ARTIKELVinylarchief

Vinylarchief: walhalla voor de platenfreak

Dieter van den Bergh | 03 mei 2011

Als je retro en vintage in één woord samen zou moeten vatten, is dat woord `vinyl`. LP`s zijn zo vintage als het maar kan, doch tegelijkertijd ook ontzettend retro - soort van, tenminste, want ze zijn nooit weggeweest. Ideaal voor de nieuwe Vintagerubriek van HiFi.nl dus. Rob Berbee en Elly Alderden beheren de grootste vinylcollectie van Nederland. Daarom draaiden we een ochtendje mee in hun Vinylarchief in het centrum van Nijmegen, waar je platen kunt scoren van een euro, maar ook van 350 euro. Vinyl is booming, zeggen Rob en Elly, en zij kunnen het weten. 

Eerst een paar cijfertjes: 40.000 elpees, 4000 singles, 10.000 maxi’s, en vooruit, ook nog 3000 cd’s. Het Vinylarchief in Nijmegen biedt een indrukwekkende verzameling muziek. Maar dan zijn we er nog niet, de sympathieke eigenaars van de winkel Rob Berbee (1957) en Elly Alderden (1948) - beter bekend als ‘Rob en Elly’ - hebben thuis in Malden nog een privé-collectie van zo’n slordige 70.000 platen. Dat we hier praten over de grootste vinylcollectie van Nederland zal niemand verbazen.

Dubbel
“In principe is alles in de winkel dubbel”, zegt Rob, “thuis hebben we dit ook allemaal staan.” Precies de reden dat het stel ruim tien jaar geleden de winkel begon. Rob: “Mooie platen kunnen wij niet laten liggen, daarom hadden we op een bepaald moment veel dubbel en zijn we de winkel begonnen.” 

Curiositeiten
Het Vinylarchief is van alle markten thuis. Veruit het grootste deel is tweedehands, maar er is ook een serieuze afdeling nieuwe releases. Van krautrock tot zeezenders, van jazz tot reggae, van punk tot klassiek, van Nederbeat tot oude muziek, van folkrock tot metal, van hiphop tot flamenco, van avantgarde tot smartlap. Allemaal hebben ze een apart vakje. Er is ook een hoekje met audiofiele opnames, zoals van Laurindo Almeida, Robert Goulet, Charlie Byrd en Steven Halpern. “Ik heb zelfs een apart vakje voor curiositeiten als ‘bioscooporgelplaten’ en  ‘draaiorgel’, zegt Rob trots. “Ook al verkoop je het amper, als er iemand ooit naar vraagt, kun je toch mooi zeggen: loopt u maar even mee, daar heb ik er vijftig staan.”

Collector items
Vaste trekpleister zijn de één-euro-bakken, maar ook de collector items, of ‘buitenissigheden’, zoals Rob ze noemt. Aan de wand hangen er een paar, zoals The Cool Voice of Rita Reys, haar debuut uit 1956 (350 euro), Musique Barbare van ene Karel Appel (80 euro, want zonder bijbehorende litho) en de zeldzame elpee Een Nieuw Paaslied, met gedichten van Gerard Reve (tussen de 150 euro 200 euro of ‘wat de gek er voor geeft’). Naast platen levert het Vinylarchief - “een uit de hand gelopen hobby waar we net de rekeningen van kunnen betalen” - ook platenborstels, een platenschoonmaakmachine (Disco Antistat) en de door henzelf ontwikkelde schoonmaakvloeistof voor vinyl. 


EDITORS' CHOICE