ARTIKEL

AV Tunes, More Music, Sonos en Conclusie

AV Tunes had twee nieuwe hardware merken meegenomen, allereerst het Italiaanse Mondrio. Fraai van uiterlijk met de verzonken, kegelvormige bedieningsknoppen en strakke belijning. Een set bestaande uit geïntegreerde versterker en cd-speler op de nieuwe Elipson Studio Pro monitorluidspreker speelde verfijnd en muzikaal (en bleek Boatman`s Call van Nick Cave een prachtig album te zijn...).

Het andere merk heet System Fidelity, en is opgezet door een aantal distibuteurs en importeurs die een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding wilden leveren. Een setje van versterker en cd-speler van nog geen 600 euro op een paartje bij mij zeer goed bekend staande Oran 4301 luidsprekers van Highland Audio maakte in elk geval erg lekker muziek.

More Music

More Music had weer een aantal nieuwe high-end snoepjes meegenomen, te beginnen met de Pass Labs INT30A geïntegreerde versterker.

DCS staat bekend om hun uiterst hoogwaardige digitale producten, en hun revolutionaire technieken. De asynchrone USB technologie is in hun nieuwe Debussy DAC tot het uiterste verfijnd.

Een markante verschijning is de Acoustica Applicata Polifeno tuning-kolom die geheel in te stellen is op de absorptie van verschillende storende frequenties in de luisterruimte.

Avalon was vertegenwoordigd met de nieuwe Transcendant luidspreker. Helaas alleen op statisch display, want ik had ze graag eens beluisterd.

Gelukkig stond een ander fraai merk wel muziek te maken, namelijk Audio Physik. De nieuwe Virgo 25 heeft veel technologie overgenomen van de vorig jaar geïntroduceerde Cardeas. Aangestuurd door een mooie set van SimAudio was het genieten van een ruim stereobeeld, mooi gecontroleerd laag en veel detail.

Sonos

Sonos heeft de geruststellende bedrijfsfilosofie dat je niet iedere 7 maanden met iets nieuws moet komen `om met iets nieuws te komen`. Derhalve bestond de primeur van dit streaming-audio merk bij uitstek – naast de zwarte versie van de Sonos Zoneplayer S5, en de tijdens de High End in München al aangekondigde stereo-update voor gebruik met twee S5`en – uit de aankondiging dat vanaf nu een samenwerking is aangegaan met Spotify, de leverancier van online-muziek die er in geslaagd is om van zeer veel platenmaatschappijen toestemming te bemachtigen om hun muziek over het internet te gaan distribueren.

Voor net geen tien euro in de maand heb je als abonnee toegang tot tienduizenden tracks in hoge bitrate Ogg-Vorbis bestanden, en een praktijktest op de redactie van HiFi.nl heeft uitgewezen dat daar buitengewoon goed naar te luisteren is.

Ander nieuws van enig belang is dat er bij Sonos hard wordt gewerkt aan een full-size iPad-versie van hun controller-interface, en dat er ook een eigen Androïd-versie van deze software in de maak is (goed nieuws dus voor de bezitters van een HTC of Samsung touchscreen telefoon).

Conclusie

Hoewel veel mensen in de handel zich nog steeds een beetje zorgen maken over de economische situatie zit er nog voldoende beweging in de markt. Het simpele feit dat er nog steeds nieuws te melden is geeft dit al aan. Dat er een duidelijk waarneembare trend is in de richting van streaming muziek is ook niet meer te ontkennen, al hoorden we daar nog wel wat gebrom en gemor over. Gelukkig zien veel detaillisten inmiddels de kwalitatieve én commerciële mogelijkheden van Het Nieuwe Luisteren, en zijn er fabrikanten die serieus inzetten op probleemloze plug-en-play voor de ontsluiting naar het grote publiek.


EDITORS' CHOICE