NIEUWS

Heating control domotica

Ulco Schuurmans | 22 november 2014

Heerlijk de juiste of de goede warmte in huis behoort tot het door domotica geboden home-comfort. De combinatie van thermostaat, warmtesensoren, programmeerbare interface en het thuisnetwerk dragen daar zorg voor. Dat kan van heel eenvoudige thermostaat-modules tot intelligente interactieve systemen aan toe. Behalve het huis en kantoor komt ook de auto in aanmerking voor heating control domotica en automatisering.

Behaaglijk warm, dat zegt het al. Je lekker thuis op temperatuur voelen. Vroeger was dat echt bijstoken. Wat extra hout of kolen op het vuur. Daarop volgden het draaien aan regelaars op kachel en kranen op CV-radiatoren. De thermostaat vereenvoudigde dit proces door het vooraf kunnen instellen van de gewenste temperatuur.
Een stuk verder gaat de combinatie van verwarming op maat (temperatuur, vertrek en tijdstip met duur) en energiebesparing. In huis en op kantoor is niet elk vertrek evenveel en/of altijd in gebruik. Tevens vinden in de ruimtes verschillende activiteiten plaats die elk zo hun eigen goed voelende werktemperatuur kunnen hebben. En te warm of onnodig verwarmen verspilt dure energie. Een ander punt vormt het voorkomen van bevriezing als je er niet bent door automatische temperatuurcorrectie of besturing op afstand. Hier komen de interactieve en vaak ook (semi)intelligente en/of programmeerbare domoticasystemen om de hoek kijken. Zij passen naadloos in de netwerken van thuis- en kantoorautomatisering en betalen zichzelf op het gebied van comfort en efficiency snel terug. Hetzelfde geldt ook voor de auto. Het interieur van de moderne met elektronica uitgeruste smart car valt voor het vertrek al op temperatuur te brengen en de ruiten te ontdooien.
Het enige dat domotica niet in de hand heeft, is de grilligheid van de winter zelf. Het koppelen aan weersvoorspellingen helpt ook vaak niet omdat koude zo zijn eigen gang van de natuur gaat.

Thermostaat
De moderne thermostaat kent vele vormen. Bijvoorbeeld het eenvoudige instelbare ‘draaiklok-model’ zoals de klassieke Honeywell, de semi-intelligente stand alone thermostaatmodule en in het thuis- of kantoor-LAN geïntegreerde elementen. In het laatste geval is er veelal ook een koppeling met een wandconsole met display, tablet of smartphone voor het instellen en/of voorprogrammeren van de warmtespecificaties. De meer slimme elektronische thermostaatmodule heet in het jargon E-thermostaat.
Je hoeft ook niet altijd zelf een thermostaat aan te schaffen. Een aantal energieleveranciers van gas en warmte biedt bij het abonnement een intelligente gratis meter & thermostaat-combinatie. Behaaglijk en een groene grip op de kosten!
Een voorbeeld is Toon van Eneco/HollandseWind die zowel functioneert als een slimme thermostaat als functionaliteit biedt voor:
- Bekijk en vergelijk uw energieverbruik 24/7.
- Voorkom bijbetalen op uw jaar nota met actieve meldingen.
- En met Toon-app ook op afstand te bedienen.
Met een dergelijk slimme thermostaat ziet de gebruiker het verbruik, de weersverwachting en stelt de verwarming in op aan- en afwezigheid met als variaties comfort en slapen. Essent doet ongeveer hetzelfde met de online te bedienen E-thermostaat (wandmodel). Deze koppelt via een hub aan de netwerkrouter en valt via een app op de smartphone te besturen. Idem bij de Nuon E-thermostaat.
Uiteraard hoef je voor een slimme thermostaat geen contract met een energieleverancier aan te gaan. Een toepassing als de Nefit Easy is gewoon te koop en past bij de meeste CV-ketelinstallaties. De Nefit Easy is behoorlijk intelligent. Het apparaat met bijbehorende apps voor smartphone en tablet herkent gebruikerspatronen, aanwezigheid met persoonlijke voorkeuren, biedt service op afstand kan met de automatische klok of via de hand ingesteld worden.
Met de Honeywell Evohome kan je de temperatuur per radiator regelen. Een ander geschikt model van dit merk is de Chromoterm. Bekende thermostaten zijn verder onder andere van de merken EHMANN, Salus Controls, eQ3, Vaillant, ICY, Helios, A-Mat, Amframatic, EOS, Vesta, Thermic Control, Grosslin, Crestron CHV-TSTAT, Danfoss en Adoria.
Tal van bouwmarkten bieden goedkope oplossingen voor KAKU, Zigbee of Z-Wave. Kijk verder ook eens op de website van www.thermostaat.eu voor nuttige informatie.
 


EDITORS' CHOICE