Airplay

Jamie Biesemans | 04 juli 2014 | Monitor Audio

Externe bronnen aansluiten is echter geen must bij de Airstream. De A100 is een van die zeldzame stereoversterkers met ingebouwde Airplay. Dit betekent uiteraard wel dat je het apparaat eerst moet aanmelden op het draadloze netwerk. Een optie om een netwerkkabel te gebruiken is er niet.

Dat aanmelden is niet behoorlijk moeilijk, maar vereist eenmalig dat je een eenvoudig stappenplan doorloopt. Uitdagend is het allemaal niet: sluit een iPhone, iPod Touch of iPad met de kabel aan op de A100, druk op een knop achteraan, en bevestig op het mobiele toestel dat de versterker de netwerkgegevens van je WiFi-netwerk mag overnemen. Je moet je dus niet bezighouden met het invoeren van een wachtwoord – handig als je een WiFi-router gebruikt van een internetaanbieder met een fetisj voor lange wachtwoorden vol rare tekens.

Heb je geen Apple-apparaat, dan is er een tweede optie om de A100 te configuren. Die is iets complexer en vereist dat je de A100 via een browser benadert en daar de gegevens van je WiFi-netwerk ingeeft.

Na deze korte configuratiesessie kan je meteen aan de slag. Zodra de A100 opnieuw opstart, zie je de versterker op een mobiel toestel van Apple of Mac als Airplay-speaker verschijnen. Vanaf iTunes op een Windows-machine lukt het ook, en je hebt nog meer Windows-opties als je software zoals Airfoil installeert. De overdracht van muziek via Airplay gebeurt met de Apple Lossless-codec aan 48 KHz en 16-bit, dus in tegenstelling tot Bluetooth is er bij bestanden aan cd-kwaliteit geen sprake van verlies. Airplay heeft bovendien als voordeel dat je naast eigen muziekbestanden ook Spotify en andere streamingdiensten kan afspelen.

Je mag voor of tegen Airplay zijn, maar één ding moet je herkennen: het werkt gemakkelijk en bijna altijd. Druk op de knop en je bent vertrokken. De Airstream lijkt over een goede netwerkontvanger te beschikken, want ook in onze testomgeving – waar er een tiental WiFi-netwerken in de lucht hangen, dank je wel buren! – was er nooit sprake van haperingen.

En wat als je geen WiFi-netwerk hebt, bijvoorbeeld omdat je de A100 mee naar een vakantiehuis nam? Dan biedt de Airstream een interessante optie. Wat langer drukken op een knopje achteraan, activeert de Airstream direct-modus. Het apparaat brengt dan zelf een draadloos netwerk in de lucht, waarmee je een Apple-toestel kan verbinden om Airplay te gebruiken.


EDITORS' CHOICE