REVIEWAurender

Geluidskwaliteit

Daar kunnen we heel kort over zijn. Of we kunnen er een lang verhaal over vertellen, wat je maar wil. De gulden middenweg, dan maar? De meeste hoogwaardige digitale bronapparaten zijn heel stil. Zodat je muziek alle ruimte krijgt. De S10 is dat ook, maar dan nog nét iets meer. De S10 is zo onwerkelijk stil, dat je aanvankelijk bijna het gevoel krijgt dat je iets mist. Het is te vergelijken met een aircosysteem dat na lange tijd plots uitgeschakeld wordt. Je oren merken meteen de verandering in het geluidsbeeld op, maar vaak moeten de hersenen dan nog even uitzoeken/beredeneren wat er precies aan de hand is.

We hebben lang naar de S10 geluisterd en de meest uiteenlopende muziekstijlen op 'm losgelaten. Maar het maakt werkelijk geen zier uit: dit apparaat speelt immer en altijd de sterren van de hemel. De S10 klinkt ook heel gedetailleerd – oplettende lezers zullen opmerken dat dat gezien die extreme stilte waar we het hiervoor al over hadden niet zo verwonderlijk is –, en wel zodanig dat zelfs in overbekende muziek – Pink Floyd's 'The Wall' is een goed voorbeeld – nog bepaalde microdetails naar boven komen drijven die we vroeger nog niet als dusdanig gehoord hadden.

Ook de ultra strakke ritmiek, zoals bij de basdrum/hi-hat die op dezelfde tel worden gespeeld in 'The Happiest Days of Our Lives' valt op. Hiermee samenhangend merk je ook dat noten heel abrupt kunnen (lees: als de muziek daarom vraagt) eindigen, zonder kunstmatig na-ijl effect. En wat nog meer? Helemaal niets, eigenlijk. Is de S10 dan de digitale stereo perfectie? Ja, bijna. Het enige wat hem misschien kan verweten worden is dat hij net niet meeslepend genoeg klinkt, dat hij je niet zo gauw enthousiast zal doen stampvoeten op het ritme van de muziek. Al moeten we er meteen aan toevoegen dat dat gedeeltelijk ook een smaakkwestie is. En voor het overige is dit inderdaad de digitale stereo perfectie.

Samengevat
Een machtige machine, dit. De afwerking is vrij van enig compromis en de user interface behoort samen met die van Meridian Sooloos tot het allerbeste op de markt. De geluidskwaliteit bevindt zich op hetzelfde, torenhoge niveau als bij de Meridian Sooloos en de Olive, en dus is het wat dat betreft moeilijk om een keuze te maken tussen de drie.

Moeilijk, maar niet onmogelijk. In de conclusie van dit verhaal komen we er op terug. Overigens staat Aurender op het punt om een tweede apparaat te lanceren: de W20. Deze knaap beschikt over 6 Tb opslagruimte en een SSD van 240 Gb. De prijs zou op € 15.900 komen...

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Topklasse afwerkingsniveau
+ Functioneert in alle stilte
+ Heerlijke user interface
+ Extreme geluidskwaliteit...

- ...maar wel ietwat afstandelijk
- iPad is verplichte kost

Het gamma:

Aurender S10 (€ 6.250): 2 TB opslag op harde schijf en 64 Gb SDD opslag, streaming
Aurender W20 (€ 15.900): 6 TB opslag op harde schijf en 240 Gb SSD opslag, streaming


EDITORS' CHOICE