Het was een druk bezochte show dit jaar. De organisatie mag zich gelukkig prijzen met betrekking tot de opkomst, want zowel zaterdag als zondag was het prachtig weer. Toch kwamen er veel bezoekers naar het Doelen complex. Uiteraard was HiFi.nl ook van de partij en deed verslag. Lees hier deel 2 van het showverslag.
Music First Audio maakt heel bijzondere passieve magnetische voorversterkers. "Wat?", zult u zeggen. Passief houdt in dat er geen actieve componenten aanwezig zijn. Er is dus geen stekker die in het stopcontact moet en er is ook geen voeding aanwezig. Er zijn enkel twee transformatoren met heel veel taps. Vandaar het ‘magnetische’. Deze transformatoren zorgen voor de verzwakking van het signaal in plaats van volume-beïnvloeding op basis van weerstand. Dit soort speciale transformatoren wordt door Stevens & Billington gemaakt. In de MFA passieve voorversterker zitten twee van deze spinachtige transformatoren met een 80% nickel Permalloy kern verborgen in een mu-metalen huls. Een 24-staps ELMA stereo schakelaar maakt de juiste verbinding van signaal en transformator-tap. Een zesvoudige ingangsschakelaar maakt de voorversterker compleet. Wanneer eenvoud in de betekenis van simpelheid en dus zo min mogelijk manupilatie van het signaal aan de orde is, dan is een passieve voorversterker als die van MFA een must. Op de tafel van MFA trouwens ook de jaloersmakende, in perfecte staat zijnde Rogers LS3/5A weergevertjes. Oh nostalgie.
Foto: Music First Audio - ©Henk Boot en Marja Vanderloo
Een ruime plek in de foyer is ingeruimd voor Solosound. Alweer Hollandse glorie, dit keer in combinatie met het Deense Lyngdorf dat voor ondemeer de akoestische aanpassingen zorgdraagt. De Solosound luidsprekers zijn de Solostatic 120 en de Solostatic 200 Swiss edition. De demonstraties trekken veel belangstelling. Toch is voor ons het hoogtepunt iets wat we later in dit verslag beschrijven. Houd dus nog even vol.
Op de andere hoge overloop van de Willem Burgerzaal vinden we TES Audio met ondermeer Mission, Aura en Stello. Hier valt ons weer een all-in-one op in de vorm van de Aura Note Premier. Dit is een DAC, een tuner, een 2 x 50 watt versterker op basis van een push pull Mosfet configuratie met USB ingang voor iPods en dergelijke of een PC. De DAC upsampelt standaard naar 192kHz. In een tijdloze Engels design-behuizing, vormt deze Japanse alleskunner een uitstekend hart van een audioset van beperkte afmetingen maar met grootse prestaties.
Foto: TES Audio Aura - ©Henk Boot en Marja Vanderloo
Very Fine Solutions heeft actieve kabels van Synergistic Research die het mogelijk maken om de klankkleur van het systeem met behulp van ‘opzetstukjes’ aan te passsen meegenomen. In de ogen, of beter: oren, van puristen klinkt dit als vloeken in de kerk natuurlijk. Toch kan het net die aanpassing maken in een systeem om het geheel als ‘geheel’ te laten klinken. In deze actieve serie kabels zijn interconnects, stroomkabels en luidspreker kabels te vinden. Er bestaan drie soorten actieve adapters dus het aantal mogelijkheden in een gemiddelde set met een flink aantal kabels is beangstigend groot. Ook bij Very Fine Solutions de electronica van MSB waarbij het Universal Media Transport naast de ronde Mono 202 versterkers opvalt. Het Transport is gebouwd op basis van een Oppo drive maar daar zijn diverse eigen MSB opties aan toegevoegd. Zo speelt het transport direct muziek van USB apparaten en harde schijven met een eSata interface. Uiteraard kan een computer worden aangesloten om van de combinatie een streamer te maken. Door te kiezen voor de Oppo basis is het mogelijk SACD, DVD Audio, cd, Data bestanden op DVD of Blu-ray schijfjes af te spelen. Echt universeel dus.
Foto: Thrax - ©Henk Boot en Marja Vanderloo
Heel aandachttrekkend is Thrax, het Bulgaarse high end audiomerk. Helaas geen spelende set met de indrukwekkende monoblokken op basis van Emission Labs 520B buizen, maar ze leveren alvast een mooi plaatje op.
Viertron heeft ook fors uitgepakt met de door hen vertegenwoordigde merken. De SooLoos grafische interface blijft een van de meest gebruiksvriendelijke, ook voor ouder wordende ogen. Verder van Meridian zien we een opvallend kleine set met een Audio Core 200 basis die als voorversterker dienst doet en de actieve DSP3200 monitors aanstuurt. Alle bekende Meridian aansluitmogelijkheden zijn aanwezig. Zo kan een SooLoos systeem als input dienen of een Meridian iDock voor een iPod. De luidsprekers worden aangestuurd via de SpeakerLink, dus met een enkele draad. Ook bij Viertron de nieuwe Musical Fidelity VLink. Dit is een 24 bit, 96Khz asynchrone USB naar S/PDIF omzetter die geheel bij Musical Fidelity in huis is ontworpen.
Foto: Musical Fidelity VLink - ©Henk Boot en Marja Vanderloo
De hoogste en tevens laatste verdieping van het Doelen complex is de vierde. Hier hebben zes distributeurs hun intrek genomen in evenzoveel zalen.
More Music heeft heel veel meegenomen naar de show, maar onze blik gaat het eerst naar waarschijnlijk de kleinste maar ook gelijk de meest vertederende versterker in Rotterdam en wijde omstreken: de Carot One. Dit met een 6922 buisje in de voortrap uitgeruste T-chip versterkertje is verpakt in een, zoals de naam al doet vermoeden, oranje aluminium doosje. Bedoeld als hoofdtelefoonversterker kan het parmantige apparaatje met 10 watt per kanaal wel meer.
Foto: Audio Physic Scorpio - ©Henk Boot en Marja Vanderloo
More Music heeft zelfs een paar niet al te gevoelige grote luidsprekers tot leven gebracht. Met een stel hoorns als bijvoorbeeld de Avantgarde Trio, die beneden in de hal staan, moet het nog beter gaan. Nieuws komt van Primare dat met een CD22 speler/transport en een I22 versterker vertegenwoordigd is. De DAC in de CD22 sampled op naar 24 bits 192kHz en heeft een extra USB ingang. De versterker kan een vermogen van 90 watt per kanaal leveren. Ook is er nieuws van Audio Physic in de vorm van de Scorpio 25. Het getal 25 staat voor het jubileumjaar van de Duitse fabrikant en de slanke Scorpio herbergt net geen 25 weergevers, maar met zeven stuks komt hij aardig in de buurt. Een 39 millimeter tweeter wordt bijgestaan door twee 15 cm midden weergevers en niet minder dan vier 18 cm laag weergevers. De Scorpio helt licht achterover om een goede tijdresponse te waarborgen en tevens het geluid iets omhoog te sturen, waardoor de totale hoogte beperkt kan blijven.