REVIEW

Top 10

10) Chris Botti - Live with orchestra and special guests (2007)
Kan een jazztrompettist een schijf lang boeien? Kijk en luister zelf,  en je zult beamen: dat kan zeker. Chris Botti’s trompetkwaliteiten waren al bekend bij popiconen als Paul Simon en Sting, waarmee hij in het verleden ook tournee ging. Opgenomen in het Wilshire Theatre in Los Angeles speelt Botti hier een scala aan klassiekers, begeleid door orkest en zijn vaste band.

Daarnaast ondersteunen een rij aan bekende artiesten hem vocaal: onder andere Sting, Jill Scott, Paula Cole en Gladys Knight. Geluids- en beeldregistratie zijn uitmuntend. De fraaie belichting draagt bij aan de jazzy sfeer. Neem er een goed glas wijn bij en stel vast hoe mooi een trompet kan klinken. Highlights: Good morning heartache met Jill Scott and Pennies from heaven met Renee Olstead.

9) The Cure - Trilogy, Live in Berlin (2002)
The Cure was één van de eerste grote bands met een blu-ray-uitgave. Het knappe van deze blu-ray met een concertregistratie van een concert in Berlijn, is dat deze schijf iets van de magie van die legendarische live-concerten bij je in de huiskamer weet te brengen. Het is niet de sprankelende performance van Robert Smith en band op het podium die het ‘m doet, integendeel: ze bewegen immers amper. Het is die wall of sound van gitaren, aangevuld met dat typische synthesizergeluid met daar weer boven uit het unieke stemgeluid van Smith. Zo lijk je automatisch in een bepaalde trance te geraken. De uiterst sfeervolle lichtshow draagt ook zeker bij aan die magie. Deze uitgave bevat overigens maar liefst twee schijfjes, met de volledige uitvoering van Pornography, Disintegration, and Bloodflowers. Hoogtepunt van deze trip: 39.

8) Marco Borsato - Denken durven dromen (2011)
Maar één muziekblu-ray van Nederlandse bodem in deze lijst? Jazeker. Hoewel er al meer bands en artiesten zijn met concerten op blu-ray (Doe Maar, Caro Emerald) springt deze er bovenuit. Dat komt door vorm én inhoud. Borsato heeft zijn nek uitgestoken en heeft duidelijk niet voor de makkelijkste weg gekozen, want deze schijf is in 3D opgenomen en te bewonderen. Als je tenminste over een 3D blu-ray-speler en televisie/beamer beschikt, natuurlijk. Dat verdient sowieso lof, want er zijn überhaupt maar weinig concerten in 3D. Borsato geeft een glorieus best-of concert, waarin zo’n beetje alle hits voorbij komen en waarbij up-tempo en ingetogen nummers elkaar mooi in evenwicht houden. Borsato speelt de hoofdrol, natuurlijk, maar zijn uitmuntende begeleidingsband staat ook zeker in de spotlights. Special guest: de zandman!

7) Neil Young - Le Noise (2011)
Eigenlijk geen echte concertregistratie, deze Le Noise van Neil Young, maar ‘gewoon’ een nieuwe plaat van Young, uitgebracht op blu-ray. De reden dat deze schijf wel in dit overzicht is meegenomen is tweeledig. Neil Young was een van de eerste pleitbezorgers van blu-ray. Hij ontdekte al snel de mogelijkheden van dit medium om het geluid op een hoger plan te kunnen vastleggen. Al snel besloot Young om zo’n beetje z’n hele oeuvre op blu-ray uit te brengen: Archives Vol.1, bestaande uit maar liefst tien schijven.

Deze Le Noise laat Young zien op een idyllisch kasteeltje, waar verder iedere informatie over ontbreekt. Young staat bekend om zijn distortion sound (effects). Zo ook op deze schijf en de beeldregistratie en beeldmixage sluiten daar perfect op aan. Eén man, één gitaar, zittende in een deuropening van een spooky kasteel, meer is niet nodig om je een zeer bijzondere muziekbeleving te laten ervaren. Luister, kijk en huiver bij Rumblin, het absolute prijsnummer. Le Noise is een ode aan alles wat muziek zo mooi kan maken en aan Daniel Lanois in het bijzonder: de producer van dienst.

6) Lindsey Buckingham - Songs from the small machine (2011)
Best wel merkwaardig: terwijl van superband Fleetwood Mac nog geen enkele blu-ray verscheen, zijn er van bandlid en frontman Lindsey Buckingham reeds twee blauwe schijven op de markt. Hoewel de andere schijf een gastoptreden van Stevie Nicks bevat - en zodoende toch bijna de helft van Fleetwood Mac op het podium staat – springt Songs from the small machine er bovenuit. Dat komt zowel beeld- als geluidsregistratie. Adembenemend is het hoe het gitaarspel van Buckingham in beeld wordt gebracht.

Mocht je in staat zijn het beeld in slow motion af te kunnen spelen: dan kun je met behulp van deze schijf een cursus gitaarspelen op z’n Buckinghams volgen. In het bijzonder sfeervolle Saban Theatre in Beverly Hills brengt Buckingham met een bescheiden maar zeer degelijke begeleidingsband zowel nummers van zijn solocarrière als van Fleetwood Mac ten gehore. Prijsnummers: Go Insane, Big Love en Tusk. Zo zien en horen we ze graag!

EDITORS' CHOICE