ARTIKELApple

AirPlay & Bluetooth

AirPlay is een door Apple ontwikkelde norm voor draadloos streamen. In combinatie met een AirPlay compatibel audio/AV-apparaat kan de iPod dus op een eenvoudige manier als draadloze geluidsbron worden ingezet. Randvoorwaarde is wel dat het apparaat dat muziek – het kan ook met foto's en videobestanden – verstuurt en het apparaat dat deze informatie ontvangt zich op hetzelfde wifi netwerk bevinden. Binnen de iPod familie zijn alleen de touch modellen in staat om AirPlay te gebruiken.

Marantz AV-Receiver met AirPlay functionaliteiten

Het spreekt vanzelf dat Android apparaten – we hebben het dan over smartphones en tablets die Apple beconcurreren – niet over AirPlay beschikken. Maar bij Bluetooth ligt dat heel anders. Die technologie wordt namelijk zowel door Apple als door diens concurrenten gebruikt.

Bose speakerdock met Bluetooth

Bijgevolg is de integratie van Bluetooth voor fabrikanten van AV-apparatuur in een aantal opzichten een grotere prioriteit dan AirPlay. En eigenlijk zou de consument dezelfde overweging moeten maken. Want als je vandaag een Apple apparaat gebruikt is het prima om dit te combineren met een AirPlay-audiotoestel.

Maar als je morgen besluit om over te stappen op Android, dan heb je niets meer aan AirPlay. En als blijkt dat het weergave apparaat dan niet over Bluetooth beschikt heb je natuurlijk een probleem. Wat de iPod's betreft, zijn het enkel de touch en de nano die over Bluetooth beschikken.

iTunes & iTunes Store
iTunes is een razend populair programma – het draait op Mac en op Windows pc's – waarmee je je muziekcollectie beheert. Je kan hier je eigen muziekcollectie mee afspelen, luisteren naar internetradiostations en ook playlists samenstellen en dergelijke. iTunes wordt bovendien ook gebruikt als een soort draaischijf voor alle soorten communicatie die tussen de computer en een iPhone en/of iPad uitgewisseld worden, maar dat verhaal valt buiten het bestek van dit dossier.

Een belangrijk punt waar we wel de nodige aandacht aan willen besteden, is dat je via iTunes toegang krijgt tot de iTunes Store, waar je muziek kan aankopen. De iTunes Store is een regelrecht fenomeen. Zo zouden er volgens Apple maar liefst 26 miljoen verschillende songs te koop zijn. Het aantal verkochte songs sinds de oprichting bedraagt op 06 februari 2013 een lieve 25 miljard stuks. Een rekensommetje leert dat er hier gemiddeld dus meer dan 200 songs per seconde verkocht worden...

Dat zijn absoluut indrukwekkende cijfers, maar desondanks vinden we de iTunes Store geen geweldige oplossing. Toch niet voor de muziekliefhebber die ook goed geluid wil. Want daar doet de iTunes Store niet aan. De kwaliteit van de muziek in de iTunes Store is beperkt tot het lossy AAC (Advanced Audio Codec) formaat. Dat wil zeggen dat je het met een minder goede kwaliteit – Γ  la mp3 - moet stellen dan wat je gewend bent van de cd. Een gemiste kans. We kunnen alleen maar hopen dat Apple ooit eens tot het wijze besluit komt om de muziek die ze aanbieden op zijn minst op te krikken naar cd-kwaliteit. En dan graag in Apple Lossless of in FLAC. Dan heb je één op één dezelfde kwaliteit als bij een cd, maar dan met een bestandsgrootte die ongeveer de helft kleiner is. Gelukkig kan iTunes zelf wel om met dit soort bestandsformaten.

Als je cd's wil rippen met iTunes, vergeet dan niet om eerst de importinstellingen aan te passen (KLIKBAAR)

Als je cd's ript in iTunes, dan kan je de geripte muziekbestanden onder meer bewaren als AIFF, WAV en Apple Lossless.

iTunes Radio
In de iTunes Store kan je zoals gezegd tegen betaling muziek downloaden. De muziek die je op die manier aankoopt, wordt bewaard op je harde schijf. Als je echter een iTunes Match abonnement neemt (€ 24.99 per jaar), dan kan je je iTunes muziekcollectie – ook als die gedeeltelijk bestaat uit geripte cd's – uploaden naar de clouddienst van Apple, die bekend staat onder de benaming – je raadt het nooit – iCloud. Je kan je bibliotheek dan benaderen vanop al je iOS-apparaten, pc's, Macs en vanaf Apple TV.

Bij de lancering van iOS 7 – in de herfst van 2013 –wordt ook de iTunes Radio streamingdienst in gebruik genomen. Eerst in de VS, daarna - lees: zeker niet voor 2014 -Β  volgt de uitrol in andere landen. iTunes Radio is een soort concurrent van Spotify en Deezer, maar dan – voorlopig, althans - met minder mogelijkheden. In feite gaat het om een soort radiostations die gebaseerd zijn op een bepaalde genre of op een bepaalde artiest. Deze service is inbegrepen in het iTunes Match abonnement. Wat een andere manier is om te zeggen dat een iTunes Radio jaarabonnement € 24.99 kost. Tenzij je bereid bent om tussendoor naar reclameboodschappen te luisteren. In dat geval is de dienst gratis. In de VS - waar iTunes Radio dus wel al draait - blijkt de dienst een groot succes te zijn. Apple laat weten dat iTunes Radio nu al 20 miljoen luisteraars heeft. Die met z'n allen in een maand tijd 1 miljard songs geluisterd hebben. Duizelingwekkende cijfers, die waarschijnlijk nog veel groter zullen worden als de wereldwijde uitrol er aan komt ...

In het tweede deel van dit dossier lees je alles over de beeld- en geluidmogelijkheden van iOS-apparaten zoals de iPhone en de iPad.Β In het derde deel bespreken we wat je wel en niet kan met Apple TV en de Mac Mini. En proberen we na te gaan wat Apple in de nabije toekomst zoal van plan is... Deze stukken verschijnen de komende woensdagen.Β 


EDITORS' CHOICE