NIEUWS

De tough camera: Schokproef, water- en stofdicht en koudebestendig

Ulco Schuurmans | 15 januari 2015

Video- en fotocamera’s zijn van huis uit kwetsbaar voor water, stof, stoten en vallen maar ook sterke temperatuurschommelingen en trillingen. Vervelend en duur als de apparatuur onder cameravijandige omstandigheden het loodje legt. Het als ‘tough’ uitvoeren beschermt de kostbare apparatuur tegen deze schadelijke invloeden. Er zijn ruwweg twee toepassingen van tough. De apparatuur zelf tough maken of met aanvullende materialen tough maken met bijvoorbeeld tassen, hoezen, koffers en/of extra bekleding.

Tough Camera’s zijn bestendig tegen water- en stof, flinke schokken of vallen en extreme koude of warmte. Tot voor enkele jaren terug waren er eigenlijk alleen dure professionele fotocamera’s te koop. Tegenwoordig komen er steeds meer fotocamera’s en camcorders op de markt die een waterspat, stofstormpje of min 10 graden Celsius kunnen hebben. Ook voor een val van 2 meter hoog op beton draaien zij de hand niet meer om en prijzig zijn deze tough body’s met bijbehorende optieken ook al niet meer.
Vrij nieuw is het genre actiecamera’s afkomstig uit de scene van extreme outdoor- en indoorsporten. Tevens bruikbaar voor actievolle gewaagde reportages in opnamen door deelnemers van een event. Verrassende shots met de ultra-groothoek in HD of 4K zijn zondermeer mogelijk. En dan komen ook de drones in het vizier die met camera en al kunnen crashen.
De traditionele manier van tough of rugged is beveiliging van de camera en objectieven door middel van koffers, tassen, regenhoezen, sleeves (mouwen), trolley’s, backpacks, onderwaterhuizen en extra bekleding. De montagestudio voor in het veld gaat in de uitklapbare flightcase en kan zo ook een stootje hebben. Gewoon de koffer openen, stroom er op en draaien maar, zonder gedoe met allemaal eerst het weer onderling verbinden.

Wanneer tough inzetten?
Het inzetten van tough of rugged komt in aanmerking bij:
- Wintersport, schaatsen en (extreme) koude buiten;
- Het opnemen tijdens regen. Er is keuze uit spatwater- en plensbuidicht. Ook bij watervallen en druipgrotten aan te bevelen;
- Bij actiesport. Met name waar de stoten en klappen vallen. Bekende voorbeelden zijn wielrennen, motorrijden, parachutespringen, bergbeklimmen, hardlopen en races;
- Watersport en duiken;
- Het vliegen met drones;
- Rondtrekken en ruw transport;
- Industriële opnamen. Stof, slijpsel, chemicaliën, koude of warmte;
- Gevaarlijke reportages. Brand, rellen, oorlog etc. maar ook gewoon een hossende feestvierende menigte of tijdens een evenement.
Let er op dat verwisselbare objectieven en accessoires voor de bovengenoemde omstandigheden eveneens tough dienen te zijn! Anders zit hier straks de zwakke schakel.

