ARTIKEL

Network Media Systems, Nutters Audio, New Transtec en Dynaudio

Bij Network Media Systems ging natuurlijk veel aandacht naar de nieuwe Dune HD videosteamers. Het topmodel Pro is nog net niet beschikbaar, daarom moesten de bezoekers genoegen nemen met de eveneens indrukwekkende Dune HD Max, die groot gebruiksgemak en uitstekende beeld- en geluidskwaliteit koppelt aan een prijs van slechts 499 euro.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Voor de audiostreamers onder ons zijn sinds kort de Squeeze-upgrade S-booster en Best Of Both Worlds lineaire, gestabiliseerde voeding beschikbaar voor de opwaardering van alle modellen Logitech Squeezebox, Musical Fidelity V-Dac en binnenkort ook de Arcam r-Dac. De ontwerper van de voeding was aanwezig om tekst en uitleg te leveren. Sceptici (“hoe kan de voeding van een digitaal apparaat nu verschil maken...”) zaten met open mond te luisteren, de demonstratie was kennelijk zeer overtuigend.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Nutters Audio

Gerrit Nutters was weer aanwezig met een keur aan audiofiele geluidsdragers en accessoires. Belangrijkste nieuws zijn de uiterst effectieve en zeer betaalbare kurkmatten voor platenspelers. Behalve dat ze een hoorbare verbetering van de weergave kunnen veroorzaken zijn ze ook zeer geschikt als goedkope oplossing voor een negatieve VTA van een niet verstelbare arm.

Nieuw was ook de presentatiewand van WBT, het Duitse merk van hoogwaardige pluggen en aansluitmaterialen waar Nutters Audio de Nederlandse importeur van is. Op deze wand is te zien dat er bij WBT kennelijk een frisse wind heeft gewaaid, want de karakteristieke blauwe `sleeves` van de Nextgen pluggen zijn tegenwoordig uitsluitend nog leverbaar in zwarte uitvoering. Zwart is het nieuwe blauw, zeg maar...

New Transtec

Voor het eerst aanwezig, en ze pakken meteen goed uit. Veel bekijks was er uiteraard voor de nieuwe Elite serie van Quad, die in statig zwart een eigengereid uiterlijk koppelt aan understated design en de bekende functionaliteit en de hoge kwaliteit. “Deze gunstig geprijsde serie schept hoge verwachtingen, de illustere QUAD sound is nu voor iedereen binnen handbereik”, aldus de zichtbaar trotse importeur.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Bijzonder is dat bij de Elite serie een interlink/luidsprekerkabel combinatie uit dezelfde lijn wordt aangeboden. QUAD is nooit zo van de speciale kabels  geweest, dus deze nieuwelingen luiden een mogelijke trendbreuk in. Voor alleszins fatsoenlijke prijzen (de analoge interlink kost 350 euro en de 2x3 meter geconfectioneerde luidsprekerkabel komt op 525 euro) kan de trotse bezitter van een Elite systeem een bijbehorende kabelset kopen die zowel qua prijs als qua sound in balans is met de set.

Ook nieuw is de kleine 11L2 Classic luidspreker van het merk, die in chique halfmat kersen of rosewood fineer leverbaar is. De combinatie van deze luidspreker met de Elite serie klonk in elk geval veelbelovend.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Wharfedale is zo`n klassiek Engels luidsprekermerk dat bij New Transtec in goede handen is. In de Diamond serie zijn vijf nieuwe modellen leverbaar, twee drieweg vloerstaanders, een soundbar, een passieve subwoofer en een column speaker. De piepkleine en spotgoedkope Diamond 10.1 is er al een tijdje, maar  verbaast ook nu weer met zijn uitgebalanceerde, volmondige en weids geprojecteerde geluid voor slechts 120 euro per stuk! Beste geluid van de show? Nee, dat niet, maar beste geluid voor heel weinig geld? Absoluut!


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Audiolab tenslotte is terug bij New Transtec, en laat met de 8200CD cd-speler van 850 euro een spannend visitiekaartje achter. Deze speler is voorzien van een echt cd-loopwerk, en in de CDQ uitvoering (1100 euro) is er zelfs een voorversterkermodule aan boord die zorgt dat de speler rechtstreeks op de 8200MB monoblokken van 250 watt (900 euro per stuk) kan worden aangesloten. Oogt fraai, perfect afgewerkt, en een mooie warme klank, interessante comeback!


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Dynaudio

Edwin Vlieger van Dynaudio had drie geweldige primeurs meegenomen. Allereerst de bloedmooie Dynaudio Special Twenty-Five, een jubileummodel uit 2002 dat op veler verzoek en in een zeer beperkte oplage opnieuw beschikbaar is in exclusief birds eye maple fineer. Het enige zichtbare verschil met de originele jubileumuitvoering is dat het massieve aluminium achterpaneel naast de naam van de luidspreker en de handtekening van ontwerper Wilfried Ehrenholz aangeeft dat dit de heruitgave is. Een tweede verschil is dat er geen garantie van 25 jaar op zit zoals bij het origineel. Voor de rest is het smullen geblazen met wat door sommigen als de ultieme monitorluidspreker wordt beschouwd.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Ten tweede de nieuwe DM 3/7 vloerstaande luidspreker en bijbehorende DM Center. De DM 3/7 is voorzien van laagunits met een gegoten aluminium chassis, en levert volgens Dynaudio een ongekende prijs/kwaliteitverhouding. Helaas was er geen tijd om er even naar te luisteren, maar de prijsklasse van 1450 euro per stuk zit in een interessant spelersveld, dus wellicht gaan we hem nog eens beter aan de tand voelen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Ander interessant nieuws is de aanvulling van de Gem serie van het Britse merk Chord. We kennen natuurlijk al de piepkleine maar zeer hoogwaardige Chordette D/A converter, maar nu is echt een complete set samen te stellen uit onderdelen van de Gem serie. In een notendop zijn nu (in allerlei vrolijke kleurtjes én zwart en zilver) de volgende onderdelen leverbaar: De Prime voorversterker, de Scamp eindversterker, de Peach Dual D/A converter, de Chordette Dual pronovoorversterker, de nieuwe Gem D/A converter, de Toucan hoofdtelefoonversterker en de verbluffende Mogul multimedia-PC die letterlijk het formaat van een brillendoos heeft.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Klein van formaat, maar volgens de aanwezige fabrikant groots in prestatie. De luisterdemo is in elk geval overtuigend.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)


EDITORS' CHOICE