De diepte in

Marc Brekelmans | 09 december 2010 | Fotografie PHOTO40 | B&W 800

Maar het zijn niet alleen z’n spierballen die de 800D laat zien. Tijdens een stuk klassiek piano blijkt hoe verfijnd en elegant de 800D kan zijn. De vleugel wordt met realistische proporties neergezet en de 800D laat de tonale rijkdom van het instrument volledig tot zijn recht komen. Alle andere instrumenten worden eveneens mooi ruimtelijk in het brede geluidsbeeld geplaatst. De weergave is volledig in balans en kent een goed laagfundament. Erg fraai allemaal.


Geert Stevens zet een plaatje op - foto: PHOTO40©

Als Pavarotti flink uithaalt in La Sonnambula van Bellini lijkt het even of de 800D zich gewonnen moet geven. Een geringe vervorming is namelijk hoorbaar in de uithalen van Pavarotti, maar uiteindelijk blijkt dat deze vervorming in de live-opname gezocht moet worden. De hoogweergave loopt soms tegen het randje van vervorming, maar gaat er gelukkig nooit overheen. Een kwaliteit die toegeschreven moet worden aan de uitstekende tweeter. Alles blijft keurig binnen de lijntjes. De ruimtelijke weergave is ook dik in orde: met de ogen dicht is het podium haast zichtbaar, zowel in de breedte als in de diepte.


The Audience is Listening - foto: PHOTO40©

Tegen het einde van de demonstratie wordt het orgelstuk gedraaid dat we reeds bij binnenkomst hadden gehoord. Op de luisterpositie gezeten wordt pas goed duidelijk wat voor een enorm bereik de 800D’ s hebben. De laagweergave zakt tot een extreem lage 16Hz, en de 800D geeft het allemaal zonder een krimp te geven weer. Samen met de Threshold versterkercombi houdt de 800D absolute controle over het geheel.


Mmmh, hoe krijg ik 22.000 euro bij elkaar? - foto: PHOTO40©

Als uitsmijter draait John Dibb nog een stuk van Shostakovich. Alle aspecten van de weergavekwaliteiten van de 800D komen hierbij aan bod. Verfijning, een enorme spreiding, duizelingwekkende snelheid en dynamiek, een neutrale klankkleur en een prachtige laagweergave. En uiteraard weer op realistische concertzaalvolumes waarbij pieken boven de 110dB niet uitzonderlijk zijn.


Stevens HiFi en B&W

Na afloop van de demonstratie staat John Dibb welwillend alle belangstellenden te woord. De bezoekers vragen dan ook honderduit naar zijn ervaringen bij de Engelse luidsprekerfabrikant.


De bezoekers stellen veel vragen na afloop - foto: PHOTO40©

Bij vertrek krijgen alle aanwezigen nog een goodie bag, met daarin een tweetal cd’s en een tijdelijk lidmaatschap voor de Society of Sound. Stevens HiFi en Bowers & Wilkins hebben er samen een leuke en leerzame dag van weten te maken in een open en gemoedelijke sfeer. Een sfeer die gezien de inrichting en de mensen achter Stevens HiFi geen toevalstreffer kan zijn geweest. Na ruim drie uur stappen we een bijzondere ervaring rijker weer in de auto richting het Noorden.Na de demonstratie is er ook tijd voor een babbeltje - foto: PHOTO40©

Mocht je de 800D’s zelf willen beluisteren, dan kan dat natuurlijk bij Stevens HiFi in Gent, of bij een van de andere 800 Series Diamond dealers in de Benelux.
Op 18 December a.s. is er bij Rhapsody in Hilversum een 800 Series Diamond show. Het topmodel 800D zal tijdens deze show echter niet te beluisteren zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE