REVIEWMagnat

Conclusie

Magnat heeft een zeer positieve indruk op me weten te maken met deze set. Met veel openheid, een groots geluidsbeeld en tot op een redelijk hard geluidsniveau veel dynamiek en detaillering zorgt deze combinatie voor muzikaal plezier van formaat. De afwerking van de versterker, cd-speler en vooral ook de speakers zorgt ervoor dat ook het visuele aspect gunstig is. Daarnaast is de prijsstelling van de componenten erg goed, hoewel de Magnat Quantum Edelstein speakers hier nog een schepje bovenop doen.

Want om het simpel te maken: de Magnat Quantum Edelstein is een koopje. Deze kleine speaker klinkt groots, is erg goed afgewerkt en biedt veel muzikaal plezier. De speaker biedt neutraliteit, heeft een strak en imponerend laag en is makkelijk te plaatsen. Daarnaast is de Quantum Edelstein makkelijk aan te sturen en oogt hij luxe. Wie op normaal luisterniveau van muziek wil genieten zal aan deze kleine speaker veel plezier kunnen beleven voor een onbegrijpelijk laag bedrag. Op een hoger volume versmeert het midden en hoog wel wat en zakt de dynamiek wat in, maar zo luid spelen weinigen. Het plezier dat deze speaker biedt is groot en ik wil de Magnat Quantum Edelstein dan ook plaatsen in het rijtje van betaalbare speakers met een high end geluid (Boston A26 en Dali Zensor 1). Waarbij de Magnat het wel wint als het gaat om stijlvolle afwerking en opbouw, maar dat verklaart de net wat hogere prijs ook.

De Magnat MCD 450 cd-speler biedt een nette afwerking en –voor z’n klasse- een prima geluidskwaliteit. Deze cd-speler valt eigenlijk wel flink onder de kwaliteitsklasse van de versterker, maar Magnat heeft ook de MCD 1050 in het assortiment, die het niveau van de versterker beter kan benaderen. De afstandsbediening van de MCD 450 reageert overigens niet altijd even goed en heeft ook niet de luxe metalen behuizing die de afstandsbediening van de versterker wel heeft. Interactie tussen de twee afstandsbedieningen en de verschillende apparaten is ook niet mogelijk, programmeren is helaas geen optie. Het gebruikte loopwerk van de MCD 450 is daarnaast niet helemaal stil. Klankmatig biedt deze cd-speler precies dat wat men ervan mag verwachten voor deze prijs.

De Magnat MA 1000 is een verhaal apart. Deze hybride versterker heeft een luxe uitstraling, biedt een fris, open en dynamisch geluid en bezit bijna alle wenselijke aansluitingen. Bijna, want een optie om de MA 1000 enkel als eindversterker in te zetten voor home cinema-doeleinden kan erg handig zijn. Magnat heeft gelukkig niet gekozen voor een commercieel geluid met veel bas, overdreven warmte of een overdreven hoog. Nee, het geluid klinkt afgewogen, vrij neutraal en muzikaal. De versterker heeft daarnaast genoeg vermogen om de meeste luidsprekers aan te kunnen sturen en wie wil, kan experimenteren met andere buizen. De ervaring leert dat dat vaak nog een extra verbetering kan brengen en gelukkig zijn er nog genoeg buizen leverbaar voor niet al teveel geld. Extra hulde gaat uit naar de geïntegreerde phonotrap, die prima functioneert en een goede geluidskwaliteit levert.

Als laatste mag het oordeel over de bekabeling van Simply Audio niet ontbreken aan deze recensie. Het jonge Nederlandse bedrijf biedt kwalitatief hoogwaardige producten, waarvan de Cadenza luidsprekerkabels me het meest hebben weten te overtuigen. In plaats van een klanksignatuur toe te voegen, weet de bekabeling van Simply Audio uit te blinken in neutraliteit en finesse, wat de timing, souplesse en de microdynamiek erg ten goede komen. Daarnaast bleek de Cadenza bekabeling te zorgen voor een strakkere laagweergave in mijn referentieset, waar ik de kabels ook mee heb getest. Toegegeven, veel hifiliefhebbers vallen -vaak onbewust- snel voor dikke kabels met een luxe kous eromheen, maar wie voor pure geluidsweergave kiest in plaats van uiterlijk vertoon zou Simply Audio eens moeten beluisteren. Het bedrijf biedt een ‘trybeforeyoubuy’-dienst, dus proberen is extra aantrekkelijk. Ik kan ze van harte aanbevelen.

Hifi.nl Plus- en minpunten

Magnat Quantum Edelstein
Leverbaar in hoogglans wit en zwart
€ 349 per stuk

+ Levendig, groots geluid
+ Erg fraaie vormgeving
+ Krachtige laagweergave gezien het type speaker

-Minder geschikt voor heel luid spelen

Magnat MA 1000 versterker
€ 1699

+ Krachtige versterker met een neutraal, open karakter
+ Goed uitgedacht ontwerp met hoogwaardige componenten
+ Goede phonotrap

-Alleen in zwart leverbaar
-Mist home theater doorvoer
-Afstandsbediening luxe, maar niet programmeerbaar

Magnat MCD 450 cd-speler
€ 399

+Goede prijs-kwaliteitverhouding
+Snelle uitlezing
+Verschillende digitale uitgangen

-Niet helemaal neutraal
-Loopwerk hoorbaar
-Afstandsbediening reageert niet altijd goed

Simply Audio Cadenzainterlink en speakerkabels
Leverbaar vanaf € 299 (1 meter RCA) en € 389 (2 meter stereo single wire)

+ Zeer neutraal, kan zich meten met veel duurdere kabels
+ Prima afwerking
+ Makkelijk te verwerken vanwege de geringe dikte

-Mist een ‘sexy’ uiterlijk (maar heeft wel een interieurvriendelijk, onopvallend ontwerp)

 

Gebruikte hardware

 • Magnat MA 1000 versterker
 • Magnat MCD 450 cd-speler
 • Magnat Quantum Edelstein speakers
 • Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels
 • Simply Audio Cadenzainterlink
 • Simply Audio PowerCable
 • Thorens TD147 Jubilee
 • GoldringEroica LX
 • Dali E-600 stands (gevuld met schelpenzand)
 • Cassiopeia PowerCables
 • InAkustikReferenz speakerkabels
 • QED Profile Silver 12 speakerkabels
 • InAkustikExzellenz interlinks
 • Empire hifimeubel
 • Cassiopeia PowerCables

 

MERK

EDITORS' CHOICE