ARTIKELKEF

Op naar het jaar 2000 en verder..

Max Delissen | 27 september 2011 | KEF

De lijn van surroundweergevers werd in de tweede helft van de jaren 90 sterk uitgebreid met een futuristisch vormgegeven serie luidsprekers die niet echt een naam had, maar waarvan de verschillende componenten een nummer hadden: Model 55, Model 60 etcetera. Ook nieuw was de THX serie waarvan de surroundluidsprekers naar meerdere kanten geluid afstraalden om zo een weidsere bioscoopervaring te creëren. De Reference- en Q-serie kregen een opknapbeurt en het assortiment werd aangevuld met de prachtig afgewerkte Monitor Series en de zeer traditioneel Brits ogende Cresta en Concerto modellen.

Begin 2001 komt KEF met de KHT2005 surroundset die vriend en vijand verrast. De uit aluminium gegoten, ei-vormige HTS2001 surroundluidsprekers in deze set gooien hoge ogen bij liefhebbers van mooi vormgegeven kleine luidsprekers, maar ook de vakpers is laaiend enthousiast, en het systeem ontvang meerdere awards.

KEF KTH2005 en CiReference

Ook de Q-serie wordt vernieuwd, en de wederom verbeterde Reference Series oogt met zijn naar achteren afgeronde luidsprekerbehuizingen eleganter dan ooit. De retro-futuristisch vormgegeven Coda serie - genoemd naar de bekende KEF luidsprekerserie uit de jaren 60 - verschijnt, en de begin jaren-90 geïntroduceerde Monitor Series wordt eveneens vernieuwd. Ondertussen breidt de lijn Custom Install luidsprekers en Home Theatre systemen zich gestaag uit.

Vandaag de dag
In de loop van 2009 ontstonden geruchten over een nieuw project van KEF dat alle tot dan toe vergaarde kennis en kunde zou combineren. Toen de meer dan manshoge Muon, naar een ontwerp van Ross Lovegrove, uiteindelijk verscheen was niemand voorbereid op de overweldigende, organische vormgeving van de gegoten, meervoudig gelamineerde aluminium behuizing. De ultieme form-follows-function luidsprekers, sculpturen op zich, maar qua weergave minstens even indrukwekkend. Een kostbaar prestige-project dat met een verkoopprijs van 160.000 euro per paar waarschijnlijk niet de best verkochte luidspreker van het merk zal gaan worden, maar het is zeker de meest tot de verbeelding sprekende.

KEF Muon en Blade

De in 2010 verschenen nieuwe Q-lijn heeft wederom een revolutie in Uni-Q design aan boord en klinkt beter dan ooit, en de op de High End München 2011 geïntroduceerde KEF Blade is volgens internationale recensenten een van de beste luidsprekers aller tijden. De eveneens in 2011 geïntroduceerde R-serie borduurt voort op de tijdens de ontwikkeling van de Blade opgedane kennis, en er komt ongetwijfeld weer een Reference Series update met de nieuwe Uni-Q techniek aan boord.

Zelf de Kef Blade ervaren? Ga naar de officiële Nederlandse introductie bij iEar` in Tilburg!

Wat brengt de toekomst?
Dit historisch overzicht is verre van compleet, maar beoogt dat ook niet te zijn. Het is onmogelijk om 50 jaar historie en innovatie in een artikel van deze lengte samen te vatten. KEF is anno 2011 springlevend, en vertoont nog geen spoor van ouderdom. Gezien het grote aantal nieuwe ontwikkelingen die het merk de afgelopen jaren op de markt heeft gebracht, waarbij een enorme drang tot voortdurende verbetering werd getoond, kan het bijna niet anders dan dat KEF de komende halve eeuw - eigenlijk als vanouds - de positie van één van de belangrijkste luidsprekermerken ter wereld zal vervullen. HiFi.nl feliciteert KEF van harte met haar verjaardag. Lang leven ze al, en langer zullen ze leven!

KEF R-Serie

MERK

EDITORS' CHOICE