REVIEW

Top 5

5) Mumford and Sons - Road to Red Rocks (2012)
Nu staat Coldplay nog bovenaan de berg, maar het zal ons niet verbazen als binnenkort Mumford and Sons doorstoot naar die positie. Het is hard gegaan met deze Britse folkrockband van frontman en leadzanger Marcus Mumford. Opgericht in 2007, vervolgens twee albums uitgebracht en dan nu al ook een blu-ray op je conto. Maar deze schijf met een live-registratie van een concert in het beroemde Red Rocks-amfitheater in Morrison, Colorado, overtuigt aan alle kanten en laat de sterke kanten van deze band in optima forma zien.

Mumford and Sons heeft de folk en de folkrockmuziek weer helemaal in het middelpunt van de belangstelling gezet. En de banjo weer sexy gemaakt! Het speelplezier spat van de band af en weet moeiteloos over te slaan op het meedeinende publiek. De beeldregistratie zorgt ervoor dat je als thuiskijker toch het idee hebt ergens rond Red Rocks te zweven. Ook de zeer goede geluidsweergave draagt daar aan bij. Instant klassiekers: I will wait en Little lion man.

4) A-Ha - Ending on a high note (2010)
A-Ha, was dat niet dat bandje voor jonge meisjes met die ene hit Take on me? Ja, dat was het ook, maar sindsdien hebben ze een lange weg afgelegd om te eindigen met dit afscheidsconcert in 2010 in Oslo. Dit concert op deze blu-ray laat zien hoe groot de band uiteindelijk is geworden en laat horen waar Coldplay en ook Keane hun inspiratie onder andere vandaan haalden. De band pakt hier ook uit met een geweldige lichtshow aangevuld met een drieluik aan videoschermen achter het podium, waarop beelden ‘live’ gemixed worden.

Het levert prachtige beelden op van de band vanaf het podium, deels stemmig zwart-wit, deels fel gekleurd, afgewisseld met hallucinerende beelden vanuit de ruimte. Het zorgt er allemaal voor dat de kijker en luisteraar ook thuis een behoorlijke live-experience kan ondergaan. De uitblinkers: het stevig rockende Minor earth, major sky en het akoestische Butterfly, butterfly. En jawel: zanger Morton Hacket weet nog steeds de hoge noten te halen, zij het met (zichtbare) moeite.

3) Adele - Live at the Royal Albert Hall (2011)
Wat kan er eigenlijk mis gaan als je de hottest zangeres van het moment plaatst in één van de mooiste zalen ter wereld? Niet veel, zo valt te constateren op deze blu-ray waarop Adele de sterren van de hemel zingt in de Royal Albert Hall in London. Ze kwam, ze zag en ze overwon het Engelse publiek op de tweeëntwintigste september van dat jaar.

Gelukkig heeft de regisseur van dienst – Paul Dugdale - gekozen voor een sobere beeldweergave met een sfeervolle lichtshow en de bandleden inclusief hoofdrolspeelster Adele in stemmig zwart gekleed. Dit alles zorgt ervoor dat uiteindelijk vooral de muziek excelleert. Niet te versmaden nummers: Turnin tables, Chasing pavements en de kersverse klassieker Set fire to the rain.

2) U2 - 360 degrees (2010)
Wat doe je als je de grootste band ter wereld bent, en the greatest show on earth aan je live-publiek voorschotelt, wetende dat daarnaast er vele fans teleurgesteld worden wegens uitverkochte concerten? Dan breng je naderhand een blu-ray van je tournee uit. Op deze blu-ray een U2 in topvorm en een Bono zoals alleen Bono aanwezig kan zijn: overal en nergens.

Gitarist The Edge zorgt voor de nodige afleiding, middels zijn vermaarde gitaarklanken. De stem van de leadzanger begint wel sleetplekjes te vertonen, maar dat weet de geluidsmixer van dienst tot aanvaardbaar niveau weg te poetsen. Hoofdrollen: Until the end of the world en I still haven’t found what I’m looking for.

1) George Michael - Live in London (2009)
De man die eigenlijk niet van live-optreden houdt en waarvan ook nauwelijks live-registraties bekend waren, verraste in 2008 met de aankondiging van een wereldtournee. De registratie van één van die concerten in Londons Earls Court Exhibition Centre, is hier terug te vinden. De schijf laat de artiest en begeleidingsband in absolute topvorm zien. George staat bekend als een perfectionist en dat is te zien. Werkelijk alles klopt: de opbouw van de show, de lichtshow (ongekend), de geluidsregistratie en last but not least: de filmregistratie.

Zelden zo’n weergaloze concertregistratie gezien. Is Michael de Sinatra van deze tijd? Moeilijk te bewijzen, feit is dat hij ieder nummer en iedere stijl naar zijn hand weet te zetten. Van de gospelklassieker Fatherfigure naar het feestnummer Freedom, van de jazzy Police-cover Roxanne naar het verstilde Careless whisper; het worden in zijn uitvoering allemaal 18-karaats songs. En dan blijken de mooiste parels nog te moeten komen. Die staan namelijk bij de bonustracks, in de vorm van het pulserende en hypnotiserende Precious box en het adembenemend wonderschone First time ever, bekend van Roberta Flack. Nooit zo’n grote zaal zo stil horen zijn. Amazing!


EDITORS' CHOICE