REVIEW

Muziek blu-rays – De Top 13 van 2013

Dik tien jaar bestaat het fenomeen: de muziek blu-ray. Nooit eerder klonk het geluid op een schijf zo goed, en was het beeld zo mooi om te aanschouwen. Dankzij de geboden geheugenruimte werd het eindelijk mogelijk om zowel beeld als geluid in een tot dan toe ongekende kwaliteit aan te bieden. En daardoor in één klap de nadelen van cd (toch gecomprimeerd geluid) en dvd (geen hd-kwaliteit) opgeheven. Een overzicht in vogelvlucht van de leukste, mooiste en opvallendste muziek blu-rays in onze ogen (en oren), in willekeurige volgorde (en niet van dit jaar, maar tot nu toe...)

13) Paul Simon - Live in New York City (2012)
Van Paul Simon bestonden al diverse muziek-dvd’s. Daarvan mag zeker Live at Central Park, toen nog samen met Art Garfunkel, niet onvermeld blijven. Want deze schijf werd één van de best verkochte muziek-dvd’s ooit. Kwestie van een reünie organiseren op de juiste plek op het juiste moment. En dan uitpakken met geweldige muziek, dat ook natuurlijk. Dat uitpakken met fraaie muziek, doet ook Live in New York City, een live-registratie van Paul Simon met zijn vaste begeleidingsband.

Simon maakt een selectie van zijn beste songs, niet alleen de bekendste, met daarnaast ook nog enkele Simon & Garfunkel-klassiekers. De liefde voor muziek en de klasse van rasmuzikanten, dat is wat er van af spat bij deze blu-ray. Simon is de ster, maar achter hem mogen ook andere bandleden stralen. Uitblinkers: 50 Ways to leave your lover, The boy in the bubble, Late in the evening en vooruit: toch ook The sound of silence, ondanks het ontbreken van z’n vroegere maatje Art Garfunkel.

12) The Eagles - Farewell Tour I (2005)
Natuurlijk mag deze Amerikaanse supergroep niet ontbreken in de lijst met ‘superbands met een blu-ray’. Toch is het niet zo vanzelfsprekend, want de band splitte al in de jaren tachtig. Eén van de bandleden zei destijds dat alleen als de hel zou bevriezen de band weer bij elkaar zou komen. Enfin, de liefde voor de muziek en wellicht langzaamaan opdrogende bankrekeningen zorgden ervoor dat in 1994 toch een live-album en dvd verscheen onder de titiel Hell freezes over. Vooral de dvd gold als een standaard voor goed surroundgeluid.

Elf jaar later werd van de zoveelste reünietour een concertregistratie op blu-ray uitgebracht. En weer klinken The Eagles beter dan ooit tevoren, hoewel er duidelijk hoorbaar is dat de tand des tijds ook zijn weerslag heeft gehad op de kenmerkende, harmonieuze zangstemmen. Nummers als Lyin’ eyes, Life’s been good en natuurlijk Hotel California springen er uit en doen je beseffen dat we na The Eagles toch niet meer zo’n bandje hebben gehad. Jammer dat de hoge uithaal in Take it to the limit niet meer wordt gehaald.

11) Coldplay - Live (2012)
De blu-ray Live 2012 zag het licht toen de band zo’n beetje op de top van haar roem verkeerde. Hier dan ook een greatest-hits show, om een periode mee af te sluiten en daarna een sabbatical op te nemen, zoals de band op voorhand aangaf. Veel up-tempo nummers, veel wisselingen van shots, veel confetti in allerlei kleuren ook, je wordt er bijna draaierig van.

Vandaar wellicht de ingelaste interviews met elk van de bandleden, om even gas terug te nemen. Het is bijna niet te geloven hoe strak de band op deze blu-ray klinkt, als je dit alles vergelijkt met een eerder verschenen muziek-dvd. Daar kon je nog je twijfels uiten over of dit bandje ooit nog beroemd ging worden. Wie beweerde ook alweer dat gitaarmuziek dood is? Luister dan even naar God put a smile on your face. En Clocks is natuurlijk al een klassieker. En wie niet zo dol is op de stem van Chris Martin: Rihanna komt ook nog even langs.


EDITORS' CHOICE