NIEUWS

Voor de auto

Ulco Schuurmans | 22 november 2014

Met de komst van de via apps op de smartphone en tablet bediende smart car is hier ook warmtecomfort een kwestie. De boordcomputer met ondersteunende intelligente autonetwerken (CAN, LIN, MOST, FlexRay en nieuw AVB-Ethernet) kan de verwarming, het ontdooien van ruiten en/of handrem en de ontwaseming besturen. Dit compleet met:
- Tijdige voorverwarming.
- Herkenning van de voorkeuren per gebruiker.
- Koppeling aan de weersverwachting en actuele
- klimaatomstandigheden.
- Integratie in het bestaande thuis- of kantoornetwerk.
- Sensoren informeren de boordcomputer over de actuele stand van zaken. Hetzelfde kan ook met pleziervaartuigen.

Conclusie
Het huis, kantoor en auto in de winter lekker op temperatuur brengen en tevens waas- of vorstvrij maken valt met behulp van domotica eenvoudig te realiseren. Er is veel keuze uit eenvoudige setjes (bouwmarkt) of meer geavanceerde apparatuur via domotica-providers of energieleveranciers. En om de kosten hoef je het niet te laten. Bovendien besparen de groene typen flink op de energierekening.

Waar hangt de thermostaat(sensor)?
Bekend zijn de klachten dat het in het ene vertrek te warm is en in het andere te koud. Vaak is dit gevolg dat de meetsensor voor een bepaald vertrek optimaliseert en dezelfde instelling meteen ook maar voor de andere ruimtes doet. Dat is verre van optimaal en slaat nogal eens de plank mis. Temperatuurmeting per kamer of kantoorruimte over het netwerk verdient de voorkeur.
Voor een goede temperatuurmeting dient de thermostaat op een plaats te hangen waar deze op correcte wijze de gemiddelde kamertemperatuur kan meten. Bij voorkeur is dit een plek waar een goede luchtcirculatie plaatsvind. Ook hangt de thermosstaatsensor niet te dicht bij ramen en deuren of op de tocht. Uiteraard hang je de warmtesensor ook niet boven of te dichtbij de verwarmingsunit zelf! Dus uit de buurt van radiatoren en kachels maar ook van andere warmtebronnen zoals hete lampen, een radio of TV, warmwater leidingen of direct zonlicht. Zorg er voor dat de thermostaat niet te hoog of te laag hangt (circa 1,50 meter hoog).

Voorkom geknapte leidingen
Met name tijdens de wintervakantie en bij tweede woningen bestaat bij flinke vorst de kans op bevroren of geknapte leidingen van water en zelfs de CV. Met behulp van domotica-sensoren valt daar effectief iets aan te doen.
Als voorbeeld de FortrezZ temperatuur en vochtsensor. Met de WWA-02 weet de gebruiker altijd wat de temperatuur is in de gemeten woning. De sensormodule waarschuwt u op tijd voor de gevaren van bevriezing of wanneer er een lekkage heeft plaatsgevonden. Afhankelijk van het toegepaste domotica-systeem op afstand uit te lezen. De technische specificaties zijn: Voeding via een 3.6V 1/2 AA Lithium Batterij 1200mAh (circa 2 jaar). Frequentie 868.42MHz (EU). Bereik: max 30 meter afhankelijk van het gebouw. Afmetingen (LxBxH): 6x4x2 cm.

De adaptieve zelflerende en optimaliserende thermostaat
De moderne E-thermostaat beschikt veelal over een zelfdenkende of optimaliserende functie. Met andere woorden past zich aan de gebruiker en diens omgeving aan. Belangrijk is dat de adaptieve E-thermostaat rekening houdt met de opwarmtijd van de woning, bedrijfsruimte of auto. Dit type klokthermostaat regelt dat de vooraf ingestelde temperatuur al is bereikt op het ingestelde tijdstip.
Een goede E-thermostaat ‘controleert’ dagelijks of de ingestelde temperatuur ook echt op tijd is bereikt en past het programma aan. U vraagt en de E-thermostaat draait de temperatuur op de gevraagde wijze bij. Een andere term is de adaptieve functie. Dat zijn thermostaten met een ingebouwde functie betreffende het alvast beginnen met opwarmen voor het geprogrammeerde tijdstip. Bijvoorbeeld wat dient de temperatuur in huis bij het opstaan of wegrijden in de auto te zijn.
Zelflerende (denkende) functies. Hierbij regelen thermostaten op basis van gegevens uit het verleden het meest gunstige stookgedrag c.q. (groen) energieverbruik. Dit vaak in combinatie met de functie optimaliserend/efficiënt. De meest doelmatige, behaaglijke en zuinige stooklijn. Op basis van fuzzy logic technologie schat de E-thermostaat de best bij de gebruiker passende verwarmingsprogramma’s in.


EDITORS' CHOICE