ARTIKELVinylarchief

Spijtoptanten

Dieter van den Bergh | 03 mei 2011

Daarnaast krijgen ze ook veel spijtoptanten in de zaak. Elly: “Eind jaren tachtig hebben ze al hun platen ingewisseld voor cd’s. Je ziet nu soms het omgekeerde gebeuren. Mensen betalen makkelijk voor vinyl. Platen mogen op een of andere manier geld kosten. Er zijn ook mensen die uitsluitend nieuw vinyl kopen omdat ze een heel dure draaitafel hebben.”

Natuurlijk zijn ook de verzamelaars een belangrijke doelgroep. Mensen die muziek verzamelen, en mensen die platen verzamelen; een groot verschil benadrukt Elly. 

Oostblok
Bezoekers komen van heinde en verre. “Laatst was er een stel uit Den Helder dat speciaal voor de zigeunermuziek hierheen was gekomen. Rond de platenbeurs van Utrecht krijgen we geregeld Japanners en Koreanen over de vloer, die even een omwegje naar Nijmegen maken. Ook China en het Oostblok zijn in opkomst, daar is een groot gebrek aan de Pink Floyds, de Deep Purples, en noem maar op. En natuurlijk komen er veel Duitsers, ook daar raakt het vinyl op.”

Sommige mensen verzamelen Griekse muziek op elpee, of alleen platenhoezen, anderen hoezen met schaakstukken erop bijvoorbeeld. “Kijk, ik heb er nog twee gevonden.” Rob laat platen van Leonard Cohen en Kevin Ayers zien. “Die houd ik achter tot die verzamelaar weer komt.” Ook platen van het Telstar-label van sjacheraar Johnny Hoes worden als een ‘bezetene’ verzameld, zo weet hij. 

Hippie
“Ik kom thuis en knal de installatie aan, ik ben keiblij, tot morgen weer!”, zegt een oude hippie als hij met een paar reggaeplaten onder zijn arm de winkel uitloopt. Elders in de winkel struint een keurig ouder echtpaar door de bakken, achter een draaitafel is een jongen van een jaar of twaalf op zoek naar ‘breaks’ op hiphopvinyl, een jonge vader komt voor kinderplaten, iemand wil tweehonderd plastic platenhoezen. Het is een greep uit de klanten op een vroege dinsdagmiddag. Elly: “Het is nu nog rustig, vooral op zaterdag is het spitsuur, zeker in de zomermaanden, dan staan er buiten bakken, en is de drempel om binnen te lopen nog lager.” 

Klein budget
“Ik kom hier elke week”, zegt Joep Schillings van De Platenbus, die net binnen is gekomen wandelen. “Rob is altijd op pad, daarom heb je hier altijd verse aanvoer.” Zijn voorkeur gaat uit naar de één-euro-bakken. “Ik heb geen groot budget, en hier vind je best leuke dingen tussen, in tegenstelling tot op de rommelmarkt.”

Binnen tien minuten heeft hij een flinke stapel uit de bakken gevist. “Een ander voordeel van het Vinylarchief is dat je hier eerst alles mag luisteren. [lachend] Dat voorkomt dat je al teveel rotzooi mee naar huis neemt.”

Vinylarchief, Lange Hezelstraat 68, Nijmegen


EDITORS' CHOICE