omstandigheden met temperaturen van -40 tot +80 graden. Deze outdoor case beschermt uw apparatuur tegen water tot vijf meter diepte, stof, chemische producten en corrosie. Een flink stootje van buitenaf of een val van enkele meters gaat doorgaans goed de absorptie in.  Mocht je hem per ongeluk laten vallen. Om openspringen te voorkomen zitten er twee klemmen op die hem lucht-, stof- en waterdicht houden. Het drukventiel zorgt er voor dat wanneer de luchtdruk veranderd buiten de koffer, de luchtdruk aan de binnenkant automatisch mee veranderd. Deze koffer wordt geleverd met plukschuim, dat bij uitstek geschikt is om je camera of sportscam met alle toebehoren veilig mee te nemen.


EDITORS' CHOICE