REVIEWMagnat

Simply Audio: het gaat om weergave

Leuk, al die specificaties. Maar het gaat uiteindelijk om de weergave. Toch is er één punt dat nog steeds door veel kopers van hifi als onzinnig of van ondergeschikt belang wordt beschouwd. De bekabeling. Om een goede weergave te kunnen verkrijgen moet de gehele keten kloppen. Een goede kabel moet daarom neutraal zijn, dus geen zaken toevoegen of weglaten. Nu zijn er helaas slimme handelaren die hier veel geld mee verdienen over de onwetende rug van de consument. Door te melden dat goede weergave alleen mogelijk is met polsdikke kabels van materiaal dat amper verkrijgbaar is, die een prijskaart per meter hebben waarvoor een gemiddeld gezinshoofd enkele weken hard voor moet werken. Vertrouw toch op uw oren, beste lezer. Het nut van goede bekabeling is zeker waar, maar de verhouding moet er ook zijn. Evenals de objectiviteit.

Ik kwam afgelopen jaar in contact met Dimitri van Hoven, die veel technische ervaring heeft en ooit werknemer was bij Audio Note Nederland. Door toeval en interesse is hij begonnen met het zelf fabriceren van interlinks en speakerkabels. Dimitri heeft een sterke voorkeur voor puur zilveren geleiders (litzedraad), waarvan meerdere strengen middels een sterke winding de basis vormt voor de kabels van Simply Audio. Dimitri gelooft niet in het afschermen van interlinks of speakerkabels, als diëlektricum gebruikt hij Teflon. Op lucht na het beste wat mogelijk is, aldus Dimitri. Enkel voor een phonokabel of de nog niet definitief vormgegeven stroomkabel van Simply Audio is afscherming gewenst. De kabels van dit merk worden stuk voor stuk met de hand gemaakt en zijn voorzien van tulpstekkers of banaanstekkers van Audio Note, die overigens goed klemmen en makkelijk te gebruiken zijn. Mocht een klant andere wensen hebben (voor bijvoorbeeld WBT), dan is dat geen enkel probleem. Ook is het mogelijk om kabels te voorzien van een jackplug of een XLR-verbinding.

De Simply Audio Cadenza kabels die ik voor deze recensie kreeg geleverd doen ook erg denken aan Audio Note kabels. Dunne, optisch misschien niet erg sexy, kabels met een grijze mantel. Door de geringe dikte van de Cadenza speakerkabel is deze wel makkelijk weg te werken, mocht dat nodig zijn. Van de speakerkabel heeft Simply Audio ook jumpersets leverbaar. Een Simply Audio Cadenzainterlink van 1 meter kost 299 euro en 2 meter speakerkabel (set) kost 389 euro. Niet goedkoop, maar zeker ook niet exorbitant kostbaar. Ik kreeg van de netvoedingskabel overigens ook een pre-productiemodel meegeleverd, die afwisselend aan de versterker en cd-speler werd gekoppeld.

Muziek!

Nadat de set was uitgepakt heb ik de componenten enkele dagen continu muziek laten afspelen via de Edelsteins. Hoewel Magnat de ECC82-buisjes al een burn-in periode van 60 uur heeft gegeven, is de set direct na uitpakken nogal stijfjes in de weergave, met een flinke nadruk op het hoog. Na een week waarin de set lang heeft aangestaan, is goed hoorbaar dat het inspelen zijn werk heeft gedaan. Het geluidsbeeld werd een stuk groter en ook bassen klinken ronder en voller.

Ik heb de Magnat Quantum Edelstein speakers geplaats op Dali E-600 speakerstands, die ik tijdens de eerste weken heb voorzien van schelpenzand. Deze stands bieden erg veel waar voor het geld en zorgen voor een goede stabiele ondergrond voor monitorspeakers. Na enkele keren wat met de opstelling te hebben gespeeld is de ideale opstelling van de Magnat speakers gevonden, beide weergevers staan in de luisterruimte recht naar voren gericht, met een afstand van ruim 50 centimeter tot de achterwand.

