ARTIKEL

KNVB Dealerdagen 2010 in Zeist

Ook dit jaar bundelden een aantal distributeurs en importeurs hun krachten om tijdens een gezamenlijk presentatie in het sfeervolle bezoekerscentrum van het KNVB trainingspark in Zeist hun nieuws te tonen aan vertegenwoordigers van de vakhandel.

De KNVB Dealershow is een B2B evenement, wat betekent dat je er als consument niet terecht kunt. Omdat er een flink aantal interessante noviteiten werd getoond brengt HiFi.nl verslag uit voor iedereen die niet in de gelegenheid was om naar Zeist te komen.

Dit jaar was het aantal deelnemers met drie nieuwe bedrijven uitgebreid naar 11, die we in dit verslag ieder afzonderlijk zullen bespreken.

Heijmans Sound & Vision

Hier viel meteen de nieuwe Chorus 700 V serie van Focal op, in de fraaie kleur light walnut.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

De langverwachte Thorens TD 309 mocht zich onlangs op een zeer goede recensie bij een collega-publicatie verheugen, en ook HiFi.nl heeft een exemplaar ter recensie in bestelling staan. Voor 1500 euro exclusief element koop je een platenspeler die volgens een toevallig aanwezige analoogexpert uit het noorden van het land “misschien wel  de stilste in zijn prijsklasse is”. Interessant!


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Heijmans Sound & Vision distribueert sinds een tijdje ook de producten van Soundcare. Deze spikes werken zeer goed, en hebben via een slimme constructie een geïntegreerde onderlegger zodat de gebruiker nooit bang hoeft te zijn voor beschadigingen aan zijn vloer of hifi-meubel.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

In-Akustik presenteert een nieuwe, hoogwaardige ethernetkabel voor gebruik in multiroom-systemen of bij streaming toepassingen, en van Sugden was de nieuwe HA4 hoofdtelefoon-voorversterker te bewonderen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Grootste verrassing was misschien wel de nieuwe Myryad Mi, met een nieuw, strakker uiterlijk, een volledig zwarte (of zilveren)kast, een beter LCD kleuren touchscreen, lagere stand-by stroomopname en een bijbehorende iPod docking station die zowel via het touchscreen op de Mi als via de bijbehorende afstandsbediening kan worden bestuurd. Zowat het enige dat hetzelfde is gebleven is de adviesprijs van 1499 euro.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Audiac

Bij Audiac was veel belangstelling voor de nieuwe modellen van Olive, de O3-HD en de O6-HD, die beiden in een pre-productie model te zien waren. De O3-HD lijkt qua uiterlijk behoorlijk op de onlangs op HiFi.nl gesteste O4-HD, maar heeft een interne harddisk van slechts 500 Gigabyte, geen digitale uitgangen, en een minder zware kastconstructie. Dit nieuwe instapmodel uit de HD serie speelt bestanden af met een resolutie tot 24bit/96 kHz, waar de O4 tot 24/192 gaat. Voor de rest biedt hij vrijwel dezelfde functionaliteit als zijn grotere broer. De prijs van de O3 is daarom zeer interessant, want naar verwachting gaat hij 999 euro kosten.

De O6-HD is het ultieme apparaat voor de kritische muziekliefhebber. Een futuristische vormgeving laat een groot touchscreen toe waarop alle informatie over de afgespeelde muziek of film te vinden is. De ingebouwde harde schijf is maar liefst 2 terabyte groot, en de schijfspeler in het front is bij dit model een Blu-ray. De O6-HD heeft onder meer gebalanceerde uitgangen, en een flink overbemeten voeding. De verwachte verkoopprijs zal rond de 5000 euro liggen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Ook nieuws van Arcam, waaronder de pas geleden door ons geteste rDAC. Publiekstrekkers waren echter de portable (want van een goede accu voorziene) r-Cube iPod Dock van 699 euro en de zeer langverwachte Blu-ray speler BDP-100 die prachtige beelden op een grote Pioneer plasma toverde. Groot voordeel van deze BDP-100 is volgens Audiac dat hij ook als losse cd-speler zeer goed klinkt, omdat daar door Arcam veel specifieke aandacht aan is besteed.

Cyrus toont de nieuwe geïntegreerde versterker 6 XP-D, een uitbreiding van de 6-XP. De 6 XP-D is gebaseerd op de ook nog nieuwe 8 XP-D, en heeft eveneens een zeer goede digitale kaart aan boord voor rechtstreekse aansluiting van het eigen (of ander) cd-loopwerk of een streaming device.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

De Wadia Powerdac, tenslotte, maakte grote indruk door met zijn relatief kleine vermogen van 2x25 watt zijn muzikale wil op te leggen aan een paar enorme Revel Studio2 luidsprekers uit de Ultima2 serie. Heel erg hard ging het niet, maar de hoeveelheid energie die deze bizarre combinatie afgaf was echt verbazingwekkend.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

AND Benelux

Bij AND Benelux trok vooral het nieuwe merk RedEye de aandacht. Er zijn vooralsnog slechts twee producten van dit merk, maar de bezoekers stonden er voor in de rij: een piepkleine insteekmodule en een los plaatsbare wifi/IR converter annex  dockingstation waarmee een iPod Toch, iPhone (of zeer binnenkort de iPad) met de bijbehorende software in één klap wordt omgetoverd tot een universele afstandsbediening voor zowat alle merken en apparaten. De codes worden geladen aan de hand van een dynamische online-database die snel uitbreidt, maar natuurlijk kunnen ook codes van de originele afstandsbedieningen worden ingelezen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

De insteekmodule van 59 euro is niet veel groter dan een pennendop en wordt in de hoofdtelefoonuitgang aan de bovenkant van de iPhone gestoken. Deze oplossing werkt uitstekend, maar heeft als `nadeel` dat er, net als met een echte afstandsbediening, mee op het te bedienen apparaat gericht moet worden. De WiFi/IR converter met ingebouwde iPod Dock geeft veel meer vrijheid, want hij werkt als een zender die het WiFi signaal omzet naar de correcte IR code. Omdat hij op een vaste plaats kan worden neergezet kun je, vanaf elke plek in huis waar je toegang hebt tot een WiFi-signaal, de apparatuur binnen het IR bereik van de RedEye Dock bedienen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

Verder nieuws van AND Benelux betreft de IKON 2 mk2 luidspreker van DALI, waarmee de gehele serie nu in de nieuwe versie leverbaar is


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)

En de nieuwe 356BEE geïntegreerde versterker van NAD, die voorzien is van de Modular Design Construction van NAD, waarmee losse insteekmodules kunnen worden gebruikt voor uitbreiding of upgrading. De 356BEE is ook een `groene` versterker met een stand-by verbruik van slechts 0,5 watt, en hij is geheel geproduceerd zonder het gebruik van  zware metalen en andere gevaarlijke stoffen.


(Foto: Paul Vermeulen ©2010)


EDITORS' CHOICE