REVIEWMagnat

Recensie Magnat Quantum Edelstein, Magnat MA 1000, MCD 450 en Simply Audio bekabeling

De zoektocht naar goed klinkende apparatuur is er een die vaak wordt bepaald door de wensen van de zoeker. Maar naast het –niet onbelangrijke- budget en verlangens op het gebied van mogelijkheden en weergave is het ook het uiterlijk van componenten of speakers dat mede doorslaggevend kan zijn voor de aanschaf. Wie een complete set zoek met niet al te grote speakers, die er ook nog eens fraai uitzien, zou binnen het pakket van Magnat kunnen slagen. Importeur Havoned leverde mij een set Magnat Quantum Edelstein speakers, samen met een MCD 450 cd-speler en een luxe versterker van het merk: de hybride Magnat MA 1000.

Magnat heeft een rijke historie op het gebied van luidsprekers, car audio en sinds niet al te lange tijd ook elektronica. In 1973 werd het bedrijf opgericht door Rainer Haas. Onder zijn leiding kwam in het volgende jaar de eerste Magnat luidspreker op de markt, de Log. Technieken die door het bedrijf zijn (door-) ontwikkeld en uitgebracht zijn onder meer het aluminium gegoten chassis voor luidsprekers, ribbon tweeters en massaloze plasmatweeters.

Hoewel het eigendom van Magnat sinds 1992 in Amerikaanse handen ligt, zetelt het bedrijf nog steeds in Pulheim te Duitsland, waar nog steeds de ontwikkelingen plaatsvinden en strategische beslissingen worden genomen. Hoewel de invloeden vanuit de V.S. niet altijd goed hebben uitgepakt, is Magnat het laatste decennium weer helemaal terug in de wereld van pure muziekweergave, en vierde afgelopen jaar het 40-jarige bestaan. Afgelopen jaar werd ook bekend dat Havoned het importeurschap van het merk had verworven, wat tijdens de Huisshow goed tot uiting kwam.

Tijdens die huisshow in Putten kon ik kort de kleine Magnat Quantum Edelstein speakers beluisteren, die met hun compacte afmetingen de luisterruimte met een groots geluid wisten te vullen. Mijn interesse werd gewekt, niet in de laatste plaats vanwege de interessante verkoopprijs en de fraaie vormgeving van de speakers. Een recensie-afspraak werd snel gemaakt, waarbij het me leuk leek om meteen een versterker en cd-speler van hetzelfde merk te testen. Inmiddels staat de Magnat set al een maand in mijn tweede luisterruimte te spelen, aangevuld met bekabeling van een vrij jong Nederlands kabelmerk: Simply Audio. Maar daarover later meer.

Magnat Quantum Edelstein

Wanneer je hifi combineert met lifestyle, is de Magnat Quantum Edelstein een logische uitkomst. Deze compacte speakers zijn namelijk ontworpen met veel oog voor detail. Met een breedte van slechts 13,5 centimeter is de Magnat Edelstein niet moeilijk om te plaatsen in een stijlvol ingerichte woonkamer. De speaker is ook echt sierlijk, want de behuizing van MDF in glanzend witte of zwarte lak, bijpassende ‘blinde’ fronts en zowel aan de voorkant als de onderkant een massieve aluminium plaat komen nobel over. De bodemplaat is overigens dubbel, tussen het aluminium en het gelakte MDF zit nog een laag plexiglas. Dit geeft de Magnat Quantum Edelstein een chique, zwevende optiek en maakt hem minder opvallend.

Aan slim toegepaste technieken geen gebrek. De AirFlex baspoort zit op de achterzijde, met eronder vergulde en afgeschermde kabelaansluitingen. Direct hierachter zit ook het interne crossoverfilter en zijn de degelijk ogende interne kabels en demping zichtbaar. De aluminium baffle is rondom de 11 centimeter grote woofer en de relatief forse, van een zijden dome voorziene 25 mm tweeter taps uitgefreesd en gepolijst. Deze Waveguide toepassing dient om een extra geleiding van het geluid te kunnenverkrijgen, wat de plaatsing en ruimtelijkheid ten goede moet komen. Daarnaast is de tweeter direct aan de aluminium frontplaat gemonteerd, om negatieve invloeden van de tweeterrand op hoge frequenties te verkleinen. De woofer van de Magnat Edelstein is opgebouwd volgens een sandwich-constructie van aluminium en keramiek en rust in een eveneens uit aluminium bestaand gegoten chassis die stijfheid bevordert en anti-magnetisch werkt.