De set weet de luisteraar goed te betrekken bij de muziek, zelfs op een minder luid volume. Het nieuwe album Demon van de Noorse band Gazpacho(KSCOPE284) is een goed voorbeeld om dit aan te duiden. De vierde track van het erg goede experimentele progressieve album – Death Room- is voorzien van diepe elektronische klanken, soundscapes en veel echo-effecten. De Magnat set brengt de vocalen en instrumenten goed geplaatst en weet een nogal breed geluidsbeeld te creëren. Daarnaast is de set goed in neutraliteit, iets dat dankzij de bekabeling van Simply Audio extra goed naar voren komt. Met een InAkustikReferenz speakerkabel wordt het laag minder strak, terwijl de warmte wat wordt benadrukt. De set zelf speelt al open en biedt een helder hoog en een licht warm middengebied.

Liefhebbers van een wat stevigere laag komen met de set van Magnat ook goed aan hun trekken. De versterker houdt de Edelsteins erg goed in zijn grip, en de speakers zelf bieden een levendige klank. Wanneer ik Steve Vai’s Fire Garden (EPC 485062 2) uit 1996 in de lade van de cd-speler leg en de door basgitaar gedragen instrumentale track Warm Regards kies, valt meteen de geluidsdruk op die de Magnat Edelstein weet te produceren. De afbeelding die de compacte speaker neerzet is een stuk groter dan het geringe formaat doet vermoeden en tot op een flink geluidsniveau blijven macro- en microdynamiek goed overeind. Een kleine ruimte of huiskamer zou prima af kunnen met alleen deze speakers, wie meer laag zoekt kan een compacte subwoofer toevoegen. Wat makkelijk kan, gezien de tweede speakeraansluiting en de voorversterkte uitgang op de Magnat MA 1000 versterker. De mate van muzikaliteit is in mijn tweede luisterruimte echter zo groot, dat ik het ontbreken van het allerdiepste laag geen gemis vindt.

Over op vocale weergave. Onlangs werd ik verrast door de kwaliteit van het album van Jan van Piekeren. Op De Verdieping (eigen beheer), een album dat een goede geluidskwaliteit heeft, staat de track Gouden Vogel, waarop niet alleen de stem van Van Piekeren erg dynamisch klinkt, maar ook de instrumenten hun plaats fraai innemen. De sporen van jarenlang tabaksgenot zijn levensecht hoorbaar is de stem van Jan, die op deze track toch extra fraai zingt. De omringende mix van toetsen, percussie en gitaren biedt veel detail en diepgang. De set geeft –wederom- veel geluidsdruk mee met de bas, spreidt een grootse stage uit en plaatst de stem netjes middenvoor in het geluidsbeeld. Meer dan genoeg om de emotie, die in de muziek van Van Piekeren veelvuldig terug te vinden is, over te brengen.

Wat tijdens de testperiode ook positief opviel aan de versterker, is de kwaliteit van de geïntegreerde MC phono voorversterker. Met een Thorens TD147 Jubilee inclusief een Goldring Eroica LX, als bron toonde de geïntegreerde phonopre zich met warmte, diepte en doortekening. De lieflijke eigenschappen van het element combineren goed met de Magnat MA 1000. Zo is het mannenkoor dat onder leiding van Riccardo Mutti Cherubini’s Requiem in D-Moll uitvoert (EMI 1C 065-02 589 Q) vol diepte en harmonie hoorbaar vanaf vinyl. Het ingetogen Kyrie heeft een fraaie opbouw, waar ook het laag veel diepgang kent. Dat wordt door de Magnat-set goed tot uiting gebracht en weer valt op dat de Magnat Edelstein een groots geluid neer kan zetten. Het middengebied vloeit en komt goed naar voren, terwijl de hoge tonen niet overheersen. Van ruis of andere artefacten is geen sprake, de phonotrap is muisstil.

MERK

EDITORS' CHOICE