ARTIKEL

Primeurs van o.a. D&D en Hepta

Top Hifi is de buurman en daar treffen we ondermeer Audiovector, Exposure en Oracle Audio. Peter Stenberg is uit Denemarken afgereisd om een demonstratie te geven met het topmodel SR6 Avantgarde Arrete. Een fraai Deens ontwerp met wereldklasse geluid in een compacte verpakking wat het plaatsen (en in huiselijke kring geplaatst krijgen) niet moeilijk maakt. Ogenschijnlijk is de SR6 een van de vele vloerstaanders met een bootvorm. Onder de fraaie kast gaat echter veel meer schuil dan je vermoedt. Zo bezit dit model een interne decompressie driver en de zo kenmerkende naar de grond gerichte sub bas weergever. Je ziet maar drie drivers, maar er zijn er vijf. Verder uiteraard de nodige technologische hoogstandjes zoals diepvriezen van onderdelen en aparte oplossingen om afstraalgedrag te optimaliseren. Heel muzikaal en dynamisch, deze SR6.

Henny Dolleman’s D&D Audio heeft voor visuele soberheid gekozen in de Van Beuningen-zaal: zwarte doeken met een enkel groot logo en aan één kant een rij zuiltjes met Clear Audio-producten. De nieuwe platenwassers van deze Duitse fabrikant, de Smart Matrix Professional en de Double Matrix Professional, zien er robuust en, zoals de naam al doet vermoeden, profesioneel uit met strakke aluminium behuizingen en sterke magneten die de borstels op de te wassen plaat drukken. De stevige kast zorgt er voor dat het lawaai dat de meeste platenwassers maken bij deze modellen tot het uiterste beperkt blijft. De Double uitvoering reinigt beide kanten van de LP en een speciale borstel zorgt ervoor dat de plaat zijn statische lading verliest.


Foto: Clear Audio  - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Pronkstuk en wereldprimeur van de de D&D kamer is de Crystal Cable Arabesque Mini luidspreker. Het prototype staat nu spelend opgesteld en is uitgevoerd in aluminium. Het productiemodel wordt zwart. Net als de grote, glazen, Arabesque en de aluminium Arabesque III heeft de Mini een met behulp van Comsol software berekende vorm, constructie en decompressie openingen. Crystal Cable heeft, bijna vanzelfsprekend, weer voor een Berylium dome tweeter gekozen, in combinatie met een topklasse Scan Speak Illuminator midden/laag weergever. De Mini is bedoeld voor gebruik in een kleinere kamer dus in deze grote demonstratieruimte is de hulp van een Rel subwoofer welkom. De set wordt gecomplimenteerd met een Dodson cd speler waarvan de S/PDIF uitgang de bijzondere Devialet D Premier DAC/Phonostage/Streamer/Versterker in gaat. Dit is weer zo’n all-in-one apparaat dat veel functies op hoog niveau samenbrengt.


Foto: Crystal Cable Arabesque Mini luidspreker - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Het Franse bedrijf heeft zojuist de nieuwste versie van de software voor de D Premier gereed en deze zorgt voor een groter dynamisch vermogen van de voeding. Welkom in 2011, waar een voeding met software wordt aangepast! Een verdere primeur komt van Siltech in de vorm van de Explorer serie kabels. Hier nu geen zilver en goud, maar koper. De reden? Siltech heeft eindelijk een manier gevonden om koper voor een heel lange tijd stabiel te houden en dus is de noodzaak van het gebruik van zilver met goud weg te nemen. Dit koper veroudert dus niet. Bijkomend voordeel? De prijs is een stuk vriendelijker.


Foto: Siltech Explorer kabels - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

In de foyer van de Willem Burger-zaal is het met dertien exposanten ook genieten van een verscheidenheid aan producten, oplossingen en visies. Dat is nu het leuke van onze hobby. Iedereen wil het beste geluid, maar de manier waarop is heel verschillend. Aspera presenteert voor het eerst de nieuwe Perfect Wave Power Regenerators van PS Audio. Er zijn twee modellen beschikbaar, de Power Plant 5 en de Power Plant 10. Ten opzichte van de nu opgevolgde Power Plant Premier zijn de nieuwe modellen visueel in lijn met de Perfect Wave serie cd transport en DAC. Technisch is het hele regeneratie-proces verbeterd en nog efficienter gemaakt. De reacties van de eerste gebruikers zijn meer dan positief.