Tough Fotocamera’s
De echte tough-pioniers waren de professionele fotocamera’s, met name de spiegelreflexmodellen. Dat is nog steeds zo. Bekende voorbeelden zijn de Canon EOS-1D C, 5D  Mark III en 1D X, de Nikon D4 en D800 en de Sony SL-A99 en 77. Die zijn echt al behoorlijk tough. In ieder geval spatwater en stofdicht. En de magnesium/aluminium-legering met rubberen bekleding kan tegen een stootje, druk/vervorming en een val van geringe hoogte. Kortom weersbestendig en stootvast maar niet geschikt voor extreme condities. Daar zijn aanvullende bekleding, onderwaterhuizen en hoezen voor nodig. Hier bestaat een levendige handel in van zowel het eigen merk als onafhankelijke accessoire leveranciers.
Van groot belang is en blijft waar gaat u de camera precies aan blootstellen en welke bedieningsfunctionaliteit moet er overblijven? De tough-uitbreiding dient in de cameravijandige condities te voorzien en de camera moet goed te bedienen blijven. Een geval apart is bediening op veilige afstand met een smartphone of tablet.
Vorst en (extreme) koude bedreigen zowel de camerawerking als de stroomleverantie door accu’s. Bij min 10 graden Celsius is het al snel afgelopen met fotograferen of videofilmen. Hiervoor zijn zwaardere beter geïsoleerde batterijen en daartoe ontwikkelde camerahuizen nodig.
U behoeft zich tegenwoordig niet meer lam te betalen voor een tough spiegelreflex- of systeemcamera. Een middenklasser zoals de nieuwe Canon 70D is stof- en spatwaterdicht en heeft een magnesiumlegering in de body zitten. Zelfs doorsnee amateurcamera’s zoals de Pentax K50 zijn weersbestendig en ‘vorstproof’ tot circa -10 graden Celsius.
Dan het genre sport- en actiecamera’s. Modellen zoals de GoPro Hero 3 Black Edition krijgen heden-ten-dage professionele allures. Tot 4K, 60 meter onder water en een val van meerdere meters hoogte aan toe.
Een stuk simpeler zijn de tough compacts voor de vrijetijd. Een model zoals de Panasonic FT5 kan mee naar het strand, op watersport en stofstormen in, plus een leuk smakje maken. Ook Olympus, Sony en Fuji leveren tough-modellen.
Uiteindelijk blijft er steeds weer de vraag open: Hoe tough dient de camera voor het gestelde gebruikersdoel te zijn? Met als nevenvraag zijn daar tevens tough objectieven voor beschikbaar? De keten is en blijft net zo sterk als de zwakste schakel en het juiste gebruik.

Tough Camcorders
In tegenstelling tot de fotocamera’s zijn tough-camcorders relatieve laatbloeiers. Camcorderfabrikanten hebben hier de filosofie dat de ergonomische bediening en functionaliteit voorgaan op tough. Liever plezierig videofilmen en bij regen naar binnen dan een onhandige tough-kast. En wie dan toch de stortbui in wil koopt maar een regenhoes.
Inmiddels zijn er meer tough-mogelijkheden. Bij de camcorders voor gevorderde amateurs en professionele videofilmers is er keuze uit Canon en Sony. De Sony NXCAM camcorder HXR-NX70P is bestand tegen regen en stof/zandwolken. Hetzelfde geldt voor de canon EOS C100, C300 en C500. De body van deze camcorders uit uw handen laten vallen verdient echter geen aanbeveling. Dat geldt overigens voor vrijwel alle andere meer professionele camcorders. Niettemin zijn er relatief stevige (rugged) camcorders verkrijgbaar die tegen een stootje kunnen. Met name in het genre schoudercamcorder maar ook compacte draagbeugelmodellen. Vaak in de duurdere klasse. Er zijn echter ook budgetcamcorders zoals de Canon XF305 die gerust mee op expeditie kunnen.
Bij de eenvoudiger camcorders voor sport en buitenrecreatie is het andere ‘tough-koek’. Daar is sprake van een hausse aan tough actioncamcorders. Die kunnen mee het zwembad in, zijn stofdicht en kunnen zonder veel schade van een paar meter hoog naar beneden duikelen. Uitgevoerd in een moderne stilering en felle kleuren. Naar keuze in de vormgeving compact- of handgreep-camera. Op een enkel model na gaat het hierbij om eenvoudige camera’s en geen geavanceerde hobby-apparatuur. Dat geldt zowel voor het beeld als geluid.
Een uitzondering in deze vormt de GoPro Hero 3 Black Edition. Die kunt u zelfs aan een drone hangen en levert goede videobeelden in 2K, 2,7K of zelfs 4K af. Heel geschikt voor het opnemen van extreme sports. 


EDITORS' CHOICE