ARTIKELKEF

Introductie KEF R-Serie

Redactie HiFi.nl | 02 september 2011 | KEF

Onlangs schreven we op HiFi.nl over het bezoek dat we aan KEF brachten voor de demonstratie van de Blade, die in een casino in Dortmund aan de pers werd voorgesteld. Nu stond deze speaker natuurlijk ook al op High End München dit jaar, dus een echt nieuwtje was het niet meer – we schreven er tenslotte in mei al over. Wat echter wel een primeur was, was de introductie van de KEF R-Serie, waar we tot vandaag nog niet over mochten publiceren..

Nu het embargo van dit misschien wel interessantste onderdeel van ons bezoek aan Dortmund opgeheven is, kunnen we deze R-Serie ook aan onze lezers introduceren. Laten we maar beginnen met een familiefoto.

Familieportret (klikbaar voor groter formaat)

De R-Serie wordt door KEF als opvolger van de XQ geplaatst in de categorie high-end speakers voor audiofielen die net zoveel aandacht besteden aan design als aan geluidskwaliteit. Technisch gezien is de serie gebaseerd de innovaties van de Blade met een single point geluidsbron en doorontwikkelingen van de Uni-Q, waardoor KEF de R graag de ‘Junior Reference Serie’ noemt: kwalitatief en muzikaal gezien sterk gelijkend op de Reference Serie, maar dan in een andere prijscategorie.

R200

De negen familieleden van de R-Serie staan allen in een luisterruimte opgesteld wanneer we verzocht worden plaats te nemen voor de demonstratie. ‘Piano Black’ is de kleur waar deze uitvoering in verschijnt, maar de luidsprekers komen ook in ‘Rosewood’ en ‘American Walnut’. Hoe dan ook zien de speakers er erg gelikt uit, stijlvol afgewerkt zonder schroeven en met kleine plaatjes met het diamantkleurige merk logo.

R300

Specifieker bestaat de serie uit die boekenplankspeakers (de R100 en R300, respectievelijk tweeweg en drieweg), drie staande vloerspeakers (R500, R700 en R900), twee centers (de R200c en R600c), de R800ds dipool en de R400b subwoofer. Samen staan ze voor de volgende generatie van KEF speakers, aangezien de techniek die we al in de Blade al zagen - ontwikkeld door een volledig vrije rol voor een aantal toonaangevende audio ingenieurs – de standaard voor de komende tien jaar gezet heeft. 

R400

MERK

EDITORS' CHOICE