De Power Plant 5 heeft vier Europese uitgangen, verdeeld over meerdere in te stellen groepen. Het aanraakscherm aan de voorkant maakt de bediening eenvoudig. Het fraaiste is echter de mogelijkheid dat de Power Plant als er een storing is een SMS of een mail kan sturen naar de gebruiker! Dit kan omdat de Power Plants aan te sluiten zijn op Ethernet net als de overige producten uit de Perfect Wave serie. Op de show is het grotere model 10 in gebruik met 9 uitgangen. Dit werkpaard is ook in staat om statistieken bij te houden en de grafische weergave daarvan te doen op het aanraakscherm. Wanneer was de inkomende spanning het laagst? Wanneer was er een piek en wat was het verbruik op een bepaald moment? Web cloud technologie en persoonlijke gegevensbescherming gaan hierbij hand in hand. Aspera draaide muziek vanaf een USB stick via de Perfect Wave DAC met bediening via een iPad.


Foto: Power Plant 10 - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Een wereldprimeur staat prominent opgesteld in de hoek van de foyer. Het Griekse Arcadian Audio heeft een paar Pnoe hoornweergevers naar de show gebracht. Deze enorme uit glasvezel en composiet opgebouwde weergevers zijn 2.20 meter hoog, hebben een mond van 1 meter en zijn 90 centimeter diep. De enkele weergever is een AER MD3B, die in combinatie met de hoorn een rendement van 100dB oplevert. De 16 Ohm impedantie maakt het aansturen eenvoudig. Een PS Audio PWT speelt onder meer 24 bits 176,5 kHz WAV opnames vanaf DVD (MA Recordings) en een Devialet D Premier neemt de taak van DAC en versterker op zich. Kabels komen bij Crystal Cable vandaan en zijn uit de Reference serie. Deze combinatie trekt zeer veel bekijks – zeker bij de dames onder de bezoekers die allemaal een lach om de mond krijgen. Veel bezoekers nemen plaats op de rode sofa voor een luisterimpressie. De makers, die na tien jaar ontwikkelen en prototypes bouwen nu voor de eerste keer hun ‘kindje’ aan het publiek presenteren, zijn ook aanwezig en krijgen veel vragen te beantwoorden. Voor een single driver hoorn levert de Pnoe verbazend veel laag in zo een grote ruimte.


Foto: Arcadian Audio Pnoe  - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Audio Quartet hebben we ook al beneden gehoord, tenminste, de door hen geimporteerde Martin Logan weergevers. Visueel en muzikaal blijven deze luidsprekers heel aantrekkelijk. Audiosense biedt de Deqx service aan. Naast de hardware meet Audiosense het gedrag van weergevers in de luisterruimte en stelt met behulp van de Deqx software de juiste correctie in zodat systeem en kamer optimaal samenwerken. Natuurlijk kan de consument dit zelf ook proberen, maar de resultaten zijn lang niet zo optimaal dan wanneer Audiosense dit doet met hun lange ervaring (neem ook een kijkje in onze blog, waarin de nieuwe luidspreker van AudioSense ook besproken wordt).

Op de overloop naar de ingang van de Willem Burger-zaal heeft Dynaudio stelling genomen. Uiteraard een rijk overzicht van de Dynaudio luidsprekers met daarnaast de electronica van Chord. Gelijk valt de schattige – een ander woord is er niet – Chordette serie op. De losse componenten zijn in een klein rackje gemonteerd en de aangesloten kabels lijken in verhouding wel anacondas. Van de Dynaudio weergevers maakte de Excite X32 indruk als een prettige weergever, ondanks de grote ruimte waar ze stond opgesteld.


Foto: Dynaudio Chordette  - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Het oerhollandse Hepta heeft een passieve uitstalling met een flink aantal luidsprekers en Cris Rutgers is natuurlijk ook aanwezig. De Heptaseven is een primeur voor de beurs en vormt tevens het nieuwe vlaggenschipt in de Hepta lijn.


Foto: de Heptaseven  - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Hifinesse heeft weer de traditionele plek onder de trap in de foyer ingenomen. Van het door hen gedistribueerde Waterfall met de karakteristieke doorzichtige luidsprekerkast en andere onderdelen, speelt nu een Hurricane Evo miniset. Met een fris oranje frill over de op een elegante voet gemonteerde weergevers in combinatie met een verborgen, bijpassende sub klinkt dit setje zoals het eruit ziet: fris en monter.

Lees meer in deel 2 van het showverslag!

EDITORS' CHOICE