Arcam en de iPhone

In de gang kon men een totaalopstelling van Arcam-producten aanschouwen. De rCube, een iPod speakersysteem (middenachter op de foto), wat mij een beetje aan Sonos Zoneplayer deed denken, maar dan met ingebouwd dockingstation voor een iPod/iPhone.

De draadloze versie van de rDac, trok vooral mijn aandacht. Ik hoop deze nog een keer te mogen testen, want de keuze voor een losse dongle onderaan je iPhone ipv gebruik te maken van Apple’s nieuwe AirPlay, verbaasde mij enigszins.

Servi-Q had een groot aantal Canton speakers tentoongesteld en de Canton Reference 1.2 en 7.2 aangesloten om te beluisteren. De grote zwarte Canton Reference 1.2 werd aangedreven door de Esoteric A03 eindversterker.

Het klopte allemaal wel, maar ik werd er niet echt warm van. Als mensen ook flink aan het praten zijn tijdens het afspelen van muziek, is het voor mij al een beetje een teken dat het niet een set is die je echt beroert (daargelaten dat de muziek je ook nog moet aanspreken die erop wordt afgespeeld).

Zeer uitgebreid was de line-up van Advance Acoustic. Zeer betaalbare Hifi-componenten met een jaren 80 uiterlijk en een futuristisch sausje. De meesten hebben enorm grote fluoriserende meters en displays (dit licht is overigens uit te zetten) en ze hadden op mij een enorme aantrekkingskracht.

Zo ook de nieuwe geïntegreerde versterker MAP308. Een klasse AB 100 Watt versterker of een 20 WATT klasse A. Maar liefst 5 digitale ingangen (1 x optisch, 3 x coaxiaal, 1 x AES/EBU) en een 3,5 mm ingang voor PC of MP3-speler.

Van TEAC werd o.a. de WAP-AX250 getoond. Ze noemen het zelf een draadloze audio receiver met een geïntegreerde versterker. De bediening gaat via afstandsbediening, computer, iPhone of de eigen iPhone-achtige WAP 8600brc. Ingebouwd is ook de Twonkymedia Serversoftware voor streaming audio en vTuner, voor internet radio.

De TEAC SR100i iPod Dock stond ook op display. Voor degenen die rood niet zo aanspreekt, is ie gelukkig ook in het zwart te krijgen, maar heeft daarmee dan wel heel veel weg van een kruising tussen de B&W Zeppelin en de Harman Go+Play.

Heel indrukwekkend (voornamelijk in uiterlijk) was de MBL-set-up van Sound E-motions. Voor het eerst dat ik de Mbl 101-MKII speakers in levende lijve zag. De top lijn voor versterkers en spelers bestond uit mbl 9008/6010D/1521A/1511F. Je moet er wel plaats voor hebben (en geld).

Music Reality had alles wat bescheidener opgesteld, maar had desalniettemin schik in een praatje en demo van erg interessante spullen als de KR Audio Kronzilla SX 150 Watt klasse A stereo buizenversterker. Maar natuurlijk ook de nieuwe Van Schweikert Audio Unifield 1. Een heerlijke speaker met veel precisie en goeie plaatsing.

Bij More Music werd uitgebreid geluisterd naar de Audio Physic Virgo 25, een speaker die gemengde reacties teweeg bracht. Mijn oog werd gauw getrokken naar de kleine oranje Carot One Ernestolo. Ik had er al wat over gezien, maar in levende lijve was ie erg, tja, grappig. Het is een 2x15 Watt stereo klasse D versterker met voorversterker (vanaf de zijkant zie je beiden met een tussenruimte boven elkaar). Ingang met stereo-RCA aan de achterkant of 3.5 mm jack aan de voorkant. Verder een 6DJ8/6922-buis met blauwe led-verlichting in het voorversterkergedeelte. Als alles is aangesloten, kun je hem beter vastplakken, anders trekt het gewicht van de kabels ‘m weg. Hij klonk overigens veelbelovend.

Verder bij More Music de Avalon speakers, Spectral versterkers (Ik had graag even de nieuwe Spectral DMA 260 S beluisterd), DcS-converters en de stijlvolle Finite Elemente Hohrizontal ‘planken’ met iPod Dock.

Music 2 had gewoon lekker 1 grote set opgebouwd en dat werkte goed. Zo kon je nog eens terugkomen om hetzelfde geluid weer in je op te nemen. De hoornluidspreker Blumenhofer Genuin FS1 werd in combinatie met de flink geadverteerde Kanzy KAAM 1000 versterker ten gehore gebracht. Voor het eerst dat ik een hoornluidspreker ook goed vond klinken, maar het blijft wel een geluid waar je van moet houden.

Als laatste betrad ik de grote zaal van Hihat Audio en Hifinesse. Op 3 plekken stonden luistersets. Op de eerste de mooi vormgegeven LUA Con Emozione met LUA no. 6 versterker, achteraan de New Audio Frontiers Ref. 5.1met Symphonic Line RG10 en in het midden het Deense Raidho met de statige en sjieke C3.

De gehele show was absoluut geen ‘overkill’ en volgend jaar zal ik wat extra uurtjes uittrekken om echt alles te kunnen beluisteren.

Tot slot

In al die drukte komt het natuurlijk voor dat je in de rij moet staan om info te krijgen over de producten die je hebt beluisterd. Het zou veel handiger zijn om iets van een flyer of bordje te hebben waar wordt aangegeven “U luistert nu naar .......”. Dat zou een hoop voetjes achter de sets schelen van mensen die de typenummers proberen te lezen. Verder petje af voor alle importeurs die stuk voor stuk een goede presentatie en tijd hadden ingeruimd.


EDITORS' CHOICE