Met een gevoeligheid van 90 dB is de Magnat Quantum Edelstein vrij simpel aan te sturen. De woofer kan ondanks zijn geringe afmeting al bassen weergeven vanaf 34 Hz, waarna het wisselfilter ervoor zorgt dat de tweeter het vanaf 2500 Hz overneemt. Met een maximaal frequentiebereik van 50.000 Hz is de Edelstein ook erg geschikt voor weergave van bijvoorbeeld vinyl, sacd of DSD.

Magnat MA 1000 versterker en Magnat MCD 450 cd-speler

De Magnat MA 1000 versterker is het geesteskind van Magnat’s Sandro Fisher, wiens voorliefde voor buizen onmiskenbaar naar voren komt in dit product. Aan de voorzijde van de hybride versterker zitten twee ronde vensters, waarachter twee ECC82 buisjes van Russisch fabricaat oplichten nadat de ingeschakelde MA 1000 is voorverwarmd. De informatie wordt weergegeven door een fraai, dimbaar organisch LED display. Dat Magnat ook hier veel aandacht aan het uiterlijk heeft besteed, komt tot uiting in de solide metalen behuizing, de dikke aluminium frontplaat en de eveneens uit aluminium vervaardigde knoppen en afstandsbediening.

Intern zit echter nog meer moois. De Magnat MA 1000 versterker is namelijk opgebouwd uit hoogwaardige componenten. De potentiometer is afkomstig van ALPS, de sockets waarin de voorversterkingsbuizen zitten zijn verguld en afgeschermd, de inputschakeling geschiedt via relais van hoge kwaliteit en in het signaalpad zitten hoogwaardige Wima condensatoren. Dankzij vier overbemetenelcos (met elk een capaciteit van 10.000 microfarad) zorgt de MA 1000 voor controle onder de meest veeleisende omstandigheden en de gescheiden opgebouwde eindtrappen zijn afkomstig van Toshiba. Het opgegeven vermogen is 80 Watt per kanaal (aan 8 Ohm) en de versterker bezit een lage harmonische vervorming. Er staan de gebruiker vijf vergulde lijningangen ter beschikking, waaronder een frontaansluiting voor een portable muziekspeler.

Wat erg prettig is, is de aparte ingang voor platenspelers met een MM- of een MC-element. Dit biedt analoogliefhebbers de mogelijkheid om twee verschillende arm-elementcombi’s toe te passen. Waar bij andere merken een schakelaar achterop de versterker moet worden omgeschakeld, heeft de Magnat MA 1000 deze phonotrappen apart geschakeld, zodat ze via de afstandsbediening kunnen worden benaderd. Handig! Een hoofdtelefoonuitgang en dubbele speakeraansluitingen maken het geheel compleet.

De Magnat MCD 450 is een cd-speler met een Sanyo loopwerk, dat is ontworpen om vribraties tegen te gaan. Intern zit een 24 bits Burr Brown PCM 1796 D/A-converter en een filterstage met kanaalscheiding en ruisarmeopamps. Hoewel deze CD-speler in een wat lagere prijsklasse opereert, zijn er toch hoogwaardige oplossingen terug te vinden. Zo is er veel moeite gedaan om de signaalwegen zo kort mogelijk te houden, is de DAC te omzeilen middels twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal) en is het netsnoer los meegeleverd. Net als bij de versterker, overigens. Handig voor wie wil upgraden. De afstandsbediening is niet van aluminium, maar biedt wel veel opties. De metalen behuizing van de Magnat MCD 450 is vrij stevig en aan de voorkant prijkt weer een aluminium frontplaat. Deze cd-speler heeft een kanaalscheiding van > 90 dB (1 kHz), een totale harmonische vervorming van minder dan 0,002 % en een opgegeven signaal-ruisverhouding van meer dan 108 dB.

MERK

EDITORS' CHOICE