ARTIKEL

Een trio van geluid...

Wat is een hifishow zonder software? En dan hebben we het over muziek, opgeslagen op optische schijven of in de groeven van een langspeelplaat. Een zo goed als vast onderdeel van elke goede hifishow is de stand van Nutters Audio. Gerrit Nutters en zijn vrouw staan garant voor een breed scala aan al dan niet audiofiele, maar zeker kwalitatief goede muziek. Om de vele kopers vlot te kunnen helpen is ook Hans Tebbens aanwezig, die de webwinkel Music4Hifi.nl runt. Naast software is er ook een selectie hardware meegekomen naar Rotterdam, waaronder WBT connectoren en Oyaide stekkers.


Foto: Nutters Audio - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Number4 Audio speelt een Rotterdamse thuiswedstrijd en pakt letterlijk groots uit. Trekpleister is de Avantgarde Acoustic Trio hoornluidspreker set. De bezoekers konden een demonstratie van deze niet alleen visueel zeer spraakmakende, maar ook zeer realistisch klinkende set beleven. Als vertegenwoordiger van het Duitse Avantgarde is Armin Krauss aanwezig. Hij laat horen wat grote hoornsystemen kunnen brengen. Met een klein beetje vermogen uit een versterker kan de Trio al een enorme geluidsdruk teweegbrengen. Met 109 dB gevoeligheid voor de in dit geval rode hoorns en geholpen door de actieve Basshorn woofers – let op: het zijn geen echte subwoofers - die het lage(re) frequentiegebied vanaf 18 tot 130 Hz voor hun rekening nemen, was het geluid bij tijd en wijlen luid. Heel luid soms, zelfs, maar het blijft zuiver. De enorme dynamiek is een handelsmerk en werd alom gewaardeerd. En dan te bedenken dat er nog twee paar woofers aan het systeem kunnen worden toegevoegd.


Foto: Avantgarde Acoustic Trio - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Naast de grote weergevers zijn er de producten van Stax te beluisteren. Een heel andere beleving is dat, een hoofdtelefoon. Meer privé en heel intens. Naast Stax is ook de HRT iStreamer beschikbaar. Dit is een van de aparaten die ons blij maakt. Het is betaalbaar en maakt het mogelijk om een iPod, iPhone of iPad als perfecte en handzame bron van muziekplezier te maken. Wat is het geval? De iStreamer maakt gebuik van de digitale uitgang van het iP* apparaat. Het was al een publiek geheim dat er een mogelijkheid is om de ingebouwde DAC en versterker van een iP* apparaat te omzeilen. Daar is dan wel een speciale chip voor nodig in het aangesloten apparaat, en een licentie. Gelukkig wordt deze combinatie door steeds meer fabrikanten aangeschaft en in hun apparatuur gebruikt. De iStreamer is hier een voorbeeld van. Vul een iPod met 160GB aan ongecomprimeerde muziek, sluit de iStreamer van 199 euro aan en verbindt die met een hoofdtelefoon of een ‘grote’ set en geniet!


Foto: Stax - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Het leuke van de Doelen-show is dat er veel wordt samengewerkt. Een mooi voorbeeld is dat de Canadese Bryston versterkers waarmee de Avantgarde Trio hoorns worden aangestuurd, bij Mafico Audio Video vandaan komen. De combinatie klikt op vele fronten.

Bij Stage Acoustics treffen we de combinatie van Cary Audio en de PMC Fact 8 weergever. Hier laat Mike Picanza horen wat een echte transmissielijn in zijn mars heeft. Een mooi gecontroleerd laag uit een heel kleine behuizing is het resultaat van een ingewikkeld labyrint in de slanke kast.


Foto: Stage Acoustics - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

De roltrap brengt ons naar de eerste verdieping waar HNNY Benelux als vanouds plaats heeft genomen. De set met de Tannoy Definition trekt als eerste de aandacht. Geen dual concentric weergever in dit model, maar wel de herkenbare Tannoy manier van weergeven. Platen reinigen is betaalbaar te doen met de Okki Nokki, een lekker no-nonsense Rotterdams ontwerp. Verderop in een aantal vitrines liggen Ortofon elementen. Het nieuwe Tannoy vlaggeschip de Kingdom Royale staat helaas niet speelklaar.


Foto: de Okki Nokki - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Schuin boven de HHNY uitstalling is de Zeelenberg-zaal, waar de lezingen worden gehouden. Persoonlijk waarderen we de bijdrage van Hans Beekhuysen zeer, zeker gezien het feit dat zijn geesteskind het ViFi zojuist gestopt is.


Foto: Joenit speelt met Totem - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Op naar de derde verdieping. Hier zijn zowel kamers als de foyer in gebruik als expositie- of demoruimte. Joenit heeft de forse Huidig zaal in gebruik en speelt ondermeer met de nieuwe Totem Element weergever in combinatie met de all-in-one beChocolate. Deze laatste is een van de voorlopers in een trend om toch maar (weer) meerdere functies in een apparaat onder te brengen. Het scheelt extra voedingen en kabels, vermijdt externe storingen en ziet er bovendien strak uit. In het geval van beChocolate is de klank heel ‘plezant’,  zeker in combinatie met de Element weergever.

EDITORS' CHOICE